Euro 2008: Fanoušci rádi zaplatí

02.06.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Euro 2008 představuje mamutí stroj na točení peněz. Do startu zbývá 5 dní. Zajímá vás, kolik stojí doprava, ubytování, či samotné lístky na tento svátek všech fotbalových fanoušků? Dá se nějak ušetřit a přitom “to“ zažít?

Téma týdne: Euro 2008

Fotbal znamená svět. A taky peníze. Málokde se točí tolik financí jako právě ve světě kulatého míče a fotbalových hvězd. Dalším z nespočetných důkazů toho je rychle blíží se Euro 2008. Hostitelem letošního fotbalového svátku jsou podruhé v osmačtyřicetileté historii dvě země: Rakousko a Švýcarsko. Turnaj se odehraje ve čtyřech rakouských (Vídeň, Klagenfurt, Salcburk a Innsbruck) a čtyřech švýcarských (Basilej, Bern Curych a Ženeva) městech. Už z této informace zřetelně vyplývá, že náklady na dopravu a ubytování se budou pohybovat vysoko. Obzvláště, pokud plánujete naživo zhlédnout více jak jeden zápas…


Kolik za lístky?


Získat lístky na místa činů už není v těchto dnech vůbec jednoduché. První objednávkové kolo organizovala UEFA (Evropská fotbalová asociace) již na začátku roku 2007. Česká republika, přesněji Českomoravský fotbalový svaz (ČMFS), jako účastník závěrečného turnaje, měl nárok na cca 20 % z kapacity vstupenek stadionů všech zápasů, ve kterých naše reprezentace nastoupí. Přepočteno na lístky, na zápasy v základní skupině bylo uvolněno 6-8 tisíc kusů vstupenek na každý zápas. Uspokojen byl tedy pouze zlomek zájemců, což ilustrují i zoufalé inzeráty fanoušků typu: “Koupím jakýkoli lístek na Euro 2008 za jakoukoli cenu“. UEFA hodila do oběhu i  tzv. VIP balíčky, které lze ještě s trochou štěstí a naditou peněženkou sehnat v těchto dnech. Jedná se o tzv. sponzorské vstupenky plus ubytování v hotelu. Jejich cena se však pohybuje výrazně výše, než v případě běžných diváckých vstupenek, a to v desítkách tisíc korun. Kolik konkrétně? Ceny níže zahrnují 2 noci a vstupenku dle kategorie:

  • ČR – Švýcarsko (Basilej 06.6.- 08.6.): 44.600 Kč (1. kategorie), 36.500 Kč (2. kategorie), 32.990 Kč (3. kategorie)
  • ČR – Portugalsko (Ženeva 10.6.- 12.6.): 23.900 Kč (1. kategorie), 20.350 Kč (2. kategorie), 18.550 Kč (3. kategorie)
  • ČR – Turecko (Ženeva 14.6.- 16.6.): 23.900 Kč (1. kategorie), 20.350 Kč (2. kategorie), 18.550 Kč (3. kategorie)


Pokud se vám podařilo sehnat lístky zavčas, tedy nejednalo se o sponzorské lísky, aršík na všechny zápasy mužstva na turnaji vycházel na cca 25.000 korun. Nejlevnější vstupenka na zápas ve skupině stála okolo 1150 korun, na úvodní zápas turnaje (Švýcarsko - Česko) pak od 1820 korun výše. Balíček na všechny tři zápasy ve skupině byl k dostání za zhruba 7000 korun.


Kolik za dopravu?


Vydat se za fotbalem lze mnoha způsoby. Nejmovitější fanoušci zřejmě sáhli po leteckém zájezdu. Cena se v takových případech pohybuje kolem 20.000 Kč, zahrnujíce i nocleh se snídaní, pojištění léčebných výloh a transfer na stadion. Za let bez ubytování pak dáte minimálně 10.000 Kč. Cesty autobusem patří do těch cenově přístupnějších. Na zápas ČR – Švýcarsko se dostanete od 1500 korun, na zápasy s Portugalskem a Tureckem od 2200 Kč. Do Basileje a Curychu jezdí z Prahy i noční vlak. Jedna cesta včetně lehátka do Basileje stojí od 4400 Kč, do Curychu od 3300 Kč, nevratný lístek Spar Night pak v akci 1000 Kč. Je zřejmé, že způsob dopravy je nutné nakombinovat s typem vstupenky. Pokud máte již VIP balíček, je hloupost si objednávat letecký zájezd s ubytováním… Pro cestu autem z Prahy přes Německo do Basileje (cca 700 km) počítejte přibližně se 7 hodinami, do Ženevy (cca 1000 km) s 11 hodinami, trasa vede po dálnicích. Na švýcarských hranicích nezapomeňte koupit známku (620 Kč, platí rok).


Kolik za ubytování?


Pokud si sháníte zvlášť cestu a ubytování, za dvojlůžkový pokoj cca 15 km od Basileje zaplatíte 5000 Kč. Při smíření se s větší vzdáleností hotelu od místa utkání se lze dostat i na ceny kolem 1500 Kč. Samotnou kapitolou je pak služba Slep-In. Ta nemá za úkol nic jiného, než na nějakou dobu svést dohromady cesty návštěvníků a domorodých obyvatel. První dostanou ubytování v soukromí, druzí na tom něco vydělají. Rozptyl finančních nároků místních "hoteliérů" se pohybuje od „zadarmo“ až po částky kolem 2500 korun za noc. Někteří tak skutečně jen chtějí poznat někoho z cizí země, jiní si však plánují namastit vlastní kapsu. Plus mínus by neměl být problém najít místa ve slušné cenové relaci kolem 500 Kč na noc.

V případě, že jedete vlastní dopravou, nezapomeňte, že vstupenka na zápas Eura je zároveň volnou jízdenkou na vlaky v celé zemi v den zápasu a ještě den poté do 12 hodin. Bydlení a parkování se proto vyplatí hledat dál od hracích měst, jež budou přecpaná fanoušky, a na místo i zpět ze zápasu cestovat vlakem.


Levněji na obrazovkách


Stadiony jsou dávno vyprodané, ale i když jste nesehnali lístek, můžete do Švýcarska vyrazit fandit: k obřím obrazovkám do fanzón v ulicích nebo na speciální malé stadiony. Pokud se vám nechce podnikat ani cestu, v době fotbalového mistrovství Evropy se v Praze chystá sportovní a kulturní akce Hyundai Eurofest Praha 2008. Na Staroměstském náměstí vyrostou velkoplošné obrazovky. Václavské náměstí bude místem soutěží, atrakcí a setkání s legendárními českými fotbalisty. Pro někoho pořád lepší než jen sedět u televizní obrazovky.

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se celý týden budeme věnovat svátku všech fotbalových fanoušků - Euru 2008. Podíváme se, kolik stojí doprava, ubytování a samotné lístky. Pokračovat budeme náklady na pořádání a rovněž předpokládanými výnosy. Přiblížíme si i stadiony a odměny pro týmy a hráče.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY