Pohonné hmoty nejen do auta

25.01.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dostat se z místa na místo není v současné době problém, zvláště pokud máte čtyřkolového miláčka. Ovšem toto pohodlí něco stojí a ceny pohonných hmot jdou stále nahoru. Ovšem nafta nemusí sloužit pouze k pohonu vozidel, ale také třeba k vytápění či ohřevu vody v domácnosti.

Téma týdne: Šetříme na výdajích domácnosti

Vozidel nejen v České republice stále přibývá a jejich počet se pomalu přibližuje 6 milionům a to i  přes zvyšující se ceny pohonných hmot.  Zatímco před pěti lety se cena naturalu pohybovala kolem 25 korun za litr a nafta v té době byla ještě o další tří koruny levnější, dnes se jejich cena vyrovnala, ba cena nafty je dokonce vyšší. Nyní jak naftu tak natural řidiči pořídí kolem 31 korun za litr. A ani do budoucna nelze předpokládat, že ceny budou klesat, spíše naopak.

Vývoj ceny těchto dvou paliv je letos poněkud odlišný od let minulých. Po motoristické sezóně pravidelně docházelo k poměrně výraznému poklesu cen pohonných hmot a řidiči mohli na podzim a v zimě natankovat o několik korun levnější palivo než v letních měsících. Ne však letos, kdy zejména nafta se vymyká obvyklému zimnímu vývoji a dostává se na svá historická maxima. To je vidět i v následujícím grafu, kde je ukázán vývoj za poslední rok.

Graf: Vývoj cen PHM

grafPHM.jpg


Jak ušetřit na pohonných hmotách?


Odpověď je jednoduchá, přestat jezdit. Ale kdo si to v současné době může dovolit? Přesto se dají najít cesty jak k určitým úsporám dospět.

Již v okamžiku, kdy pořizujeme nové vozidlo, je dobré se zaměřit na taková, která mají nízkou spotřebu. Pokud si pořizujete vozidlo k cestám  do zaměstnání, určitě vám bude stačit menší vozidlo s nižším výkonem a tudíž i nižší spotřebou paliva.

Je-li to možné je vhodné využívat hromadnou dopravu a to zvláště ve velkých městech. Nejen že ušetříme na pohonných hmotách, ale mnohdy při použití hromadné dopravy ušetříme i čas, tyto vozidla mají vyhrazeny své vlastní pruhy a tudíž mají přednost jízdy, a to už ani není řeč o času stráveném při hledání vhodného místa k zaparkování.

Pokud je to jen trochu možné snažte se omezit jízdy, ve kterých  ve vozidle jede pouze jedna osoba, zvláště pokud máte v rodině více vozidel, a jezdíte do práce téměř ve stejný čas a do jednoho místa. Toto je ovšem doporučení pouze pro ty, kteří vozidlo již nepotřebují k výkonu svého zaměstnání

Možná tomu nepřikládáte velkou váhu, ale také omezení rychlosti může přinést výraznou úsporu paliva, zvláště při vyšších rychlostech.


Nafta i na vytápění


Vytápět či ohřívat vodu v domácnosti lze mnoha způsoby. Vytápět lze pomocí elektrické energie, existují kotle na dřevo , uhlí, plyn, ale možné je také využít kotel na naftu neboli lehký topný olej (LTO).  Výhodou tohoto způsobu je to, že nejste závislí na žádných dodavatelích jako v případě plynu či elektrické energie. V rodinném domě máte vlastní nádrž na LTO.

Ovšem pokud byste se rozhodli o pro tento způsob vytápění, je dobré kontaktovat speciální firmu, která vám dodá vše na míru a navíc vám zajistí dodání LTO.  Navíc vám dodá palivo bez spotřební daně.

Lehký topný olej sloužící k vytápění rodinných domů je osvobozen od spotřební daně. Cena je toto topné medium je tedy podstatně nižší než cena nafty u čerpacích stanic. 


 Stejně jako u jiných druhů kotlů i u kotlů na LTO jde vývoj dopředu. Nové kondenzační kotle díky spalování a využití odpadního tepla ze spalin, spolu s nízkoteplotním vytápěním s teplotním spádem 55/45°C dokáží vyprodukovat 1 KWh topné energie za 1,5-1,8Kč, což je nižší hodnota ve srovnání s obdobnými způsoby vytápění, máme-li na mysli stejný komfort (elektřina, propan). Navíc tento způsob lze využít i do míst, kde jiné energie nejsou k dispozici.

Pro všechny, kteří hodlají své úspory ještě zvýšit lze doporučit alternativní zdroje jako jsou solární systémy, či tepelná čerpadla.

  

Výdaje za energie a pohonné hmoty tvoří důležitou položku v rozpočtu nejedné české domácnosti. V tomto týdnu se v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků podíváme na to, jak je alespoň částečně snížit. Nejprve se podíváme na vodu, dalšími tématy budou elektřina, plyn a doprava.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU