HN: Do budoucna chce v ČR zůstat jen polovina pracujících cizinců

31.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31 prosince (ČTK) - Do budoucna chce v České republice zůstat jen polovina cizinců, kteří v zemi nyní pracují. Vyplývá to ze studie Akademie věd, o níž informují dnešní Hospodářské noviny (HN). To, že v Česku chce zůstat jen zmíněná polovina, je podle studie dáno i tím, že stát nedokáže cizincům ze zemí mimo EU umožnit, aby si mohli najít práci odpovídající jejich vzdělání a zkušenostem.

Podle zjištění Sociologického ústavu Akademie věd a ministerstva práce je 48 procent cizinců přesvědčeno, že ještě za pět let budou žít v Česku. Dalších 11 procent míní, že z Česka nejspíše odejdou, a pouze šest procent si je jistých, že chtějí pryč, informují HN.

Studie ukázala, že každý desátý vysokoškolsky vzdělaný cizinec dělá v Česku tu nejhorší a nejméně placenou práci. Více než polovina cizinců pracuje jako nekvalifikovaní dělníci na montážních linkách, na stavbách a v dolech. Každý pátý měl přitom doma lepší místo - dělal odbornou práci či dokonce vedoucího. Brzdou v získávání odpovídající práce pro vzdělané cizince je především komplikovaná administrativa, upozorňují HN.

Počátkem prosince sdělil ČTK Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci, že do projektu ministerstva práce, který má do Česka přilákat vzdělané lidi ze zahraničí, se dosud zapojilo 862 cizinců. Do programu se mohli hlásit lidé z 12 zemí a zahraniční absolventi českých středních a vysokých škol. Nejvíc účastníků pochází z Ukrajiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK