Přímé zahraniční investice v Rusku se loni zdvojnásobily

22.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 22. února (ČTK) - Přímé zahraniční investice v Rusku se loni zdvojnásobily na 27,8 miliardy dolarů (469 miliard Kč). V roce 2006 investice stouply jen o 4,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Ruský statistický úřad. Celkové zahraniční investice v zemi vzrostly o 120 procent na 120,9 miliardy dolarů. Investice Ruska v zahraničí se pak zvýšily o 43,6 procenta na 74,6 miliardy dolarů.

Největšími investory v Rusku byly loni Británie, Kypr, Nizozemsko, Lucembursko, Francie, Švýcarsko, Irsko, Německo a Spojené státy. Tyto země se na celkových zahraničních investicích podílely 84 procenty.

Nepřímé zahraniční investice, což jsou investice do cenných papírů či fondů, loni vzrostly o 130 procent na 88,95 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Dřívější studie ukázaly, že investice ruských firem v zahraničí se soustředí hlavně do Evropy, stále více však ruské firmy pronikají i do Asie, Afriky a na západní polokouli. Nejvíce investují podniky ze surovinového sektoru, tedy těžaři ropy, zemního plynu a kovů. Předloni patřily mezi největší ruské investory v zahraničí ropný koncern Lukoil, plynárenský gigant Gazprom, ocelárenská skupina Severstal a výrobce hliníku Rusal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK