Představujeme NYSE - největší burzu světa

04.11.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


NYSE je největší, nejlikvidnější a nejznámější burzou cenných papírů světa. Na NYSE jsou obchodovány akcie největších a nejbonitnějších amerických společností, ale i akcie prestižních zahraničních firem. Přečtěte si o ní více.

Téma: Představujeme světové burzy

New York Stock Exchange známá pod všeobecně používanou zkratkou NYSE, je americká burza cenných papírů sídlící, jak už sám název vypovídá, v New Yorku na rohu ulic Broad Street a Wall Street. Tato burza je považována za největší, nejlikvidnější a nejznámější burzu cenných papírů světa. V současné době je zde registrováno přes tři tisíce amerických i zahraničních firem. Burza má přes čtyři sta členů z řad institucionálních i individuálních investorů. Na NYSE jsou obchodovány akcie největších a nejbonitnějších amerických společností, ale i akcie prestižních zahraničních firem. NYSE rovněž zajišťuje primární trh nových emisí, tedy jejich uvádění na trh. Kromě akcií mohou investoři na NYSE investovat do dluhopisů, instrumentů uzavřených podílových fondů, burzovně obchodovaných fondů EFT’s. NYSE si jako jedna z mála burz na světě udržuje charakter prezenční burzy. Funguje nicméně s masivní počítačovou podporou získanou sloučením NYSE s Euronext (viz níže).

Vznik NYSE se datuje do roku 1792, kdy 24 brokerů podepsalo dohodu o obchodování s cennými papíry (Buttonwoodská dohoda). Nynější název vznikl roku 1863. Po více než dvou stoletích existence se začátkem roku 2006 NYSE přeměnila z neziskové organizace tvořené pouze členy ve veřejně obchodovatelnou firmu s akciemi oceněnými tržní hodnotou a stala se tak moderní, transparentní firmou. V červnu 2006 se pak NYSE dohodla na spojení s evropskou burzovní aliancí Euronext a upevnila tak svou pozici největší burzy na světě.


Členové NYSE


Jak již bylo uvedeno, je NYSE založena na členském principu, a tedy pouze členové burzy se mohou účastnit obchodování. Členy burzy mohou být pouze fyzické osoby. Investiční firmy proto jmenují své akcionáře, ředitele a ostatní pracovníky oficiálními burzovními reprezentanty – řádnými členy a samy se stávají členskými organizacemi. NYSE je aukční trh mezi zástupci členských firem. To znamená, že zde obchodování probíhá prostřednictvím nabídek a poptávek zástupců, kteří figurují jako agenti institucionálních i individuálních investorů.

Členové burzy vlastní nebo si pronajímají tzv. křesla od jejich vlastníků. Označení „koupě křesla“ vychází z tradice od roku 1868 a znamenala získání židle v hloučku obchodujících s akciemi. V současnosti tento pojem vyjadřuje právo obchodovat na burze. Vlastnit křeslo na NYSE je určitým měřítkem síly, prestiže a schopností. Uchazeči musejí splňovat přísné etické podmínky a standardy v oblasti profesionální, finanční i personální. Počet křesel, kterých je 1 366, je od roku 1953 konstantní, a proto je možno jej získat pouze od jiného člena burzy nebo od členské organizace. Cena křesla se v čase mění, závisí na nabídce a poptávce po členství, výnosové míře dosahované na trhu, objemech obchodů uzavíraných na burze, všeobecných ekonomických podmínkách a jiných faktorech. Zatímco se v 70. letech 19. století cena pohybovala okolo 4 000 dolarů, v srpnu 2005 vytvořila rekord ve výši 3 000 000 dolarů.

Na NYSE působí různé typy členů, kteří hrají zcela unikátní roli v procesu vyřizování příkazů:

  • Brokery na parketu - Brokeři jednají jako agenti, vyřizují příkazy k nákupu a prodeji akcií jménem svých klientů. Jednají tedy na cizí účet a za své služby si účtují provizi.
  • Specialisty - Specialisté vystupují současně v roli brokerů i dealerů a obchodují tedy na vlastní i na cizí účet. Řídí aukční proces, vykonávají příkazy pro brokery na parketu, slouží jako katalyzátor obchodů mezi brokery, obstarávají kapitál a svými nákupy a prodeji stabilizují ceny. Pro jim svěřené cenné papíry stanovují každý den otevírací kurz a během dne kotují nákupní a prodejní kurzy pro brokery. Pokud nastane nerovnováha mezi prodejními a nákupními příkazy, použijí vlastní kapitál k minimalizaci nerovnováhy. Mají tedy velkou zodpovědnost, neboť musí udržovat čistý a spořádaný trh a zároveň zajišťovat dostatečnou likviditu.
  • Registrované obchodníky - Registrovanými obchodníky jsou individuální členové burzy, kteří provádějí obchody na vlastní účet. Na rozdíl od specialistů se mohou účastnit obchodů se všemi cennými papíry. Za uzavírání obchodů přitom neplatí poplatky, neboť vlastní burzovní křeslo.

Reprezentativním indexem NYSE je Dow Jones Industrial Average (DJIA) sdružující 30 nejobchodovanějších a největších titulů podle tržní kapitalizace. NYSE také vytvořila různé druhy indexů, které sledují vývoj kurzů společností kotovaných na burze celkově (např. NYSE Composite) nebo podle skupin akcií se stejnými odvětvovými znaky (např. NYSE HealthCare, NYSE Energy, NYSE Leaders).

Zdroj: Mezinárodní kapitálové trhy, autoři Romana Nývltová, Mária Režňáková, 2007, Grada Publishing

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE