Odboráři Siemens kolejová vozidla vyhlásili stávkovou pohotovost

21.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Odboráři společnosti Siemens kolejová vozidla (SKV) vyhlásili stávkovou pohotovost. Důvodem jsou obavy z chystaného propouštění a zavření závodu, které údajně zvažuje mateřský koncern Siemens AG. Řekl to předseda odborového sdružení Kovo Josef Středula. Siemens zatím oficiálně své záměry neoznámil.

"Další kroky zvolíme podle toho, jaké bude rozhodnutí společnosti Siemens. Každopádně jsme připraveni hájit zájmy pracujících a je jedno, zda pod společností Siemens nebo jiným zaměstnavatelem," uvedl Středula.

Vyhlášení neomezené stávkové pohotovosti dnes na demonstraci podpořilo přes 300 zaměstnanců SKV. Podle mluvčího Siemensu v ČR Petra Sedláčka zatím žádné rozhodnutí o budoucnosti závodu nepadlo a bude známé pravděpodobně ve středu.

Vedení koncernu Siemens začátkem měsíce oznámilo, že kvůli ekonomické recesi sníží počet zaměstnanců o 17.000 lidí. Odchod zhruba 2500 lidí se má týkat i divize Mobility, pod kterou patří i Siemens kolejová vozidla. Ta v Praze na Zličíně zaměstnává kolem 1100 lidí. Německý tisk přitom spekuluje buď o zavření zličínské továrny, nebo o jejím prodeji. Podle Středuly má jít o politické rozhodnutí, aby se zachovala výroba v ostatních provozech v Německu. "Nelíbí se nám přístup, kdy je na nás pohlíženo, jako na občany EU druhé kategorie," dodal.

Jednatel společnosti Karel Vabroušek se podle svých slov dozvěděl o možném zavření závodu z tisku. Od vedení koncernu žádné zprávy nemá. Podle něj je rozhodnutí překvapivé v době, kdy je ekonomika závodu stabilizovaná a minulý měsíc poprvé skončil v zisku.

Odboráři se rovněž ve středu chystají do německého Erlangenu, kde se má konat protestní akce zaměstnanců celého koncernu pod vedením odborového svazu IG Metall.

Siemens získal závod na výrobu kolejových vozidel na začátku roku 2002 od krachující společnosti ČKD Dopravní systémy za 750 milionů korun. Firma vyrábí například vozy pro pražské metro nebo železniční vagóny.

Skupina Siemens patří se zhruba 18.000 pracovníky k největším zaměstnavatelům v Česku. Ve fiskálním roce do září 2007 skupina v tuzemsku zvýšila tržby o pětinu na 68,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK