ČR patří mezi největší vývozce akvarijních ryb na světě

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Česká republika patří mezi tři největší vývozce akvarijních ryb na světě. Tuzemští chovatelé podle údajů Českého statistického úřadu ročně exportují akvarijní ryby za zhruba 400 milionů korun, jejich skutečný export ale odborníci odhadují na dvě miliardy až čtyři miliardy korun. Hodnota vývozu akvarijních ryb tak několikanásobně převyšuje tradiční export českých kaprů, jejichž chov má v Česku staletou tradici.

Podle údajů ČSÚ bylo loni z České republiky vyvezeno 240 tun akvarijních ryb v hodnotě 406,4 milionu korun, což bylo jen téměř o devět milionů korun méně, než kolik obnášel export živých kaprů. V předchozích letech byla ale hodnota vývozu akvarijních ryb ve srovnání s kapry i o několik desítek milionů korun vyšší. České rybičky zdobí akvária zejména v Německu, kam jich loni bylo vyvezeno za 112 milionů korun. Významným exportním teritoriem tuzemských akvaristů je také Francie (102,4 milionu korun) a Itálie (50,8 milionu korun).

Podle viceprezidenta Unie akvaristů ČR Petra Dvořáka jsou oficiální statistické údaje značně podhodnocené a skutečný celkový vývoz akvarijních rybiček představuje dvě miliardy až čtyři miliardy korun. Dvořák ČTK řekl, že oficiální údaje o českém vývozu akvarijních ryb jsou zkreslené kvůli existenci tisíců drobných chovatelů, které statistika nedokáže zachytit. "Česká republika je v chovatelství akvarijních ryb supervelmoc," uvedl Dvořák, podle kterého jsou čeští akvaristé ve vývozu ryb na druhém až třetím místě na světě.

Na českém trhu působí zhruba 20 velkých firem, které se zabývají chovem akvarijních ryb. Většina ryb ovšem pochází z rodinných podniků, a hlavně od drobných chovatelů, kterých podle Dvořáka neustále přibývá. V posledních letech ale v ČR roste průměrná mzda, což některé chovatele může přimět k tomu, aby dali přednost jinému oboru. Dvořák proto odhadl, že v budoucnu bude ubývat profesionálních chovatelů. Naopak má přibývat lidí, kteří si chovem akvarijních ryb jen přivydělávají.

Česká republika je dlouhodobě z pohledu vývozu akvarijních ryb evropskou jedničkou. Ve světě jí konkurují země jihovýchodní Asie, zejména Singapur a Malajsie. Další významnou producentskou oblastí je Amazonie. V minulosti byla velkým konkurentem Československa i bývalá NDR. Po sjednocení Německa ale akvaristika přestala být výhodná a počet německých profesionálních akvaristů prudce klesl.

Absolutní většinu českého vývozu tvoří sladkovodní ryby, množení mořských ryb je podle Dvořáka v ČR zatím v plenkách. Mořské ryby jsou navíc na domácím trhu mnohem dražší než v sousedních zemích. Čeští chovatelé jsou úspěšní zejména v množení vzácných druhů a akvaristika je podle Dvořáka v Česku zisková.

Dvořák míní, že ČR by se měla na špičce mezi vývozci udržet i v následujících letech. Skladba vyvážených ryb se ale podle něj bude muset změnit kvůli posilující koruně. Čeští chovatelé asi ztratí konkurenceschopnost v levných druzích akvarijních ryb, v drahých a těžko rozmnožitelných druzích si ale i nadále udrží silnou pozici.

Do Česka se každoročně dovážejí akvarijní ryby za několik desítek milionů korun, přičemž jde hlavně o mořské ryby. Ze sladkovodních ryb se do Česka importují jen raritní druhy a novinky.

Celkem existují zhruba dva až tři tisíce druhů akvarijních ryb, běžně k mání je okolo dvou set druhů. Podle statistických údajů je v soukromých akváriích po celém světě jen pět procent ryb vylovených v přírodě. Zbytek pochází z akvarijních chovů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK