Škoda v létě začne prodávat nový Superb, větší než předchůdce

09.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 9. ledna (ČTK) - Delší a širší než její předchůdce bude nová Škoda Superb, která se v Česku začne prodávat v létě. V nabídce bude se třemi vznětovými a třemi zážehovými motory, informoval dnes ČTK mluvčí automobilky Evžen Krauskopf. Sériová výroba by měla začít v březnu.

"Očekáváme, že vůz bychom na naše nejdůležitější trhy, mezi něž samozřejmě patří i Česká republika, začali zavádět brzy po premiéře, to znamená zhruba od léta," řekl ČTK Krauskopf. Nový model se bude montovat v Kvasinách, zatím se ovšem neví, kolik nových Superbů plánuje firma v letošním roce vyrobit.

Nový Superb bude 4,83 metru dlouhý a 1,78 metru široký. Výška 1,46 metru je téměř stejná jako u předchozího modelu, rozvor kol 2,76 centimetrů je o zhruba čtyři centimetry menší.

Vůz bude mít v nabídce tři zážehové a tři vznětové motory s výkony od 77 do 191 kW. Na výběr budou modely s mechanickými i automatickými převodovkami.

Karoserie Superbu bude konstruována neobvyklým způsobem, který spojí verzi sedan a liftback. Tato verze je podle společnosti chráněna patentem a v praxi znamená, že páté dveře jdou otevřít buď jako u sedanu, nebo jako u liftbacku i se zadním sklem.

Škodovka také poprvé u svého vozu použije takzvané adaptivní světlomety, které osvětlovanou plochu samočinně mění v závislosti na rychlosti jízdy a jízdním režimu. Superb bude mít novou verzi klimatizace a automatického parkovacího asistenta. Bezpečnost vozu by mělo mimo jiné zajistit devět airbagů.

Ve výrobě zatím podle Krauskopfa minimálně do poloviny roku zůstane i starý model. "Zatím ho z výroby nestahujeme, je o něj stále zájem," dodal mluvčí. Škodovka chce také začít vyrábět model Superb Combi, který by se měl na trhu objevit v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK