POROVNÁNÍ OBORŮ: Zdravotní laborant

11.07.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Zkumavky, pipety, mikroskopy- je to i vaše vášeň? Sníte o práci, která vám poskytne soukromí mezi skleněnými baňkami a roztoky a přitom toužíte přispět vědeckému výzkumu a lékařství? Obor Zdravotní laborant by pro vás mohl být to pravé...Vybrat si můžete ze tří vysokých škol.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta: Specializace ve zdravotnictví

Charakteristika oboru
Obor Zdravotní laborant lze na JČU studovat jako tříleté bakalářské studium. Absolvent by měl být schopen samostatné a profesionální práce v klinických laboratořích včetně ovládání moderní techniky a orientace v etice a managementu tohoto oboru.

Požadavky k přijímací zkoušce
Uchazeči o studium musí absolvovat písemné Národní srovnávací zkoušky (NSZ), obsahující otázky z obecných studijních předpokladů, biologie a chemie.

Názor studenta
"Studium je poměrně snadné, ale vzhledem k tomu, že jde o nově otevřený obor jsou zde určité nedostatky v uspořádání předmětů. Obor je zajímavý, přístup profesorů je velice dobrý a dostupnost studijního materiálu také. Praxe probíhá v soukromých laboratořích nebo v nemocnici ČB, na konci letního semestru je měsíční praxe podle vlastního výběru - to je velké plus, protože je vidět skutečný provoz." Aneta T., studentka druhého ročníku.

Šance na přijetí (2006/2007) na ZS fakultu JČU: 24,8%

Více informací: Přijímací řízení.

Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta: Specializace ve zdravotnictví

Charakteristika oboru
V Brně je obor Zdravotní laborant rovněž veden jako jednooborové bakalářské studium.

Požadavky k přijímací zkoušce
Zkoušky probíhají pouze písemnou formou a otázky jsou zaměřené na oblasti fyziky, chemie a biologie. Podrobnější informace k okruhům a vzorové otázky naleznete také na níže uvedené adrese.

!! Testové otázky je možné zakoupit v prodejně Knihy LF MU v Univerzitní kampusu (pavilon A9, Kamenice 5).

Šance na přijetí (2006/2007) na LF MU: 17,4%

Více informací: Přijímací řízení.


Univerzita Karlova v Praze, 2. lékařská: Specializace ve zdravotnictví

Charakteristika oboru
Bakalářský obor Zdravotní laborant se studuje prezenčně po dobu tří let. Absolventi se mohou uplatnit v soukromých i státních laboratořích (biochemických, hematologických, imunologických apod.).

Požadavky k přijímací zkoušce
Přijímací zkoušky probíhají ve dvou kolech. První kolo tvoří písemný test z biologie, fyziky a chemie na úrovni gymnázia. Ústní kolo absolvují pouze uchazeči úspěšní v kole prvním a je zaměřeno především na zjištění motivace ke studiu daného oboru a schopnosti obhájit vlastní stanovisko.

!! Soubor modelových otázek je možné zakoupit na studijním oddělení fakulty.

Šance na přijetí (2006 /2007) na 2.LF UK: 17,6%

Více informací: Informace o oboru.

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Andrea Nosková