Podnikatelský nebo klasický účet?

14.08.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Každý podnikatel dnes ke svému podnikání nutně potřebuje mít zřízen účet v bance. Je však důležité uvědomit si, že podnikatel (OSVČ) nemusí mít zřízen zrovna podnikatelský účet. Naopak, řadě podnikatelů postačí zřídit si podstatně levnější klasický běžný účet.

Téma týdne: Finanční produkty pro podnikatele

Mít zřízen účet v bance je dnes už nutností takřka pro každého, nejen pro podnikatele a firmu. Je však nutné si uvědomit, že není účet jako účet - mezi klasickým běžným účtem pro fyzickou osobu – nepodnikatele a podnikatelským či firemním účtem je celá řada poměrně výrazných rozdílů plynoucích z rozdílných požadavků obou skupin, byť na druhou stranu pravdou je, že mají i hodně společného. Právě tyto společné vlastnosti činí i z klasického nepodnikatelského účtu poměrně zajímavý produkt pro jistou skupinu osob samostatně výdělečně činných.

Prvně je důležité si uvědomit, že fakt že je člověk podnikatel (OSVČ) ještě nutně neznamená, že musí mít zřízen podnikatelský účet. Tento produkt má totiž oproti klasickému běžnému účtu jednu podstatnou nevýhodu – je v drtivé většině případů výrazně dražší. Pro podnikatele jenž za měsíc uskuteční prostřednictvím běžného účtu jen velmi málo bankovních převodů je proto zřízení podnikatelského účtu drahou zbytečností a k uspokojení jeho potřebu mu postačí si zřídit podstatně levnější klasický běžný účet. Podnikatelský účet je tak vhodný a výhodný zejména pro ty podnikatele a firmy, které jeho prostřednictvím zůčtují desítky či stovky položek měsíčně. Výše zmíněné rčení, že není účet jako účet neplatí jen na srovnání podnikatelského a soukromého účtu, ale i na srovnání jednotlivých firemních a podnikatelských účtů mezi sebou.

Banky nabízí specializované účty pro tyto skupiny:

  • Účty pro podnikatele (OSVČ)
  • Profesní účty (např. advokáti, lékaři, notáři, auditoři atd.)
  • Účty pro malé a střední podniky
  • Účty pro velké firmy a korporace
  • Účty pro municipality (obce, města, kraje) a neziskové organizace
  • Účty pro bytová družstva a společenství vlastníků


Služby k podnikatelskému účtu - základ nebo balíčkový účet?


Výčet služeb, které jsou k firemním účtům poskytovány ať už “zdarma“ v rámci balíčkového účtu s vyšším paušálním poplatkem či jako “příplatková výbava“ k účtu základnímu je v podstatě shodný s tím co je nabízeno k soukromým běžným účtům. Patří sem různé druhy přímého bankovnictví (internetbanking, telebanking či GSM banking), zvýhodněný kontokorent a jedna či více více či méně prestižních platebních i kreditních karet. Z dalších, pro podnikatele a firmy zajímavých, služeb je nutné jmenovat vedení účtu v cizí měně a v některých případech i daňové, účetní a investiční poradenství či osobní bankéř k dispozici.

Jak jsme již zmínili výše, stejně jako u soukromých účtů, existují i u účtů podnikatelských různé druhy takzvaných “balíčkových“ účtů. V rámci těchto balíčků nabízí banky svým klientům za zvýšený paušální poplatek různé benefity. Za tyto benefity vedené v rámci balíčku už pak samozřejmě klient žádný poplatek neplatí. Součástí balíčkových účtů jsou nejčastěji právě výše jmenované služby, ale také například určitý počet položek zůčtovaných v rámci jednoho měsíce zdarma, bezplatný tuzemský platební styk či výhodnější zhodnocení vložených prostředků. Cena, kterou banky za balíčkové účty požadují, je značně rozdílná v závislosti na počtu služeb, které balíček obsahuje. Nicméně za ty nejdražší balíčkové účty si banky účtují paušální poplatky dosahující čtyřmístných částek. Že to není zrovna málo? Ano i ne! Byť to na první pohled mohlo vypadat, že takto drahé účty se prakticky nikomu nemohou vyplatit, opak je pravdou. Například firmám, které prostřednictvím svého firemního účtu uskuteční stovky či dokonce tisíce převodů měsíčně se určitě vyplatí účet, který má sice vysoký paušál, nicméně obsahuje veškerý platební styk zdarma a podobně.

Dalším důležitým parametrem každéhu účtu je výše úročení kladného zůstatku. Bohužel ani zde podobnost firemních účtů s účty soukromými nekončí a většina firemních účtů je úročena zcela zanedbatelným procentem (pokud není vyšší úročení součástí balíčku). Výše úroků se většinou odvíjí podle zůstatku na účtu, nicméně málokdy přesáhne 1 % p.a. Ke zhodnocení volných finančních prostředků jsou tak vhodnější jiné finanční produkty pro firmy a podnikatele (termínované vklady a různé spořící účty), které dosahují podstatně zajímavějšího zhodnocení.

Co budete k založení firemního (podnikatelského) účtu potřebovat:

  • Prokázání právní subjektivity a totožnosti - právnická osoba nejčastěji musí předložit výpis z Obchodního rejstříku a občanský průkaz člena statutárního orgánu, který účet pro firmu zakládá, fyzická osoba (podnikatel - OSVČ) pak živnostenský list, koncesní listinu nebo žádost o přidělení IČO a samozřejmě také občanský průkaz
  • Složení základního vkladu při zřízení účtu
  • Uzavření písemné smlouvy s bankou

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ