Srí Lanka: Za neopakovatelnou atmosférou

23.06.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Oblast, kterou si zamilovali i bývalí vládci Cejlonu. Ostrov liduprázdných pláží, kde potkáte pouze obří mořské želvy. Nebo vyhlášené centrum přírodní medicíny Ayurveda. Tak se dá charakterizovat kouzelná turistická destinace, Srí Lanka.

Téma týdne: Destinace stvořené pro dovolenou

Někdejší britská (a předtím portugalská a holandská) kolonie již bezesporu patří i u nás k poměrně známým destinacím. Není žádným tajemstvím, že tento "smaragdový" ostrov jihovýchodně od Indie má svým návštěvníkům co nabídnout - zejména pokud jsou dostatečně zvídaví a exotická dovolená pro ně není koncentrována na území mezi bazénem a pláží. Co do přírodních krás je Srí Lanka unikátní tím, že během několika hodin se z bujné tropické vegetace přesunete na horské pláně, svým charakterem ne nepodobné těm šumavským (chladné bystřiny, horské louky, stáda pasoucích se jelenů - Horton Plains), abyste se opět za slabý půlden dostali do nížin vpravdě afrických (kaktusy, písek, antilopy či sloni - Národní park Yala).

A srílanská kultura? Kdo nikdy neviděl skalní pevnost Sigiriyu, jeskynní chrám v Dambulle nebo nezažil město Kandy v době svátku Esala Perahera, ten zůstane navždy ochuzen o krásno, které lze neznalému jen těžko popsat slovy.


Vítejte do "Kulturního trojúhelníku"!


Srí Lanka má však také místa, která vás zaujmou bezpochyby svou atmosférou. Našla by se jich tu celá řada, například stará holandská pevnost v Galle, nádherná botanická zahrada v Peradenyi u Kandy, hinduistický chrám na Swami Rock u Trincomalee a řada dalších.Pool_sri_lanka.jpg Dovolte nám však zmínit tři, kde součástí "genia loci" je i hotel, ve kterém Vám vřele doporučujeme pobývat.

Centrální část ostrova se díky unikátním památkám nazývá "Kulturním trojúhelník". Za jeho (nejen) geografické vrcholy se pokládají bývalá královská města Kandy, Polonnaruwa a Anuradhapura. Nejblíže k Polonnaruwě (a skále Sigiriya), u rozlehlého sladkovodního rezervoáru Kandalama, funguje již řadu let hotel Amaya Lake (donedávna Culture Club). Pro návštěvníky je zejména výbornou základnou k poznávání okolí, ale také pro několikatýdenní pobyty spojené se zdejším vyhlášeným centrem přírodní medicíny Ayurveda. Ale k zážitkům patří už pouhé posezení ve zdejší restauraci otevřené směrem k jezeru, anebo večerní cesta z této restaurace k vaší vilce, utopené v tropickém porostu.


Oblast, kterou si zamilovali i bývalí vládci Cejlonu


Ne nadarmo se horskému městečku Nuwara Eliya ve výšce okolo 2000 m n.m. říká Little England - díky zdejšímu chladnějšímu klimatu si tuto oblast zamilovali bývalí vládci Cejlonu. Ostatně řada usedlostí má své kořeny v koloniální éře a dodnes se této skutečnosti využívá, zvláště pak pokud jsou upraveny na hotely pro turisty. Na okraji Nuwara Eliya je jeden z nejhezčích z nich - hotel St. Andrew‘s. Už při Hi.Standrew05.jpgpohledu zvenku víte, s kým máte tu čest! A uvnitř? Bar v podobě nefalšovaného britského "pubu", starobylé pokoje, kde - namísto v tropech obvyklé klimatizace - máte radiátor... A čaj, ten úžasný srílanský čaj, který se pěstuje všude kolem, snad nejlépe chutná u krbu v hotelové klubovně.

Na úzké pobřežní kose mezi lagunou a pohádkově krásnou a liduprázdnou pláží u stejnojmenné vesničky je jedno z nejtradičnějších pobytových míst na plážíchch Srí Lanky - Kosgoda Beach. Tento dlouhá léta oblíbený hotel prodělal velmi pohnutý osud: Tsunami v prosinci 2004 jej dramaticky zasáhla a vypadalo to, že jeho dny jsou zpečetěny. Nicméně stal se zázrak a Fénix povstal z popela: Ještě krásnější a kvalitnější než kdykoliv dříve. Noví majitelé zachovávají původní koncepci, ale povyšují na výrazně vyšší kvalitu. Paradoxně tak živelní katastrofa přinesla řešení poněkud zanedbaného stavu - druhdy jediného handicapu tohoto hotelu. I nadále v jeho areálu budete potkávat malé varany, kouzelné pruhované veverky a především je to místo známé mořskými želvami, které zde kladou vejce. V nedalekých farmách z nich vychovávají miminka, která pak vypouštějí zpět do oceánu.

Jet na 2-3 dny do Amaya Lake, k pobřeží to vzít přes St. Andrew´s a užít si pár dnů na plážích Kosgody, to je dovolená, která ve vás i po letech vzbudí kouzelné vzpomínky.

Autor je Product Manager pro danou destinaci.

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se celý týden budeme věnovat dovolené a to tentokrát různým destinacím, které by stály za návštěvu. Podíváme se na kouzelný ostrov, Srí Lanku, dále navštívíme Nový Zéland, Maledivy a nakonec navštívíme ostrov Mayotte - přezdívaný ostrovem šťastné želvy.


Autor článku

Michal Tvrzník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU