Česká koruna válcuje dolar i euro

22.02.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Neuplyne týdne, aby česká koruna neposunula svá rekordní maxima. Zejména dolar a libra padají, pozadu nezůstává ani euro. Co je důvodem pro dlouhodobé posilování české měny a jaký bude její další vývoj?

Téma týdne: Česká ekonomika posledních let řečí čísel

Někteří možná ještě mají v živé paměti doby, kdy nám na pořízení jedné dolarové bankovky nestačili ani čtyři desetikoruny, kurz britské libry dosahoval bezmála 64 korun a euro se pohybovalo těsně pod čtyřicetikorunovou hranicí. Takový byl přelom tisíciletí z pohledu české měny a jejího kurzu. Od té doby však již uplynula pěkná řádka let, proběhla řada zasedání centrálních měnových autorit a devizových intervencí.


Když centrální banka zasáhne …


Právě centrální banky mají k dispozici různé nástroje, kterými mohou ovlivnit svoji měnovou politiku a tedy i celé dění v ekonomice. Jedním z nich jsou i úrokové sazby. Před každým zasedáním bankovní rady proto můžeme sledovat velké očekávání trhu, jakým směrem se sazby pohnou. Důvody pro změnu výše úrokových sazeb mohou být různé. Nejčastěji je to inflace, vývoj sazeb Evropské centrální banky nebo právě kurz měny, který se nevyvíjí podle představ bankovní rady. Zatímco na kurz měny mají v podobě změny sazeb okamžitý dopad, inflaci ovlivní až s jistým zpožděním. Proto centrální banky při svých rozhodnutích zohledňují nejen současný stav ekonomiky, ale především její očekávaný vývoj v dalších měsících.


Úrokové sazby rostou, ne však všude


Jedna z ekonomických teorií říká, že čím je úroková sazba vyšší, tím roste atraktivita měny, což potvrzuje i vývoj koruny v posledních měsících. Česká národní banka a její sedmičlenná bankovní rada se v loňském roce rozhodla čtyřikrát přenastavit dosavadní měnovou politiku a zvýšit klíčovou úrokovou sazbu. Ke stejnému kroku se odhodlala i letos začátkem měsíce února a základní sazbu posunula na 3,75 %. Naproti tomu její americká a britská kolegyně jdou zcela opačnou cestou a své národní sazby naopak snižují. Přesto tuzemské úrokové sazby dlouhodobě patří k nejnižším na světě.

Grafy: Vývoj koruny vůči euru (od 1999) a dolaru (od 1991)

Vývoj koruny vůči euru a dolaru


Českou korunu táhnou investice i export


Ovšem nejen měnověpolitickými opatřeními je volatilita kurzu živa. Měna dokáže reagovat i na další podněty. Tak tomu je i v případě české koruny, kterou v posledních měsících táhnou především krátkodobé investice. Nepříznivá situace na finančních trzích nutí investory poohlížet se po bezpečných aktivech a právě česká koruna je jednou z alternativ pro alokaci finančních prostředků. Neméně důležitou roli hrají přímé zahraniční investice, kdy investoři poptávají české koruny, aby mohli zrealizovat své plány. Připočteme-li přebytkovou obchodní bilanci, a tedy i rostoucí poptávku po korunách, kterou vytvářejí svou produkcí i exportéři, není divu, že koruna je velice atraktivní a poměrně silně posiluje.


Budoucí vývoj koruny ve hvězdách


Další vývoj jakékoliv měny je vždy velice složité resp. téměř nemožné, odhadnout. Zejména v krátkodobém časovém horizontu se odhad budoucího vývoje kurzu dá přirovnat k věštění z křišťálové koule. Neexistuje žádná oficiální prognóza, která by dokázala zahrnout všechny faktory působící na vývoj kurzu. Z dlouhodobého hlediska se dá očekávat spíše další posilování české měny, a to nejen vzhledem k vývoji posledních 10 let. Ovšem může nastat nepředvídatelná situace a tato očekávání se mohou ze dne na den ukázat jako liché.


České ekonomice se v novém tisíciletí, zejména pak v posledních letech, nebývale daří. Proto jsme naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků věnovali právě jednotlivým ekonomickým ukazatelům. Dozvíte se jak jsme na tom s růstem HDP, nezaměstnaností a inflací, stranou nenecháme kurz koruny.


Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU