Ukrajina se stala 152.členem WTO

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 16. května (ČTK) - Ukrajina se dnes oficiálně stala 152. členskou zemí Světové obchodní organizace (WTO). Do organizace vstoupila po více než 14 letech vyjednávání, i tak ale předběhla svého ruského souseda.

Dnes vešel v platnost protokol o vstupu do WTO, který ukrajinský parlament schválil před měsícem, oznámil úřad prezidenta Viktora Juščenka. WTO přizvala Ukrajinu ke vstupu 5. února.

Ukrajina musela zavést řadu ekonomických reforem a uvolnit obchodní bariéry. Vstupem se země zavazuje k dalším liberalizačním a reformním krokům. Parlament již musel kvůli vstupu do WTO novelizovat či nově přijmout více než 50 zákonů.

Jedinou velkou světovou ekonomikou, která ještě není ve WTO, je Rusko. Ukrajina může nyní zablokovat snahu Ruska o vstup, protože s připojením nového člena vždy musí souhlasit všichni dosavadní členové. Vztahy mezi Moskvou a Kyjevem jsou napjaté, zejména kvůli nelibosti Ruska nad prozápadním směřováním Ukrajiny.

Prezident Juščenko však slíbil, že Kyjev svou novou pozici vůči Rusku nepoužije. Navíc zapojení Ruska do mezinárodního obchodního společenství bude pro Ukrajinu výhodné, protože Moskvě zabrání vztyčovat obchodní bariéry, které by byly v rozporu s pravidly WTO.

Ukrajina doufá, že jí členství ve WTO otevře nové trhy pro vývoz průmyslového i zemědělského zboží. Vývoz je jedním z hlavních motorů růstu ukrajinské ekonomiky, která od roku 2000 roste vysokým tempem v průměru 7,4 procenta ročně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK