S financováním dovolené pomůže úvěr

19.05.2008 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Čas letních dovolených se pomalu přiblížil. Zatímco někteří preferují výběr dovolené řadu měsíců dopředu, existuje i velká skupina lidí, která raději využívá nabídky last minute. Ať patříte k té či oné skupině, určitě hledáte možnosti jak dovolenou financovat.

Téma týdne: Nastává čas dovolených

I když Česká republika oplývá přírodními i kulturními památkami, stále více Čechů dává přednost zahraniční dovolené. Jen loni bylo v České republice prodáno 2,2 milionů zájezdů za 13,5 miliard korun. Celkově Češi utratili za dovolené v cizině 64 miliard korun.

Češi za dovolené a nejen ty zahraniční utrácejí skutečně hodně peněz. Dovolená je vždy spojena s velkými výdaji a ne vždy se podaří našetřit dostatečnou sumu peněz na dovolenou, potom nezbývá než si na dovolenou půjčit. V současné době finanční trh nabízí řadu produktů, kterými lze chybějící finance na dovolenou dofinancovat. Podívejte se s námi, které produkty lze zvolit. Podíváme se podrobněji na kontokorentní úvěry, spotřebitelské úvěry, splátkový prodej, kreditní karty či hypotéky.

Pokud máte již vybránu dovolenou a finanční prostředky na její zaplacení chybí, je dobré se zamyslet, zda již nemáte nějaký produkt, který by se k tomuto účelu hodil, tzn. zda již nemáte zřízen kontokorent či kreditní kartu. Pokud již máte možnost je využít odpadá vám čas na jejich vyřízení. Ovšem v opačném případě, by pro vás mohl být vhodnější spotřebitelský úvěr či splátkový prodej. V některých případech a to především pokud se jedná o dražší dovolené, je možné využít i neúčelového hypotečního úvěru, tzv. americké hypotéky. Zde je třeba stále mít na mysli, že takový úvěr musí být zajištěn nemovitostí.


Kontokorentní úvěr


Kontokorentní úvěr je u většiny bank poskytován jako doplněk k běžnému účtu. Jedná se o tzv. revolvingový úvěr, což je v podstatě možnost kdykoli  opakovaně v budoucnu přečerpat účet do mínusu, je-li již splacen.Úrokové sazby se aktuálně pohybují od 8 do 18 % p.a., ale je třeba myslet na to, že pokud překročíte stanovený limit kontokorentu, tj. částku, kterou můžete do mínusu vyčerpat, mohou se úroky z takto překročeného limitu vyšplhat až k 25 % p.a. Máte-li tedy momentální nedostatek financí k zaplacení dovolené, může se pro vás stát kontokorent řešením. Je však dobré ho využít především pokud se jedná o krátkodobé překlenutí nedostatku prostředků.  Chcete-li dovolenou splácet delší dobu, bude výhodnější využít spotřebitelský úvěr či splátkový prodej.


Kreditní karta


Obdobně jako kontokorentní úvěr řada občanů již vlastní kreditní kartu. Kreditní karta obdobně jako kontokorent je vhodná především na krátkodobé vyřešení nedostatku peněz. Výhodou oproti kontokorentu je to, že k některým kreditním kartám není třeba mít veden účet a především potom tzv. bezúročné období. Bezúročné období (obvykle 45 dní) znamená, že pokud splatíte částku čerpanou pomocí kreditní karty,  v tomto období, tak nezaplatíte navíc nic. Úrokové sazby se pohybují v rozmezí od 1,6 do 2,0 % p.a. Zaplatit dovolenou kreditkou je určitě výhodné. Dovolenou zaplatíte, čerpáte úvěr a můžete ho kdykoli v bezúročném období splatit, a nezaplatíte ani korunu navíc.


Spotřebitelský úvěr a splátkový prodej


Další dvě možnosti využijete pravděpodobně pokud potřebujete zafinancovat dovolenou a hodláte půjčku splácet delší dobu.

Banky nabízí nespočet spotřebitelských úvěrů, které je možné čerpat na cokoli, tedy i na financování dovolené. Aktuální úrokové sazby spotřebitelských úvěrů se nyní pohybují od 7 do 17 % p.a. Pokud se rozhodnete tento úvěr na dovolenou využít, stačí navštívit vybranou banku a úvěr vyřídit. Zde ovšem musíte počítat s možnými poplatky. Výše splátky zde nebude záviset pouze na úrokové sazbě, ale také na době splácení úvěru.
I když se splátkový prodej se využívá především na financování bílé techniky či výpočetní techniky lze jej využít i pro financování dovolené. Informace o splátkovém prodeji najdete v našem průvodci Splátkového prodeje.


Hypotéky jsou již na cokoli


I když stále většina z nás může mít hypoteční úvěr spojen s pořízením nemovitosti, již delší dobu lze neúčelové hypoteční úvěry, tzv. americké hypotéky použít téměř na cokoli, tedy třeba i na financování dovolené. Úrokové sazby se pohybují od 5 do 9% p.a. ovšem je třeba myslet na to, že je vždy třeba zajistit úvěr nemovitostí. Také minimální výše hypoték se pohybuje až v řádu statisíc korun. Proto tento úvěr je skutečně možno použít až na financování skutečně dražší dovolených. 

Léto a dovolené k sobě neodmyslitelně patří. Ne všichni, mají dostatek financí, aby si mohli svou vysněnou dovolenou dopřát. A právě těmto lidem může pomoci půjčka. Pokud se nakonec pro dovolenou na dluh rozhodnete, dobře si zvažte v jaké výši a na jak dlouho se hodláte zadlužit.  Mějte na paměti, že půjčit si je snadné, splácet už podstatně horší.

S létem si většina nás spojuje čas dovolených, a protože se léto nezadržitelně blíží, budeme se dovolené věnovat v naší  pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Podívejte se jak financovat dovolenou, jaký typ dovolené si vybrat, jak při jejím nakupu ušetřit či na co před dovolenou nezapomenout.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY