Milionová firma nemá ani zvonek

05.02.2008 | , FINANCE.CZ
Finance.cz v médiích


Brněnský deník (5.2.2008) - Lukáš Buřík: Město ani Dráhy nevědí, kdo ve skutečnosti ovládne hlavní nádraží. Finanční skupina J&T se od pronájmu distancovala.

Ferda Mravenec nebo slovenský miliardář Patrik Tkáč se skupinou J&T? Odpověď na otázku, kdo bude čtyřicet let ovládat pozemky v centru Brna kolem hlavního nádraží, se vedení města nedozvědělo ani včera. Právě naopak. Firma Getonix, která má podle obchodního rejstříku vlastnit všechny akcie Brno new station development, se od ní distancovala.
Firmu Getonix ovládá právě jedna z největších finančních skupin J&T. Její zástupci však tvrdí, že v listopadu, kdy do Getonixu skupina vstupovala, Brno new station development už patřila někomu jinému. „Jednou z podmínek obchodu bylo, že Getonix nebude vlastnit žádné dceřiné firmy. A tou byla právě Brno new station development. Nemámes tím už nic společného. Ani nás nezajímá, kdo na podzim od Getonixu akcie koupil,“ vysvětlil včera Dušan Polcer z J&T Real Estate. Ten od listopadu zastupuje i firmu Getonix.

Kdo firmu vlastní?

Původně stopy po majiteli vítězné firmy v soutěži o pronájem nádraží vedly až na Kypr, kde končily ve společnosti Callies Enterprises. Teď končí mnohem blíž. Brno new station development podle obchodního rejstříku vede akciová společnost Izoreta. Ta sídlí v brněnské Merhautově ulici. Lidé z oprýskanéhodomuvšak o společnosti nic nevědí. Na Izoretu se možní klienti ani nedozvoní. Nemá tam totiž vůbec zvonek.
„Chceme zamezit spekulacím typu: Z dobře informovaných zdrojů víme, že tam má podíl Ferda Mravenec nebo Brouk Pytlík,“ tvrdil přitom před čtrnácti dny zástupce firmy Brno new station development Radek Konečný. Souvislosti, na které brněnský Deník Rovnost upozornil, však nyní nechce komentovat. Redaktorce praštil telefonem.
Primátor Roman Onderka doufá, že za několik dní bude o záhadném vlastníkovi vědět víc. „V dopise, který mně firma zaslala, její zástupci přislíbili, že nejasnosti kolem pronájmu vyjasní,“ řekl primátor Brna Roman Onderka.

Bečka: Jsou seriózní

O tom, kdo firmu vlastní, neví ani lidé, kteří vítěze vybrali. V době, kdy Brno new station development předkládalo projekt, vlastnila jeho akcie firma Getonix. Na podzim, kdy vyhrála výběrové řízení, už prodala své cenné papíry někomu jinému. Komu, to údajně neví. „Nemáme žádné pochybnosti. Výběrové řízení bylo dostatečně průhledné. O tom, že je společnost seriózní, svědčí i fakt, že dokázala zaplatit projekt. A ten stojí hodně peněz,“ uvedl předseda představenstvaČDReality Eugen Bečka.
 Náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek ale chce, aby se pochybnosti o původu firmy vyjasnily. „Zeptám se co nejdříve vedení Českých drah, zda o původu firmy něco vědí,“ vzkázal Kocourek.
Podle ekonoma Lukáše Buříka z portálu Finance.cz je zvláštní, že se České dráhy o původ svého obchodního partnera nezajímají. „Netuším, jaké tam můžou být vazby. J&T však má poměrně agresivní politiku. Jejich vliv v obchodu bych ani nyní nepodceňoval,“ uvedl Buřík.
Bezstarostnost Českých drah při uzavírání čtyřicetiletého pronájmu se nelíbí ani Transparency international. „Rozhodně to není v pořádku. Je naprosto standardní, že si zadavatel žádá informaci o původu obchodního partnera. Měli by si přece zjistit, komu nakonec opravdu pozemky pronajmou,“ reagoval David Ondráčka z české pobočky protikorupční organizace.

Autor článku