Platbám za popelnice se nevyhneme

09.01.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zákon o místních poplatcích stanovuje poplatky, které mohou obce vybírat. Poplatků je celá řada a obce závaznou vyhláškou stanoví podrobnosti jejich vybírání. Asi nikdo z nás se nevyhne poplatku za komunální odpad.

Téma týdne: Poplatky a nutné výdaje

Zákon č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích vyjmenovává poplatky, které může obec na svém území zavést. Tyto poplatky zavádí obec obecně závaznou vyhláškou, ve které upraví podrobnosti jejich vybírání, zejména pak stanoví konkrétní výši poplatku. Dále ve vyhlášce uvede způsob ohlašovací povinnosti ke vzniku a zániku poplatkové povinnosti, dobu splatnosti poplatku, a také úlevy a případné osvobození od poplatků pro vybrané skupiny obyvatel.

Obce mohou podle zákona vybírat tyto místní poplatky:

  • poplatek ze psů,
  • poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt,
  • poplatek za užívání veřejného prostranství,
  • poplatek ze vstupného,
  • poplatek z ubytovací kapacity,
  • poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst,
  • poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj,
  • poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů,
  • poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace.

Zákon stanoví obecná pravidla pro výběr jednotlivých poplatků, která musí obce dodržet, především pak jakou maximální výši poplatku mohou obce požadovat. Ostatní skutečnosti obec stanovuje v závazné vyhlášce, viz výše, podle svých představ.

Pokud bychom se chtěli podívat na všechny poplatky jeden článek by nám nestačil. My se proto podíváme pouze na dva z nich. Prvním z nich je poplatek za odpad, o kterém se dá říci, že se mu nevyhne od novorozenců až po starce téměř nikdo. Platit ho tedy musí opravdu téměř každý. Druhým poplatek, na který se podíváme, je poplatek ze psů, který zase naopak platí relativně malá část obyvatel, které vlastní pejska.


Poplatek za odpad


Obec může stanovit obecně závaznou vyhláškou obce systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na jejím katastrálním území, včetně systému nakládání se stavebním odpadem. Obec také musí určit místa, kam mohou fyzické osoby odkládat komunální odpad a to včetně nebezpečných složek odpadu (např. zbytky barev a spotřební chemie, zářivky, rozpouštědla). K těmto účelům obce často zřizují tzv. sběrné dvory, kam mohou lidé svážet jak nebezpečný tak také další odpad, který nelze vyhazovat přímo do popelnic.

Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů často nazývám „poplatkem za popelnice“ platí fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt, nebo která má ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba. Obec ve své vyhlášce může zúžit okruh osob, na které se poplatek vztahuje.


Výše poplatku


Sazbu poplatku tvoří podle zákona o místních poplatcích

  • částka až 250 Kč za osobu a kalendářní rok,
  • a částka stanovená na základě skutečných nákladů obce předchozího roku na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu až 250 Kč za osobu a kalendářní rok.

To tedy znamená, že maximální výše tohoto poplatku může na jednu osobu a rok být maximálně 500 Kč.

Při změně trvalého bydliště se poplatek hradí v poměrné výši podle počtu kalendářních měsíců a při změně v průběhu měsíce je pro stanovení počtu měsíců rozhodný stav na konci tohoto měsíce.

Obce nemusí využít pouze zákona o místních poplatcích, ale mohou také na základě smlouvy stanovit úhradu za shromažďování, sběr, přepravu, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů od fyzických osob či stanovit tzv. poplatek za komunální odpad podle zákona o odpadech. Obec nemůže současně pro občana stanovit více poplatků, ale vždy pouze jeden.


Poplatek ze psů


Poplatek ze psa platí držitel psa.  Poplatek se platí za psa staršího 3 měsíce. Od poplatku je osvobozen držitel psa, kterým je osoba nevidomá, bezmocná či osoba s těžkým zdravotním postižením. Dále pak také osoba,  provádějící výcvik psů určených k doprovodu těchto osob.


Výše poplatku


Sazba poplatku ze psů činí až 1 500 Kč za kalendářní rok a jednoho psa. Sazba poplatku ze psa, jehož držitelem je poživatel invalidního, starobního, vdovského nebo vdoveckého důchodu, který je jeho jediným zdrojem příjmů, anebo poživatel sirotčího důchodu, činí až 200 Kč za kalendářní rok. U druhého a každého dalšího psa může obec horní hranici sazby zvýšit až o 50 %. Poplatek se platí v poměrné výši, která odpovídá počtu měsíců držení psa.
 

Jak již bylo řečeno výše, zákony stanoví obecné podmínky a případně také maximální výše jednotlivých poplatků. Je však na jednotlivých obcích, pokud chtějí tyto poplatky vybírat, aby vydaly obecně závazné vyhlášky, ve kterých stanoví nejen konkrétní výše jednotlivých poplatků, ale také třeba dobu jejich splatnosti.

Pokud se tedy ptáte, kolik činí například „poplatek za popelnice“ právě u vás či do kdy jej musíte zaplatit, odpověď od nás nedostanete. Na výši jednotlivých poplatků se musíte dotázat na vašem obecním úřadu a další informace o daném poplatku zjistit přímo z vyhlášky, kterou vaše obec pro daný poplatek vydala.


Občas zjistítme, že mimo daní musíme platit i další položky.  Právě jim se tento týden věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků, konkrétně se podívám na poplatek za rozhlas a televizi, za odpady a dále pak na platby za internet a telefon či v bance a na poště.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU