Refinancovat, či nerefinancovat?

02.04.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rozruch ohledně refinancování pomalu utichá a banky přecházejí na nové strategie. Stávající hypoteční úvěr k nim můžete převést i přes to, že v jejich nabídce slovo "refinancování" nenaleznete. Individuální přístup převládl.

Byl to především rok 2007, kdy se refinancování hypoték těšilo velké oblibě. Některé banky začaly propagovat speciální hypoteční produkty, které vám měly umožnit prodloužit či zkrátit dobu splatnosti, v případě potřeby získat dodatečné finanční prostředky, ale především uzavřít nový úvěr s nižší úrokovou sazbou

Logika tohoto produktu vycházela z faktu, že některé banky nalákaly klienta na výhodnou úrokovou sazbu, jež byla ovšem fixována na krátké období (1-3 let). Po uplynutí fixační doby pak klienti obdrželi dopisy, kde jim byla oznámena nová sazba, už podstatně vyšší. Takový rozhořčený klient si pak samozřejmě rád poslechl nabídku konkurenční instituce…


Kam jít se starým úvěrem?


Refinancování hypoték umožňovala původně Bawag Bank, GE Money Bank, Komerční banka a postupně se k nim přidala i Volksbank či Wüstenrot hypoteční banka. V současnosti však refinancovat úvěr umožňují takřka všechny banky. Jak to? Refinancování se stalo jakousi samozřejmostí a bankovní domy se už ani neobtěžují je marketingově zviditelňovat. Tedy i pokud přijdete třeba do mBank, Raiffeisenbank, či UniCredit Bank, umožní vám přefinancovat stávající úvěr některým ze svých standardních produktů.


Refinancování vs. konsolidace
Kromě refinancování hypoték nabízejí některé banky i tzv. konsolidaci půjček. Jde o produkt v něčem podobný a v něčem odlišný. Při konsolidaci půjček můžete refinancovat více svých stávajících úvěrů, tedy kromě hypoték i spotřebitelské půjčky, kreditní karty, kontokorenty a někdy i stavební spoření. Staré úvěry pak sloučíte do jednoho nového s jednou úrokovou sazbou.


Rozdíly v refinancování


I přes fakt, že svou hypotéku si lze převést k jakékoli bance, existují v refinancování určité rozdíly. To PRAVÉ refinancování by především mělo být bez jakýchkoli poplatků za uzavření nové půjčky. Vámi nově vybraná hypoteční banka by rovněž měla maximálně usnadnit administrativu při převádění úvěru. Tedy, pokud po vás bude při převodu požadováno několik úkonů, které vám zaberou čas a vezmou peníze, refinancování ještě jednou zvažte.

Tabulka: Úrokové sazby při refinancování hypoték

Název banky Název úvěru 3letá fixace v % p. a.
Bawag Bank CZ Refinancování hypotéky na bydlení - Hypotéka hypoték 5.12
GE Money Bank Refinancování úvěru na bydlení 4.94
Komerční banka Hypotéka na refinancování 4.99
 Volksbank CZ Refinancování hypotečního úvěru 4.80

 Zdroj: Banky, březen 2008


Na jak dlouho fixovat?


Ošemetným problémem zůstává na jak dlouho fixovat úrokovou sazbu. Strategie bankovních domů se aktuálně posunula od nejnižších sazeb u 1letých fixací k fixacím 3letým (viz Bawag Bank, Volksbank). GE Money Bank nabízí na 1-10leté fixace stejnou sazbu a Komerční banka dokonce sjednotila 1-15leté fixace. Podrobně si sazby můžete porovnat v detailech hypoték na našich stránkách.

Je zjevné, že méně než 5 let se fixovat v současnosti nevyplatí. Vyvstává ale ještě i složitější otázka – když vezmeme v úvahu současnou výši úroků, je moudré fixovat sazbu na 10-15 let dopředu? Nebudou sazby za 3 roky níže? Názory se bohužel v tomto bodě různí. Osobně doporučuji následující. Bude-li vám bankou nabídnuta sazba 5.00 % p.a. zafixujte si ji na 3-5 let. Výhodnější nabídku, tedy pod 5 %, zafixujte i na déle. Na druhou stranu, sazby nad 5 % bych uzavíral na dobu co nejkratší.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ