Topolánek: Teva investuje do opavského Ivaxu 100 milionů USD

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeruzalém 10. března (ČTK) - Izraelský výrobce léčiv Teva Pharmaceutical Industries Ltd. investuje do svého opavského závodu Ivax Pharmaceuticals 100 milionů amerických dolarů (více než 1,6 miliardy Kč). Řekl to český premiér Mirek Topolánek po jednání se svým izraelským protějškem Ehudem Olmertem v Jeruzalémě.

Dosud největší izraelská investice v České republice povede podle premiéra ke zdvojnásobení produkce léčiv v Opavě a vytvoří přibližně 400 nových pracovních míst.

Vyrábět by se měla hlavně generika, tedy kopie léků, které vyvinul jiný koncern a kterým vypršela patentová ochrana.

Teva v roce 2005 převzala americkou společnost Ivax. Díky této akvizici získala i bývalou českou firmu Ivax Pharmaceuticals (bývalá Galena Opava) a zařadila se mezi deset největších farmaceutických společností na světě. Loni dosáhla čistého zisku 1,95 miliardy dolarů (34,4 miliardy Kč).

Topolánek se dnes v Olmertem dohodl také na založení česko-izraelského fondu na podporu výzkumu a vývoje v oblasti biotechnologií, farmaceutického průmyslu a protiteroristických zbraní.

Nový závod v Opavě-Komárově umožní zvýšit výrobu tablet a tvrdých želatinových kapslí ze stávajících přibližně 85 milionů farmaceutických přípravků na asi 450 milionů, řekl již loni v říjnu ČTK generální ředitel opavské firmy Jiří Urbanec. Ivax podle účetní závěrky, kterou firma uložila ve Sbírce listin, vykázal za rok 2006 meziroční nárůst tržeb o 512 milionů na 4,7 miliardy korun. Zisk po zdanění se ale snížil na 264 milionů korun z 628 milionů. Farmaceutická firma, která měla loni více než 1100 zaměstnanci, nyní nevyplácí dividendy, na účtu nerozděleného zisku měla loni 2,2 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK