Povinné ručení: Putování za lepší nabídkou

09.10.2008 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Změnit pojišťovnu nemusí být v případě povinného ručení úplně snadné. Některé instituce se budou zuby nehty snažit protáhnout celý akt natolik, abyste museli počkat do dalšího pojistného výročí.

Téma týdne: Povinné ručení v roce 2009

Uzavřít pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, neboli povinné ručení, je ze zákona povinné. Nikdo vám však nenařizuje ho mít celou dobu u jedné pojišťovny.

Stejně jako u všech ostatních finančních produktů panuje u tohoto produktu ostrá konkurence. Možná právě z důvodu, že mnoho z nás si po uzavření povinného ručení oddechne a nechce o něm slyšet minimálně do doby pořízení nového automobilu. A i proto se pojišťovny o zákazníky nenápadně přetahují…

Pokud jste se pro změnu pojišťovny rozhodli, zřejmě vás začala tlačit nutnost odpovědět si na několik zásadních otázek: Mohu povinné ručení vypovědět kdykoli? Existuje nějaká výpovědní lhůta? Jak podat výpověď?


Nezmeškejte svůj čas na podání výpovědi!


Nové sazebníky zveřejní pojišťovny na konci října. Ihned po této události byste měli začít jednat. V některých případech pojišťovny dokonce termíny (nový sazebník a výpovědní lhůta) nastaví tak, že zrealizovat změnu se nestíhá snadno. Ano, při přechodu k jiné pojišťovně je zásadní podat výpověď minimálně 6 týdnů před skončením pojistného období. U většiny pojišťoven bývá pojistným obdobím jeden rok, takže pojistnou smlouvu lze ukončit k tzv. výročí pojistné smlouvy jednou ročně. Četnost placení pak nemá na možnost výpovědi vliv. Na trhu jsou však též pojišťovny, u nichž je délka pojistného období jiná, může být totožná s obdobím na něž je placeno pojistné. Pak je možné ukončit pojištění vícekrát v průběhu roku. Vše závisí na konkrétních podmínkách vašeho stávajícího pojištění.


Uvádět důvod není povinné


I přes to, že zákon nic podobného neuvádí, některé pojišťovny po vás mohou chtít udat důvod změny. Proč to dělají je nasnadě – chtějí administrativou pozdržet celý proces, aby jste nestihli dodržení 6 týdenní lhůty a museli čekat na další výročí. Nejjednodušší je proto předem uvést důvod „změna vlastníka vozidla“,  který by měl zabránit dalším průtahům. Celý postup si ještě  jednou ukážeme v následujícím přehledu:

  • zašlete či jinak doručte písemnou výpověď pojistné smlouvy na stávající pojišťovnu – výpověď je nutno podat minimálně 6 týdnů před skončením pojistného období. Ve výpovědi by mělo být uvedeno jméno, bydliště, číslo pojistné smlouvy na povinné ručení, datum a podpis. Vypovědět smlouvu o povinném ručení lze také v případě, že pojišťovna upraví výši pojistného a vy s touto úpravou nesouhlasíte. V tomto případě musí být výpověď doručena písemně do 1 měsíce od doručení sdělení o úpravě pojistného;
  • vyžádejte si potvrzení o bezeškodním průběhu pojištění - potvrzení pro novou pojišťovnu, která vám na jeho základě přizná bonus. Takže pokud jste během pojistného období bourali, o potvrzení nežádejte;
  • při ukončení pojištění je nutné vrátit pojišťovně zelenou kartu;
  • uzavřete smlouvu u jiné pojišťovny - novou smlouvu je třeba uzavřít do čtrnácti dnů po zániku smlouvy původní. Pokud majitel vozidla takto neučiní je povinen odevzdat státní poznávací značku a osvědčení o technickém průkazu, jinak mu hrozí pokuta.

Změny v povinném ručení od ledna 2009: Otázky a odpovědi

Máte dotaz na změny v povinném ručení od ledna 2009?
Zeptejte se odborníka!

Na vaše dotazy ohledně změn v povinném ručení v příštím roce 
odpovídá od 6. 10. do 17. 10. 2008 Jaroslav Král,
ředitel odboru řízení produktů ČSOB Pojišťovny.


Povinné ručení ceník

 


Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ