ČTÚ se návrh EK na účtování příchozího volání nelíbí

18.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Tuzemský regulátor telekomunikačního trhu, Český telekomunikační úřad, nepodporuje návrh Evropské komise, podle kterého by mobilní operátoři mohli uživatelům účtovat příchozí hovory. Řekla to mluvčí ČTÚ Dana Makrlíková. Návrh odmítají i všichni tři tuzemští mobilní operátoři.

"ČTÚ obecně samozřejmě považuje snížení terminačních cen za volání i do mobilních sítí za důležité. Podporuje však taková řešení, která budou vycházet z reálné situace na mobilním trhu, který je velmi konkurenčním trhem," uvedla mluvčí s tím, že navrhovaný princip rozložení nákladů na volajícího ale i volaného účastníka nezohledňuje rozdílnost provozu mezi jednotlivými typy sítí, například pevnou a mobilní.

Princip, kdy si operátoři neplatí propojovací poplatky a ponechávají si peníze vybrané od volajícího respektive volaného, již funguje v USA či v Asii, kde se projevil v nižších cenách volání. V Evropě jsou operátoři součástí složitého systému, který dělí příjmy za propojení hovorů mezi jednotlivé telekomunikační společnosti.

Evropská komise by měla doporučení, která mají vést k nižším poplatkům za propojení, představit na konci června.

Podle mluvčí T-Mobile Martiny Kemrové zpoplatnění příchozích hovorů zdaleka není revoluční změnou, ale návratem o 15 až 20 let zpět. "Tvrzení, že tento krok sníží velkoobchodní ceny za terminaci a ve svém důsledku i ceny koncové, je zavádějící. Změna využívaného modelu v důsledku striktní evropské regulace by s sebou přinesla nezanedbatelné náklady, které by operátoři byli nuceni vynaložit," uvedla. Podobně reagovaly i O2 a Vodafone.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK