S cestovkou nebo na vlastní pěst?

20.05.2008 | , Finance.cz
EU


Dovolená je časem odpočinku. Odpočívat lze různě. Zatímco někdo preferuje dovolenou s veškerým komfortem,  kterou jim může zajistit zájezd od cestovní kanceláře jsou i tací, kteří na dovolenou vyráží na vlastní pěst.

Jste dobrodruhem, který se vypraví na druhou stranu zeměkoule, aniž má dopředu cokoli domluveno a bude tvrdit, že strávil nejkrásnější dovolenou ve svém životě? A nebo naopak potřebujete mít u své dovolené jasno, přesně vědět co můžete očekávat, co je pro vás připraveno a chcete si prostě užívat s veškerým komfortem a obsluhou? Zatímco v prvním případě si sbalíte do batohu svých pár švestek, případně načerpáte z příruček i internetu základní informace o dané zemi či zemích, ve druhém případě budete pravděpodobně bombardovat cestovní kanceláře dotazy a zjišťovat podmínky jednotlivých zájezdů, abyste dostali přesně to o co máte zájem. Budete ochotni zaplatit více, ale získat maximální pohodlí a servis.


S CK nebo na vlastní pěst?


Určitě se najdou zastánci jednoho i druhého způsobu. Jak se říká  „co člověk to originál“. A právě proto každému vyhovuje něco jiného, každý vidí dovolenou jinak. Rozhodnete-li se cestovat aniž si zaplatíte nějaký cestovní zájezd, na jednu stranu můžete spoustu peněz ušetřit, ale veškeré zařizování a zjišťování informací bude na vás. Při nezdaru či potížích je veškeré řešení pouze na vás, nemáte se na koho odvolat, nemáte od koho očekávat pomoc.

Jiná situace nastává, pokud se rozhodnete pro nákup zájezdu přes cestovní kancelář. Cestovní kanceláře za vás spoustu věcí vyřídí, vy jen podepíšete smlouvu a zaplatíte. Tím byste měli získat nejen zaplacené služby, ale v případě problémů, také pomoc od delegáta CK.  Dokonce i v případě problémů cestovní kanceláře by o vás mělo být postaráno, protože cestovní kanceláře musí být ze zákona pojištěny.


Dovolenou pouze od pojištěné cestovní kanceláře


I když cestovní kanceláře musí být ze zákona pojištěny, vždy se vyplatí, pokud uzavíráte smlouvu nechat si předložit doklad o pojištění. Na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj naleznete základní informace, jak zjistit informaci zda je cestovní kancelář pojištěna či nikoli:

  • Webové stránky jednotlivých pojišťoven, kde budou průběžně uveřejňovány CK, které budou mít uzavřeny pojistné smlouvy.
  • Možnost kontroly přímo v prostorách provozovny CK, kde dotyčná CK může klientovi předložit originál, či ověřenou kopii uzavřené pojistné smlouvy, platné pro rok 2004.
  • Předání dokladu určeného zákazníkovi osvědčujícím zejména informace o uzavřeném pojištění a označení pojišťovny.

V současné době mohou cestovní kanceláře uzavírat pojistné smlouvy pro případ úpadku CK s následujícími pojišťovnami:


Mezi základní povinnosti cestovní kanceláře patří  povinnost připravit návrh cestovní smlouvy. Cestovní smlouva musí být uzavřena písemně. Cestovní kancelář je  také povinna vydat jedno vyhotovení cestovní smlouvy spolu s dokladem o pojištění vystavený pojišťovnou. Tedy klient by měl spolu se smlouvou obdržet i informaci o tom, zda vůbec a u koho je cestovní kancelář pojištěna proti úpadku.

Jak již minulost ukázala, čas od času některá z cestovních kanceláří není schopna dostát svým závazkům. Právě v tomto okamžiku přichází na řadu pojištění, které by mělo klientům pomoci vyřešit jejich akutní problémy spojené s úpadkem cestovní kanceláře.


Přestože dovolená by měla sloužit k relaxaci a odpočinku, není neobvyklé, že právě na dovolené daleko od domova se nám může přihodit nějaká nepříjemnost. Tyto nepříjemnosti lze částečně eliminovat již například výběrem cestovní kanceláře, a také  vhodným cestovním pojištěním a to ať již si zaplatíte zájezd,  nebo si vyberete dovolenou, kdy se sami „protloukáte“ světem.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát