Nezaměstnaní se budou mít hůř

15.07.2008 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Téměř každý změní během svého života místo, většinou několikrát. Firmy zanikají a nové vznikají  -  dostat výpověď  proto není ničím neobvyklým. Najít zaměstnání je v současné době snazší než dříve, přesto to může trvat pár měsíců. Občané však v Evropě nejsou bez prostředků a mají nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Její výše a doba pobírání však všude v Evropě klesá (v Austrálii a na Novém Zélandu není zavedena vůbec)…


Podpora v nezaměstnanosti je vyšší než sociální dávky


Podpora v nezaměstnanosti je v každém členském státě jinak veliká a poskytována po různě dlouhou dobu (viz. přehled o jednotlivých zemích). V případě, že občan nenastoupí do zaměstnání do zákonem stanovené doby, nemá již na podporu v nezaměstnanosti nárok a je odkázán na sociální dávky (jsou již mnohem nižší než poskytovaná podpora v nezaměstnanosti a její výše závisí ve většině zemí na finanční situace rodiny a hmotném zajištění, počtu členů v domácnosti a řadě jiných aspektech). Aby měl nezaměstnaný ve všech evropských zemích nárok na podporu v nezaměstnanosti, musí o ni písemně požádat a doložit potřebnou dobu zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti, která zakládá povinnost odvádět sociální pojištění. Musí se hlásit na Úřadu práce a být mu k dispozici. Téměř ve všech evropských zemích znamená odmítnutí práce nabízené Úřadem práce ztracení nároku na podporu v nezaměstnanosti. Nejvíce nároků na nezaměstnaného je ve Velké Británii a Irsku. V některých případech nemají zaměstnanci, kteří dostali výpověď pro hrubé porušení pracovních povinností nárok na podporu v nezaměstnanosti. Současně musí být při hledání práce aktivní, kontrola Úřadů práce v některých zemích je značně důsledná.


Životní úroveň nezaměstnaných


Nejméně  „chudých nezaměstnaných“ je  ve Skandinávii. Ve Švédsku, Finsku a Dánsku je díky celé soustavě státních dávek a poměrně nízkým mzdovým rozdílům ve společnosti  nejméně nezaměstnaných s příjmem pod 60 % mediánu v zemi (okolo 20 %). V Česku nabízíme nezaměstnaným sedmé nejlepší životní podmínky, pouze 30 % nezaměstnaných má příjem pod hranicí „chudoby“. V Estonsku, Slovensku, Lucembursku, Velké Británii, Maltě, Itálii, Irsku jsou na tom nezaměstnaní nejhůř. Téměř každý druhý zde nedosahuje příjem ve výši 60 % mediánu. Podpora v nezaměstnanosti v těchto zemích je porovnatelná s ostatními zeměmi, ovšem následné sociální dávky již tak velké nejsou. V Lucembursku jsou sice téměř všechny sociální dávky jedny z nejvyšších v Evropě, současně je zde druhá nejvyšší průměrná mzda v zemi, takže i štědrý státní systém nezaručuje 50 % nezaměstnaných Lucemburčanům příjem vyšší než je hranice „chudoby“ v Lucembursku.


Česko = maximální výše podpory 12 249 Kč


Aby mohl občan v Česku pobírat podporu v nezaměstnanosti, musí v posledních třech letech vykonávat alespoň 12 měsíců činnost, která zakládá povinnost odvádět sociální pojištění a není poživatelem starobního důchodu. Výše podpory činí:

  • první tři měsíce 50 % z průměrného měsíčního čistého výdělku používaného pro pracovní účely v posledním zaměstnání
  • ostatní měsíce 45 % z průměrného měsíčního čistého výdělku používaného pro pracovní účely v posledním zaměstnání


Občané si mohou k podpoře v nezaměstnanosti přivydělat 4 tisíce hrubého. Maximální výše podpory v nezaměstnanosti, která může být poskytována od ledna činí 0,58násobek průměrné mzdy, tj. částku 12 249 Kč.  Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí u občanů do 50 let po dobu 6 měsíců, od 50 do 55 let 9 měsíců a od 55 let věku 12 měsíců.


Jak je to ve vybraných evropských zemích?

  • Belgie
    Výše podpory v nezaměstnanosti závisí na situaci rodiny (počet dětí, finanční zabezpečení…) a počtu let pojištění občana. Systém je poměrně složitý. Výše podpory se pohybuje od 44% do 60% z průměrného denního příjmu za poslední čtvrtletí. Starší občané ve věku 50 až 58 let mohou čerpat již předčasnou rentu (pro někoho výhodnější než podpora v nezaměstnanosti). Délka podpory v nezaměstnanosti není časově omezena.
  • Dánsko
    Nárok na podporu v nezaměstnanosti má občan, který v uplynulých třech letech minimálně 52 týdnů byl zaměstnaný a odváděl všechny daňové odvody. Výše podpory v nezaměstnanosti se vypočítává z průměrného příjmu za poslední 3 měsíce. Výše podpory činí 90 %, maximálně však 447 euro týdně. Mladí nezaměstnaní hned po škole dostanou 367 euro týdně. Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí maximálně po dobu čtyř let. 
  • Francie
    Nárok na podporu v nezaměstnanosti má občan, který během posledních 22 měsíců nejméně 6 měsíců řádně odváděl sociální pojištění. Výše podpory v nezaměstnanosti se vypočítává z průměrné mzdy za posledních 12 měsíců. Výše činí 57,4% z vyměřovacího základu, minimální výše je 28,40 euro na den. Délka závisí na věku a délce pojištění, pohybuje se od 7  do 42 měsíců (závisí na věku a počtu let pojištění).
  • Irsko
    Nárok na podporu v nezaměstnanosti má občan, který během uplynulého roku nejméně po dobu 39 týdnů řádně odváděl sociální pojištění. Výše podpory v nezaměstnanosti je stanovena paušálně, a sice ve výši 165,80 euro týdně. Na každé dítě navíc nezaměstnaný dostává  18,60 euro týdně. Nárok na podporu v nezaměstnanosti je 390 dní.
  • Itálie
    Výše podpory v nezaměstnanosti je 40 % z příjmu za poslední 3 měsíce, maximálně však 820 euro měsíčně. Nárok na podporu v nezaměstnanosti je 180 dní, pro občany starší 50 let potom 270 dní. Ve zvláštních případech (zdravotní problémy) v délce 4 roky (jestliže občan nemůže pobírat invalidní důchod).
  • Nizozemí
    Nárok na podporu v nezaměstnanosti má občan, který během posledních 39 týdnů minimálně po dobu 26 týdnů řádně odváděl sociální pojištění. Výše podpory v nezaměstnanosti činí 70% z minimální mzdy. Délka nároku na podporu v nezaměstnanosti závisí na délce pojištění a věku občana, pohybuje se od 6 měsíců po dobu 5 let (4 roky pojištění – 9 měsíců, 5-10 let pojištění – 9 měsíců, 10-15 let pojištění – 12 měsíců, 15-20 let pojištění – 18 měsíců, 20-25 let pojištění – 24 měsíců, 25-30 let pojištění – 30 měsíců, 30-35 let pojištění – 36 měsíců, 35-40 let pojištění – 48 měsíců, 40 let pojištění – 60 měsíců). Absolventi škol mají na podporu v nezaměstnanosti nárok pouze 6 měsíců.
  • Španělsko
    Nárok na podporu v nezaměstnanosti má občan, který během uplynulých 6 let řádně odváděl sociální pojištění v délce 360 dní. Výše podpory v nezaměstnanosti činí 70% z průměrné mzdy za uplynulých 6 měsíců, zbylých 6 měsíců již 60%. Maximální výše podpory v nezaměstnanosti činí 2,2 násobek minimální mzdy. Délka nároku na výplatu podpory v nezaměstnanosti závisí na délce pojištění občana a pohybuje se od 4 měsíců do 2 let (závisí na věku, počtu let pojištění a počtu dětí).
  • Portugalsko
    Nárok na podporu v nezaměstnanosti má občan, který během posledního roku nejméně po dobu šesti měsíců řádně odváděl sociální pojištění. Výše podpory v nezaměstnanosti činí 65% z průměrné mzdy za uplynulý rok. Maximální výše je trojnásobek minimální mzdy. Délka nároku na výplatu podpory závisí pouze na věku občana, pohybuje se od 12 měsíců do 30 měsíců. Občané do 30 let mají nárok na podporu v nezaměstnanosti 12 měsíců, ve věku 30 až 40 let po dobu 18 měsíců, ve věku 40 až 45 let po dobu 24 měsíců a občané starší 45 let po dobu 30 měsíců.

Pramen:

  • „Sozial Kompass Europa“, Herausgeber: Bundesministerium fur Gesundheit und soziale Sicherung – Bundesrepublik Deutschland
  • OECD, Social and Welfare Statistics, Benefits and Wages 2007



Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA