Za největšími stromy se vydejte na Nový Zéland

11.06.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


O přírodních krásách Nového Zélandu se popsalo již hodně stránek a bylo natočeno hodně filmů. A není divu, protože na tomhle kousku země se příroda opravdu vyřádila. Popsat i jen část z jeho krás by zabralo mnoho času, a proto bude nejlepší přiblížit několik opravdu výjimečných míst.

Téma týdne: Destinace stvořené pro dovolenou

Víte, že největší stromy na světě rostou na Novém Zélandu, a že tam ledovec sahá skoro až do moře?


Největší stromy světa


Pokud se vydáte na Severní ostrov, určitě stojí za to vyjet si asi 100 km na sever od Aucklandu, kde narazíte na pozůstatky lesů, které od pravěku pokrývaly většinu ostrova. Jsou to stromy kauri (česky damaroň australský), které dosahují vskutku ohromujících rozměrů a v ničem si nezadají s americkými sekvojemi. Tento obr dosahuje výšky přes 50 m, nejmohutnější má v průměru 4,5 m a stáří se odhaduje kolem 1 500 let. Ovšem největší pokácený strom měl údajně 7 m v průměru a byl starý 4 000 let!

Možná by bylo dobré poopravit označení „největší“ za „nejmohutnější“. Kmen stromu je totiž zvláštní tím, že jeho šířka je prakticky stejná od země až do koruny, kde se mohutně rozvětvuje. Dřevo má velmi kvalitní, pevné, lehké, dobře obrobitelné a ohebné, velmi stabilní a trvanlivé i v extrémních podmínkách.

NZ_Wellingtonobr.jpgBohužel právě tyto kvality ho přivedly až na samý okraj úplného vymýcení. Od r. 1820, kdy začala kolonizace Nového Zélandu, se z něho stavělo prakticky vše - lodě, domy, nábytek, mosty, ploty, přehrady, různé součástky strojů. A to takovým způsobem, že na začátku 20. století už na ostrově zbyly jen žalostné zbytky původních lesů.

Z největších stromů zbyly vlastně jen dva – Tane Mahuta (Pán lesa) a Matua Ngahere (Otec lesa), které mají pro domorodé obyvatele velký náboženský význam. V současné době jsou zachována asi 4% původního porostu a stromy jsou přísně chráněny. Probíhá umělé vysazování stromů, obnova ovšem zabere hodně času. Ze vzrostlých stromů se tak budou těšit vzdálené generace vzhledem k tomu, že stromy rostou stovky a tisíce let.


Ledovce


Dalším velmi zajímavým místem na Novém Zélandu jsou ledovce, za kterými se musíte vydat na Jižní ostrov do oblasti West Coast. Západní pobřeží Nového Zélandu je bohaté na srážky, proto zde najdete deštné lesy mírného pásu a díky zvláštnímu klimatu také několik ledovců klouzajících dolů z Jižních Alp.

NZ_obr.JPGNejznámější z nich jsou Fox Glacier a Franz Josef Glacier, pojmenované jeden po novozélandském předsedovi vlády a druhý po rakouskouherském císaři. Franz Josef je unikátní tím, že jeho čelo leží pouze 300 m. n. m. a asi 20 km od pobřeží. Tím pádem je jedním z nejníže položeným ledovců na světě v dané zemské šířce. Pohybuje se velice rychle – cca 1,5 m  za 1 den a tím pádem stále mění svůj tvar. Díky dostatku sněhových srážek je kupodivu zaznamenán v posledních letech jeho růst, na rozdíl od dalších novozélandských ledovců, které naopak díky globálnímu oteplování radipně ubývají a např. u Tasmanova ledovce se odhaduje, že zmizí do 20 let.

Ledovce si můžete prohlédnout zdálky (pohled od moře na tyto velikány je opravdu jedinečný), zblízka (na ledovec můžete podniknout výpravu s průvodcem) nebo z výšky (při vyhlídkovém letu nad celou oblastí Jižních Alp). Ať už zvolíte kteroukoliv možnost, nikdy nebudete zklamáni.

Stejně tak nebudete zklamáni, i kdybyste při návštěvě Nového Zélandu ani jedno z těchto míst nenavštívili. Najde se zde totiž spousta krásných míst, kvůli kterým stojí za to se sem, na druhou stranu naší planety vydat.

Autorka je Product Manager pro danou destinaci.

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se celý týden budeme věnovat dovolené a to tentokrát různým destinacím, které by stály za návštěvu. Podíváme se, že na největší golfová hřiště na světě do Číny, dále navštívíme Nový Zéland, Maledivy a nakonec navštívíme ostrov Mayotte - přezdívaný ostrovem šťastné želvy.


Autor článku

Sylvie Táborová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU