Nečas: Za kratší úvazky pro znevýhodněné o 1500 Kč nižší odvod

12.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Firmy a instituce, které přijmou na částečný pracovní úvazek rodiče dětí do deseti let, osoby nad 55 let a postižené, by mohly mít brzy slevu na sociálním pojištění. Činila by na osobu 1500 korun měsíčně. Stejné opatření by platilo i u těch, kteří pečují o postiženého či staršího člena rodiny. ČTK to v obsáhlém rozhovoru řekl ministr práce Petr Nečas (ODS). Návrh je součástí druhé etapy sociálních reforem. Hotov je už záměr zákona.

Zatím není jasné, zda se Nečasovi něco z druhé etapy reforem vůbec podaří prosadit. Koalice totiž v poslední době není jednotná. Velmi napjaté jsou i vztahy s opozicí. Sněmovna tak na své červnové schůzi stihla projednat zatím jen minimum ze svého programu. Česko navíc čeká v prvním pololetí příštího roku předsednictví EU. Podle Nečase to ale není důvod k tomu, aby se reformy "vypustily".

Na částečný úvazek ve třetím čtvrtletí loňského roku pracovalo v ČR podle Českého statistického úřadu jen 4,2 procenta lidí do 64 let. Ve starých zemích EU to byla pětina osob, v sedmadvacítce průměrně 17,4 procenta. Podle statistiky částečné úvazky výrazně zlepšují zaměstnanost lidí, kteří obtížněji hledají uplatnění. Patří k nim třeba starší pracovníci. Zatímco v EU pracuje v průměru 38 procent žen nad 55 let na zkrácený úvazek, v Česku je to ani ne 15 procent.

"Zaměstnavatelé, kteří vytvoří částečný pracovní úvazek do 0,8 úvazku pro zdravotně postižené, osoby nad 55 let, rodiče dětí do 10 let a osoby pečující o postižené blízké, by mohli mít slevu na sociálním pojištění 1500 korun měsíčně," řekl Nečas.

Lidé s částečným úvazkem musejí nyní navíc odvádět zdravotní pojištění z výdělku, který odpovídá nejméně minimální mzdě. Mnohdy si ale ani tolik nevydělají. "Je to strašně nevýhodné, protože platíte vlastně i za zaměstnavatele," uvedl ministr. Návrh podle něj tuto překážku rozšíření částečných úvazků odstraňuje.

Částečné úvazky nemají ale jen své zastánce. Někteří zaměstnanci si stěžují na to, že musí dělat stejné množství práce jako při plné pracovní době. Zaplaceno dostávají ale za kratší čas. Některé firmy zas nechtějí lidi na zkrácený úvazek vždy přijímat. Jedno místo tak totiž musí rozdělit mezi dva či více pracovníků, takže za "jeden pracovní výkon" počítají mzdy a odvádějí pojištění víckrát.

Práce na kratší úvazek znamená i nižší odvody na sociální zabezpečení a důchody. Pokud by takto lidé pracovali déle, hrozilo by jim, že budou mít nižší penzi. Zkrácených úvazků kvůli péči o potomky a starší členy rodiny využívají především ženy. Již nyní mívají kvůli nižším výdělkům menší důchody než muži. Ministr ČTK již dříve řekl, že tento problém by mohlo řešit společné důchodové pojištění manželů.

Rozšíření částečných úvazků by mohlo znamenat podle některých i menší příjmy z daní. Nečas ale tvrdí, že naopak bude pracovat a platit státu víc lidí. Částečný úvazek podle něj není alternativa k plnému, ale k nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK