Z trojice státních úvěrů zůstal ten nejvyužívanější

09.04.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Mít vlastní bydlení je snem mnoha lidí. Dopomoci k němu mohou nejen komerční instituce prostřednictvím svých úvěrů, ale na své občany myslí i stát. Přesto nabídka státních úvěrů se smrskla pouze na jediný. Kdo a jak o něj požádat?

Téma týdne: Jak financovat bydlení?

Zájem o vlastní bydlení neutichá a hypoteční banky, stejně jako stavební spořitelny rok co rok půjčují větší objemy peněz. Nejen ony mohou dopomoci k vysněnému bydlení, financovat vlastní bydlení pomáhá i stát. Pokud se tedy chystáte pořizovat nebo rekonstruovat bydlení a pátráte po tom, kdo vám půjčí nejlevněji, možná právě Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) je pro vás ideálním řešením.


Nedostatek peněz omezil nabídku úvěrů


Ještě v průběhu loňského roku mohli zájemci využít některého z trojice speciálních státních úvěrů se zvýhodněnými podmínkami, konkrétně úvěru 150, 200 nebo 300 (názvy jednoduše ilustrují sumu v tisících korunách, kterou bylo možné od státu získat). Všechny byly určeny pro osoby mladší 36 let a každý z nich byl určen na jiný účel. Stát se však rozhodl tuto nabídku omezit a dva z nich, konkrétně úvěr 150 a úvěr 200, již neposkytovat. Důvod? V rozpočtu SFRB na rok 2008 se pro tuto formu podpory nenašly finanční prostředky. Zůstal tak jediný, třistatisícový úvěr. Právě on byl v minulosti jednoznačně nejvyužívanějším z trojice jmenovaných úvěrů.

Úvěr 300 je poskytnut mladým lidem:

  • žijícím v manželství, jestliže alespoň jeden z manželů v roce podání žádosti nedosáhne ještě 36 roku věku
  • samostatným osobám, které v roce podání žádosti nedosáhnou 36 roku věku, pokud trvale pečují nejméně o jedno nezletilé dítě (může jít i o dítě osvojené)

Výhodou úvěru je lepší úročení


Tento úvěr je možno využít k financování výstavby nebo koupě bytu či rodinného domu, popř. k úhradě členského vkladu do bytového družstva, přičemž velikost nemovitosti není nijak limitována. Jde o účelový úvěr! Podat žádost má smysl až tehdy, může-li žadatel svou zamýšlenou investici již přesně definovat, tj. prokázat její účel. Splatnost úvěru je až 20 let a je úročen dvěma procenty ročně. Úvěr nemusí být splácen okamžitě, na žádost příjemce úvěru může být počátek splácení jistiny úvěru odložen nejdéle na dobu deseti let ode dne, kdy bylo s čerpáním úvěru započato. Po dobu tohoto odkladu příjemce splácí pouze úrok. Celková doba splatnosti však nesmí překročit 20 let.


Úvěr musí být zajištěn, zkoumá se i bonita


Stejně jako v případě bank a stavebních spořitelen, i SFRB si zajišťuje návratnost poskytnutých úvěrů a zkoumá bonitu žadatele. Proto požaduje některou z forem zajištění splácení úvěru, nejčastěji formou závazku ručitele. V hodnocení bonity je SFRB vstřícnější než komerční instituce, takže úvěr je často poskytnut i v případech, ve kterých by běžná banka úvěr nebyla ochotna poskytnout.


Jak vyřídit státní úvěr?


Nejjednodušší cestou, jak o úvěr zažádat, je stáhnout si formulář žádosti z webových stránek SFRB (www.sfrb.cz), vyplnit jej a spolu s potřebnými doklady jej poštou odeslat na některé ze dvou pracovišť SFRB, do Prahy či Olomouce. Ve většině případů bude úvěr vyřízen korespondenční cestou. Pouze ve složitějších případech, které vyžadují osobní rozhovor, osobní konzultaci, dohodu o způsobu zajištění úvěru apod. je žadatel pozván k osobnímu jednání.


Jak financovat bydlení?Hodláte vyřešit otázku svého bydlení? Hledáte produkt, který by vám s financováním bydlení mohl pomoci? Právě těmto otázkám se věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Podívejte se s námi na hypoteční úvěry, úvěry od státu, úvěry ze stavebního spoření a nezapomeneme ani na jejich kombinace.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ