WTO kárá ve sporu o růstové hormony EU i USA

31.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva/Washington 31. března (ČTK) - Spor o využívání růstových hormonů při chovu hovězího dobytka nemá ani po dnešku jasného vítěze. Světová obchodní organizace (WTO) se sice v zásadě postavila na stranu Spojených států a Kanady, zároveň ale obě tyto země pokárala za to, jak přistupují ke svému rivalovi, tedy Evropské unii.

Spojeným státům a Kanadě se nelíbí, že nemohou do EU dovážet hovězí maso získané z dobytka, který se přikrmuje růstovými hormony. Dovoz zboží z unie proto zatěžují clem v řádu milionů dolarů ročně, což ale podle WTO nemohou činit jednostranně. Spor se vleče už 12 let a nejnovější závěry WTO jej asi hned tak neukončí.

Obě strany sporu na dnešní verdikt zareagovaly po svém a v zásadě se obě označily za vítěze. Bruselu WTO vytknula, že ani revize zákazu, která se opírala o nové vědecké poznatky, nebyla dostatečným důvodem k tomu, aby WTO zrušila požadavky druhé strany na uplatnění obchodních sankcí.

EU zakazuje růstové hormony a dovoz masa získaného pomocí hormonů už od poloviny 80. let. Jako argument unie uvádí, že tyto hormony zvyšují riziko rakoviny. Spojené státy a Kanada zákaz v roce 1997 napadly a o rok později jim WTO v zásadě dala za pravdu. Ve svém nálezu totiž uvedla, že zákaz není v souladu s obchodními pravidly, protože poznatky vědců o škodlivosti hormonů nejsou dost specifické.

Spor se točí kolem toho, zda Spojené státy a Kanada měly právo pokračovat v uplatňování obchodních sankcí namířených proti dovozu zboží z EU i poté, co Brusel v roce 2003 zákaz dovozu hovězího podrobil revizi. Unie se tehdy odvolala na nové vědecké poznatky, podle nichž je hovězí z dobytka krmeného růstovými hormony zdraví škodlivé.

Obchodní zmocněnkyně americké vlády Susan Schwabová na verdikt WTO řekla, že Evropané uplatňují zákaz, který je vědecky nepodložený. "Je nejvyšší čas, aby Evropská unie začala plnit závazky," uvedla Schwabová v prohlášení k nálezu WTO. Evropská komise si naopak verdikt vyložila tak, že WTO sankce Američanů a Kanaďanů odsuzuje.

"Evropská unie proto žádá, aby Spojené státy a Kanada odvetná opatření zrušily," uvedla komise. Obě strany mají 60 dnů na to, aby se vůči verdiktu odvolaly. Od roku 1999 USA a Kanada zatěžují clem ve výši 100 procent dovoz široké škály potravin z EU, včetně vepřového masa, okurek, rajčat, hořčice, nebo rokfóru.

Vzhledem k tomu, že zákaz používání hormonů i dovoz hovězího zůstal nadále v platnosti, WTO vyhověla žádosti Spojených států a Kanady a povolila jim uvalit na dovoz zboží z EU sankce. Američané tak mohli dovoz zboží z EU zatěžovat odvetným clem 116,8 milionu amerických dolarů a Kanada 11,1 milionu kanadských dolarů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK