Důl Centrum ukončí činnost a propustí většinu z 300 zaměstnanců

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 18. března (ČTK) - Hnědouhelný důl Centrum na Mostecku ukončí v polovině letošního roku po 120 letech činnost a propustí většinu ze 300 zaměstnanců. Při zachování limitů těžby pro ně už skupina Czech Coal nemá místo, řekla mluvčí Mostecké uhelné (MUS) Liběna Novotná.

Část zaměstnanců odešla ze šachty už v loňském roce, další propouštění čeká havíře ve dvou vlnách. "Loni opustilo důl 70 lidí, většina z nich našla novou práci. V dubnu přijde na řadu dalších asi 130 pracovníků. S odchodem zhruba 120 zaměstnanců se počítá po termínu ukončení těžby. Zůstane jen malá skupina, která bude mít na starosti likvidaci těžních jam," uvedl Pavel Lička, ředitel firmy Důl Kohinoor, pod níž Centrum spadá.

Po vyřazení dolu ze státního programu útlumu těžby hnědého uhlí jeho vlastník rozhodl o dotěžení volných uhelných zásob a následné technické likvidaci dolu. Hlubinný způsob dobývání hnědého uhlí se totiž stal postupně ekonomicky náročným, tenčí se i zásoby uhlí.

Jednou z možností, jak opuštěný areál hlubinného dolu využít, je umístit v něm část expozice Podkrušnohorského technického muzea. Návštěvníkům by mohl být k dispozici objekt staré jámy z 19. století, většina zbylých objektů dolu Centrum je památkově chráněna.

Těžba v dole, který je poslední hlubinnou hnědouhelnou šachtou na území Čech a Moravy, začala v srpnu 1888. Zakladatelem a prvním majitelem dolu byla Anglo-rakouská banka se sídlem ve Vídni. Nyní důl patří prostřednictvím a.s. Důl Kohinoor firmě Mostecká uhelná ze skupiny Czech Coal.

Společnost Důl Kohinoor vznikla v roce 2000 a původně zajišťovala všechny lokality MUS, které patřily do státního útlumového programu. Kromě dolu Centrum to byl i další hlubinný důl Kohinoor a lom Ležáky. Důl Kohinoor s asi 900 zaměstnanci ukončil činnost k 31. prosinci 2003. V roce 2004 pak doly Kohinoor i Ležáky odkoupil státní podnik Palivový kombinát Ústí nad Labem, jenž za peníze státu lokality sanuje. Důl Centrum, jako činné pracoviště, byl naopak podle předpisů EU z útlumového programu vyjmut. Jeho provoz i následná sanace tak proto zůstala v režii společnosti Důl Kohinoor.

Útlum těžkého průmyslu se s v 90. letech na severu Čech projevil výrazným růstem míry nezaměstnanosti, havíři patří mezi nejpostiženější skupinu obyvatel. Restrukturalizace hnědouhelného průmyslu tvrdě zasáhla více než 16.000 horníků. MUS a sousední Severočeské doly zaměstnávaly začátkem 90. let bezmála 25.000 osob, nyní pracuje v obou firmách kolem 7500 lidí. Část havířů se však uplatnila v dceřiných firmách obou těžebních společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK