Nezaměstnanost klesne, mzdy nadále porostou

02.01.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ekonomika šlape, aktivita zahraničních investorů neutichá. Nezaměstnanost už dávno není problémem, pracovní trh spíše sužuje nedostatek pracovní síly. Jaký bude v tomto směru rok 2008 a jak se tato situace odrazí na našich výplatních páskách?

Téma týdne: Česká ekonomika – jaký byl rok 2007, jaký bude 2008

Není to tak dávno, co nezaměstnanost a boj s ní byla častým tématem politických jednání. Nyní pracovní trh sužuje spíše opačný problém. Dobře nastartovaná ekonomika začala vyžadovat více pracovníků, což vyústilo až v nedostatek kvalitních a schopných zaměstnanců. S rostoucími nároky na technologii se zvyšuje i poptávka, která začala převyšovat dostupné kapacity kvalifikovaných pracovních sil.


Rekordně málo nezaměstnaných


Na našem pracovním trhu můžeme najít profese, resp. zaměstnavatele, kteří se sháněním pracovní síly nemají problémy. Na druhou stranu jsou povolání, která se potýkají s chronickým nedostatkem pracovníků. A nemusí jít jen o vysokoškolsky vzdělané programátory či manažerské posty. Obdobné problémy hlásí průmyslová výroba, doprava či řemeslná výroba. Ani poptávka po některých méně kvalifikovaných profesích není dlouhodobě příliš uspokojována.

To se odrazilo i na statistikách. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí míra registrované nezaměstnanosti v měsíci listopadu meziměsíčně klesla o 0,2 procentního bodu na úroveň 5,6 %. Podíváme-li se na počty nezaměstnaných, k 30. 11. 2007 evidovaly úřady práce celkem 341.438 osob, což je o 7404 osob méně než ke konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 je celkový počet uchazečů o zaměstnání o 91.135 nižší!


Nedostatek pracovních sil trápí i jiné země


Některé firmy se snaží řešit nedostatek dovozem pracovní síly z jiných států. K tradičnímu Slovensku náboroví pracovníci často míří do Bulharska a Rumunska, tj. do států, které se staly součástí Evropské unie začátkem letošního roku. Ovšem nedostatek pracovníků není jen záležitostí České republiky, obdobné problémy trápí i ostatní evropské země. Rakousko či Německo se rozhodly vyřešit nedostatek pracovních sil pootevřením svých pracovních trhů pro nejvíce žádané profese. Tato situace promítla do makroekonomických ukazatelů. Jak si tedy podle Eurostatu stojí tuzemská nezaměstnanost v porovnání s ostatními státy EU?


Tabulka: Harmonizovaná míra nezaměstnanosti v měsíci říjnu (v %)

/>
Míra nezaměstnanosti ve státech EU (v %) *
Dánsko 2,8 Lucembursko 4,9 Belgie 7,2
Nizozemí 3,0 Estonsko 5,4 Maďarsko 7,1
Kypr 3,1 Velká Británie 5,4 Německo 7,7
Rakousko 4,1 Švédsko 5,4 Řecko 8,1
Litva 4,1 Itálie 5,7 Španělsko 8,1
Irsko 4,2 Bulharsko 6,1 Francie 8,2
Slovinsko 4,5 Finsko 6,2 Polsko 8,6
Lotyšsko 4,7 Malta 6,3 Portugalsko 8,6
Česká republika 4,8 Rumunsko 6,9 Slovensko 10,8

* Pozn: Metodika výpočtu Eurostatu je odlišná od metodiky MPSV, průměr 27 států EU je 6,8 %

Zdroj: Reuters

 

Zaměstnanost tlačí na růst mezd


Situace na trhu práce se promítá i do vývoje mezd. Vysoká poptávka po pracovní síle tlačí na růst mezd, kdy firmy v rámci boje o zaměstnance jsou nuceny zvyšovat mzdové náklady resp. ohodnocení zaměstnanců. Pozitivní je skutečnost, že rostou zejména mzdy nízkopříjmových skupin obyvatelstva. To se odráží i na statistice, když ve třetím čtvrtletí loňského roku průměrná mzda meziročně vzrostla o 7,6 % na 21.470 korun. Proti stejnému období roku 2006 tak byla o 1517 korun vyšší. Reálná mzda po odečtení inflace se v průměru zvýšila o pět procent.



Co čekat od roku 2008?


Pokles nezaměstnanosti se svými důsledky, mezi které patří zejména tlak na inflaci a příliv pracovních sil ze zahraničí, bude pokračovat i v letošním roce. S nezaměstnaností bychom se mohli dostat ještě o nějakou desetinu níže, prohlubující se nedostatek pracovní síly společně s dobrou výkonností ekonomiky podpoří další růst mezd, který bude podobný jako v loňském roce. Nárůst průměrných ročních mzdových prostředků by tak opět měl překonat hranici 7 %, v soukromém sektoru lze očekávat až 9% nárůst. Na průměrné výplatní pásce by se tak měla objevit cifra přesahující částku 23.000 korun. Stále však bude platit, že na ni dosáhne zhruba jen třetina vyvolených.


Bude ekonomický rok 2008 stejně úspěšný jako ten loňský? Jaký vliv bude mít reforma na makroekonomické ukazatele? Právě jim se tento týden věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků, konkrétně nezaměstnanosti a mzdám, inflaci a HDP. Nechybí ani pohled na trh s bydlením.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU