SOS varuje před podvodnými prodeji ojetých aut ze zahraničí

21.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) varuje před podvodnými prodeji aut ze zahraničí. Podvodníci nabízejí na některých německých inzertních portálech ojeté vozy za nízkou cenu a požadují zaplacení části kupní ceny prostřednictvím služby Western Union. Informovala o tom tisková mluvčí SOS Ivana Picková.

Komunikace s prodejcem probíhá většinou po emailu. Prodávající se představí jako cizinec, který pracuje v Anglii a potřebuje se zbavit svého vozu velmi kvalitní značky. Slibuje na vlastní náklady dopravit vůz kupujícímu prostřednictvím přepravní společnosti. Ta pak přebírá komunikaci se zájemcem o koupi a požaduje zaplacení části kupní ceny předem prostřednictvím Western Union na jméno fyzické osoby, která je údajně agentem přepravní společnosti.

"Pokud spotřebitel zaplatí, pak částku v řádu tisíců euro ani automobil již nikdy neuvidí. Bližším zkoumáním lze zjistit, že přepravní firma totiž vůbec neexistuje a jedná se pouze o webové stránky," uvedlo SOS. Další informace, jako například telefonní čísla a adresy, jsou zřejmě také smyšlené.

"Mezinárodní platby pomocí Western Union slouží převážně k řešení akutních případů, například když se někdo ocitne v cizině úplně bez prostředků, ale zpravidla se nepoužívají k platbám za zboží a jiným obchodním transakcím," varoval právník SOS Jan Šulc.

SOS proto upozorňuje spotřebitele, aby při platbách do ciziny pro obtížně identifikovatelného příjemce byli velmi obezřetní.

Inzeráty se objevují na německých inzertních portálech, jako například www.mobile.de či www.autoscout24.de.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK