K získání dotace z EU musíte být v balíku

04.04.2008 | , Finance.cz
EU


Získání dotace z fondů EU není zajisté snadný úkol. Kromě spousty hodin strávených nad administrativou máte před sebou ještě nutnost získat dostatek financí. Dotace vám může být totiž poskytnuta pouze, když prokážete patřičnou bonitu.

Téma týdne: Dotace z EU od A do Z

Cesta k úspěšnému získání dotace začíná hledáním. Jakmile naleznete vhodnou dotaci, pokračujete řešením dalšího problému – musíte zvolit finanční krytí vašeho projektu. Drtivá většina dotací je totiž vyplácena na účet žadatele až zpětně po realizaci projektu, a proto je třeba předem doložit, že jste schopni projekt financovat v plné výši včetně DPH. A to bez ohledu na získání dotace.


Možnosti financování dotace z EU


V zásadě  existují tři možnosti jak dotaci tzv. “předfinancovat“. Asi uhádnete, že máme na mysli vlastní, cizí zdroje a jejich kombinace.  Při dokládání vlastních zdrojů bude záležet na vašem cash flow. Při generování dostatečných příjmů, jsou to právě peněžní toky, jimiž můžete dokázat svoji schopnost financovat záměr z vlastních zdrojů. Počítejte i s tím, že po vás bude vyžadován výpis z bankovního účtu.

Pokud nedisponujete sami dostatečným kapitálem, nezbývá než zajistit financování formou různých bankovních úvěrů. Dobrá zpráva je, že banky jsou na toto financování řádně připraveny a přizpůsobují podmínkám operačních programů i svoje úvěrové produkty či programy. Pro doložení takových zdrojů je obvykle vyžadován bankovní příslib, a to buď v podobě závazného bankovního příslibu či nezávazného prohlášení. Formy úvěrů, které lze využít jsou následující:

  • Úvěr na předfinancování grantu EU - jedná se o krátkodobý až střednědobý úvěr na řešení časového nesouladu mezi potřebou hradit uznatelné výdaje projektu a čerpáním dotace ze Strukturálních fondů EU. Patří sem zejména tyto druhy úvěrů: investiční úvěr, úvěr na provozní a investiční potřeby, municipální úvěr. Jistina se splácí zejména z dotace čerpané ze Strukturálních fondů EU.
  • Standardní úvěr na spolufinancování projektu - jde o střednědobý až dlouhodobý úvěr na financování těch výdajů projektu, které nejsou kryty dotací ze Strukturálních fondů EU. Zejména se jedná o tyto druhy úvěrů: investiční úvěr, úvěr na provozní a investiční potřeby, municipální úvěr, úvěr na oběžné prostředky. Jistina se splácí podle splátkového kalendáře smluvně stanoveného mezi klientem a bankou.

Oba základní typy úvěrů lze čerpat jednorázově nebo postupně, a to k přímým platbám na účet dodavatele nebo prodávajícího na základě předložených dokladů. V odůvodněných případech mohou být výjimečně převedeny i na běžný účet klienta.


Co banka při financování projektů posuzuje?


Každá žádost o bankovní úvěr podléhá analýze bonity žadatele a analýze podnikatelského záměru. Na základě výsledků těchto analýz pak bankovní analytik rozhodne, zda žádosti o bankovní úvěr vyhoví (a za jakých podmínek) či nikoliv. Mezi základní faktory, které banka posuzuje, a které ovlivňují i cenu úvěru patří:

  • finanční zdraví žadatele;
  • výše obratu žadatele;
  • kvalita podnikatelského záměru;
  • posouzení ekonomické efektivnosti podnikatelského záměru;
  • druh bankovního úvěru;
  • výše požadovaného bankovního úvěru;
  • doba a způsob splácení bankovního úvěru;
  • fixace úrokové sazby, způsob splácení a
  • rizikovost


Omezení na která narazíte


Výše úvěru na předfinancování grantu EU bývá omezena výší přiznané dotace na úhradu uznatelných nákladů. Výše úvěru na spolufinancování projektu je limitována skutečně vynaloženými náklady na projekt, které nejsou pokryty dotací. V drtivé většině případů banka vyžaduje, aby část nákladů projektu byla hrazena z vlastních zdrojů klienta (cca 25%). Spoluúčast žadatele je odrazem jeho  důvěry v realizovatelnost jeho projektu.


Kam zajít aneb které banky vás neodmítnou 


Česká Spořitelna nabízí EU Program Business – pro podnikatelské subjekty a EU Program Region – pro  veřejný a neziskový sektor. ČS ale nabízí také speciální produkty a programy pro financování typově zaměřených projektů. Top Energy Program podporuje přípravu a realizaci inovativních energetických projektů. Finesa je investiční úvěr určený pro energetické projekty s až 50% garancí IFC (International Finance Corporation) a balíčkem kompletního finančního a technického servisu v ceně financování. Top Podnik umožňuje úrokové zvýhodnění pro vybrané podnikatelské projekty v oblasti investic do budov a staveb, movitého majetku.

ČSOB má na podporu získání dotací z EU dva „partnery“: Asistenční centrum – pro získávání dotací nižších objemů a ČSOB EU Centrum – pro získávání dotací vyšších objemů. V současnosti mohou malé a střední firmy žádat o dotace na rekonstrukci nemovitostí, pořizování nových technologií, inovace výrobků a výrobních postupů, investice do úspor energií a využívání OZE, budování infrastruktury pro výzkum a vývoj, zázemí pro vzdělávání vlastních zaměstnanců, investice do ochrany životního prostředí, spolupráce s vysokými školami a výzkumnými institucemi, projekty v cestovním ruchu, a další.

Pokud půjdete k GE Money Bank na financování podnikatelských záměrů můžete využít v rámci úvěrových programů EU Servis produkty Úvěrový příslib, Úvěr na předfinancování dotace (investiční a provozní úvěr s možností revolvingu v případě etapovitého projektu), Úvěr na spolufinancování podnikatelského záměru (střednědobý až dlouhodobý úvěr určen na financování té části výdajů projektu, která není krytá čerpanou dotací) a Zvýhodněnou bankovní záruku (zvýhodněná záruka až do výše 80% jistiny zaručovaného úvěru, cenové zvýhodnění záruky až ve výši 4 % p. a. vyčerpaného zaručeného úvěru a možnost finančního příspěvku až ve výši 15 % vyčerpaného zaručeného úvěru).

Klientům, kteří žádají o evropské dotace, nabízí Komerční banka program Ponte II. K základní nabídce programu Ponte II patří příslib úvěru, jako doklad prokazující zajištění financování; úvěr na předfinancování dotace, který řeší časový nesoulad mezi vynaložením nákladů a přijetím dotace;  úvěr na spolufinancování projektu; střednědobý či dlouhodobý úvěr na pokrytí výdajů projektu nekrytých dotací; běžný účet klienta pro příjmy a výdaje spojené s realizací projektu, je-li podmínkou pro přijetí dotace samostatný bankovní účet.

Poštovní spořitelna využívá v praxi pro předfinancování dotací krátkodobé, popř. střednědobé účelové úvěry (viz níže). Pokud se jedná o překlenutí pouze velmi krátkého období (zejména u dotací, které jsou vypláceny zálohově nebo jsou určeny na krytí provozních výdajů) může být využit např. kontokorentní úvěr. Úvěr je splacen jakmile klient obdrží dotaci. V případě spolufinancování se jedná o stejné produkty s tím, že lze poskytnout i dlouhodobý účelový úvěr u projektů s delší dobou návratnosti.

Účelový úvěr má minimální výši 50 tisíc Kč, maximální výše není omezena a závisí na schopnosti klienta úvěr splatit. Splatnost je až 20 let, předčasné/částečné splacení úvěru z dotace je bez poplatku, úroková sazba může být pohyblivá či fixní a její výše se stanovuje individuálně podle bonity klienta, velikosti a splatnosti úvěrů, charakteru projektu atd. Poplatek za poskytnutí úvěru se stanovuje v závislosti na pracnosti zpracování úvěru a může činit maximálně 1 % z výše úvěru.

UniCredit Bank připravila pro klienty, kteří se zajímají o možnost financovat své investice z veřejných zdrojů kompletní informační a poradenský servis. Specialisté Evropského kompetenčního centra a bankovní poradci Unicredit Bank klientovi zajistí v rámci služby Euroúvěr: analýzu investičních plánů z pohledu financování z veřejných zdrojů, vyhledání vhodného dotačního zdroje, poradenství při nastavování optimální struktury financování a finančních toků, vystavení příslibu úvěru a financování investice dle podmínek dotačního programu. Financování může být řešeno kombinací krátkodobého úvěru na předfinancování samotné dotace a střednědobého či dlouhodobého investičního/projektového financování pro financování zbylé, nedotační, části záměru.

Cesta k získání dotace z evropských fondů je plná nástrah a administrativních překážek. Sáhnout si na evropské peníze tak není vůbec jednoduché. Právě dotacím z EU se tento týden věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Přečtěte si, jaké druhy dotací existují, jak dotace získat a úspěšně vyřídit nebo jak je financovat.

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát