KŽP. Již muzejní exemplář

19.12.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Kapitálové životní pojištění má svou „slávu“ už za sebou. Nenalezli bychom asi jiný produkt, na který se sneslo v uplynulých letech tolik kritiky. Přiblížíme si ho a ještě jednou vás před ním varujeme.

Téma týdne: Životní pojištění

Kapitálové životní pojištění spadá do skupiny pojištění osob, konkrétně do podmnožiny životního pojištění. Jeho podstatou je, že kromě pojistné ochrany zahrnuje i rezervotvornou  složku. Zatímco v minulosti se dalo mluvit o snad zajímavém zhodnocování kolem 3-4 %, dnes již produkt mnoho výhod neskýtá.

Pojišťovně dáváte finance na pokrytí vaši pojistné ochrany (plus poplatky) a k tomu si tvoříte rezervu. Prostředky se vám úročí zhruba 2 % p. a ., což dnes už předčí i spořící účty zcela zdarma. Garantovanost výnosu se tedy za výhodu považovat už moc nedá. Posledním kladem produktu tak zůstávají daňové odpočty, což si uvědomuje už i většina finančních poradců. KŽP tak dnes zůstává spíše historickým produktem, který obohacuje spíše prodejce než samotné klienty. 


Co pojištění nabízí?


KŽP zahrnuje pojištění pro ty nejhorší situace - případ smrti, případně trvalou invaliditu – a pro příjemnější událost - dožití. Pojistná částka může být pro obě rizika stejná, nebo si klient volí zvlášť pojistnou částku pro případ smrti a zvlášť pojistnou částku pro případ dožití.


Jak pojištění funguje?


Ze zaplaceného pojistného jsou odečteny náklady na krytí pojistné ochrany a poplatky. Zbývající část pojistného slouží, jak již bylo řečeno, k tvorbě rezervy pojištění. V případě úmrtí klienta ústav vyplatí obmyšlené osobě sjednanou pojistnou částku. V případě dožití bude pojištěnému vyplacena sjednaná pojistná částka včetně podílů na výnosech. KŽP můžeme považovat za dlouhodobý produkt nejen kvůli limitům pro daňové odpočty (viz níže), ale i vzhledem zhodnocovaní funkci. Pro maximalizaci zhodnocení se doporučená doba trvání pojištění pohybuje od 10 let výše.


Daňová uznatelnost


Daňová uznatelnost pojištění se řídí zákonem 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Základní podmínky pro ni zní:


  • pojistník je shodný s pojištěným;
  • doba trvání pojištění je minimálně 5 let;
  • doba trvání pojištění je minimálně do roku, ve kterém dosáhne pojištěný 60 let;
  • je sjednáno riziko pro případ smrti a dožití.


KŽP: Produkt pro nikoho?


Kapitálové životní pojištění má svou slávu už za sebou. V současnosti je daleko populárnější tzv. Investiční životní pojištění, apropó ti, co životko skutečně potřebují (a chtějí ušetřit), sáhnou po rizikovém životním pojištění. KŽP tak zůstává produktem snad jen pro ty, co mají uzavřené všechny daňově odpočitatelné produkty, a hodil by se jim ještě další.



Co vše se skrývá pod pojmeme životní pojištění? V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků vám představíme jednotlivé druhy životního pojištění a je na vás si vybrat to nejvhodnější. Podíváme se na investiční pojištění, na kapitálové pojištění, na důchodové pojištění a nesmíme zapomenout ani na rizikové pojištění.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ