Podnikatelský plán základem úspěchu v podnikání

17.03.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Rozhodnutí o zahájení podnikání je důležitým krokem, který není radno činit bez předchozího důkladného uvážení. Nestačí mít jen dostatek peněz a kvalitní podnikatelský plán, podcenit by se neměly ani další zahajovací aktivity.

Téma týdne: Začínáme podnikat

Právo na svobodnou volbu povolání, jakož i právo podnikat je jedním ze základních práv každého z nás a je ukotveno v Listině základních práv a svobod. Stát se úspěšným podnikatelem není jednoduché. Podnikání totiž sebou přináší řadu úskalí. Jedním z nejzávažnějších je zajištění dostatečného množství finančních prostředků na bezproblémový chod firmy. Peníze však nejsou všechno, k úspěchu v podnikání je třeba i kvalitní podnikatelský plán.


Podnikatel musí umět plánovat


Zpracování podnikatelského plánu je prvním krokem, který navazuje na konečné rozhodnutí o zahájení podnikání. Podnikatelský plán popisuje všechny klíčové faktory související se založením a následně i chodem podniku. Jsou v něm stanoveny nejen cíle, ale i způsoby a postupy jejich dosažení. Proto je zapotřebí věnovat mu vysokou pozornost. Pečlivé zpracování podnikatelského plánu slouží nejen k vlastnímu řízení podniku, ale může být také podkladem při komunikaci s bankovními institucemi a získávání potřebných finančních zdrojů. Slouží ale i dalším interním a externím subjektům, ať už manažerům nebo investorům.

V podnikatelské plánu se stanoví nejen ekonomické cíle či forma podnikání, ale také kapitálové a personální zajištění, technické vybavení a technologické zabezpečení. Při jeho zpracování je nutná dokonalá znalost legislativní úpravy a oboru, který je vybrán jako předmět podnikatelských aktivit. Samotné zpracování spočívá v provedení důkladné analýzy celého odvětví, jeho příležitostí stejně jako možných rizik. Přitom je třeba zachovat si reálnost pohledu a oprostit se od přílišného optimismu.



Firemní centrum pro podnikatele

Nové Firemní centrum pro podnikatele na Finance.cz!!

Firmám a podnikatelům, a to jak OSVČ, tak i právnickým osobám je určeno naše nové Firemní centrum. Tato rozšířená část Finance.cz obsahuje všechny informace, které začínající i fungující podnikatel či firma během svého provozu může potřebovat. Mezi nejvyužívanější aplikace budou jistě patřit aktivní Daňové formuláře ve formátu XLS či průběžně aktualizovaná srovnání finančních produktů pro podnikatele.

Analýza odvětví i konkurence


Právě analýza odvětví je pro začátek podnikání klíčová. Proto je třeba věnovat pozornost zejména:

  • vývojovým trendů v odvětví s cílem odhadnout jeho perspektivy
  • reálnému odhadu vývoje kvalifikační, technické, personální, materiální a finanční náročnosti v budoucím období
  • posouzení konkurenčního prostředí se zaměřením na silné a slabé stránky jednotlivých rozhodujících konkurentů
  • dosavadnímu a předpokládanému vývoji nabídky a poptávky v zájmovém teritoriu

Když jeden plán nestačí …


Důležitou a významnou součástí podnikatelského plánu je marketingový, organizační a finanční plán. Marketingový plán dává odpověď na otázky, jakým způsobem budou výrobky či služby oceňovány, propagovány a prodávány. Jeho součástí je určení takových způsobů a metod propagace, aby co největší počet potenciálních zákazníků nebo klientů dostal maximální množství informací o novém podniku a jeho produktech. Zároveň je v marketingovém plánu třeba stanovit cenovou a odbytovou strategii, tj. určit způsoby prodeje.

Základem organizačního plánu je stanovení vnitřní organizační struktury podniku a struktury řízení s popisem pravomocí a odpovědností jednotlivých vedoucích zaměstnanců. Neméně důležitý je i finanční plán, který má zpravidla podobu rozvahy a výsledovky na několik, zpravidla pět, let dopředu.

Ani sebekvalitnější podnikatelský plán nemusí automaticky zaručit úspěch v podnikání. Přesto právě tento dokument shrnující podstatné informace o podniku, jeho prostředí, budoucích aktivitách nebo krátkodobých a dlouhodobých cílech může být základním předpokladem úspěšného zahájení a následného provozování podnikatelských aktivit.


Právo podnikat je jedním ze základních práv každého z nás. Ovšem začátky nemusí být vždy jednoduché. Právě jim se tento týden v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Postupně se podíváme na podnikatelský plán, volbu právní formy podnikání, zahájení podnikání a formy financování.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY