Soud zamítl insolvenci Central Group

05.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Městský soud v Praze zamítl insolvenční návrh na developerskou společnost Central Group, který na ni podala karvinská stavební firma Šnapka Stavby a pražská společnost Stavapol. ČTK to zjistila z rozhodnutí soudu uloženého v insolvenčním rejstříku. Podle obou stavebních firem jim Central Group dluží celkem přes 105 milionů korun. Věřitelů je však údajně mnohem více, řekl ředitel karvinské firmy Ivan Šnapka. Jeho společnost se prý nyní rozhoduje o tom, jestli se proti rozhodnutí soudu odvolá, nebo podá nový návrh.

Stavební firmy podle soudu vadně formulovaly návrh toho, čeho se jako insolvenční navrhovatel domáhaly. Podle usnesení soudu však věřitelům nic nebrání v tom, aby návrh po jeho řádném sestavení podali znovu. Proti usnesení Městského soudu se navíc firmy můžou do 15 dnů odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

"Nyní se s našimi právníky rozhodujeme o tom, jestli se odvoláme nebo podáme nový návrh," řekl Šnapka. Jeho firma a Stavapol prý navíc nejsou jedinými věřiteli Central Groupu. Jejich jména a počet však odmítl komentovat. Jedné z věřitelských firem však podle Šnapky dluží Central Group až několikanásobek pohledávky, kterou vymáhá Šnapka Stavby.

Central Group prý karvinské firmě dluží přes 62 milionů korun, Stavapolu údajně developer nezaplatil více než 42 milionů korun. Prokurista developera Aleš Novotný označil ve vyjádření dlužníka pro Městský soud návrh za "zcela účelový a šikanózní s cílem uškodit společnosti Central Group". O zahájení insolvenčního řízení dnes informovalo také Rádio Česko.

Tržby developera se loni meziročně propadly o čtvrtinu na 3,3 miliardy korun. Ani čistý zisk firmy nebyl lepší než v roce 2006, klesl jí zhruba o šest milionů na necelých 513 milionů korun.

Většinovým majitelem Central Group je Dušan Kunovský. V červnu firma oznámila kapitálový vstup švýcarské společnosti Global Property Capital, která v ní za jednu miliardu korun získala podíl ve výši deset procent. Společnost byla založena v roce 1994. Mezi její současné projekty patří například pražský Zličín, kde chce v několika etapách postavit kolem 1400 bytů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK