Daně pro firmy ve světě

26.11.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Sazba daně z příjmu právnických osob za posledních deset let v Česku klesla téměř o polovinu. V roce 1999 činila 35 % a v roce 2010 bude činit již pouze 19 %. Ve většině vyspělých  zemí je sazba daně vyšší. Kde jsou nejnižší daně pro firmy?


Nízké daně = ekonomický růst


Ke zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob dochází ve světě zcela výjimečně. Současným trendem je snižování přímých daní a kompenzace daňového výnosu zvýšením nepřímých daní (např. od prvního prosince se zvýšila základní sazba DPH v Irsku z 21 % na 21,5 %, v Nizozemí je od příštího roku základní sazba 20 % místo nynějších 19 %).

Nižší daně pomáhají ekonomickému rozvoji v zemi. Přehledný a jednoduchý daňový systém je pro stát výhodný. Výnos z daně z příjmů právnických osob je důležitým finančním zdrojem pro státní rozpočty všech zemí světa. Rozdíly v konstrukci a zásadách přímých daní jsou v současné době skrytou formou státních podpor jednotlivých členských států. Pro nižší daně hovoří především dva argumenty: podpora nových projektů a zakládání nových společností v zemi a současně udržení špičkových domácích firem v zemi (západní Evropa) nebo přilákání zahraničního kapitálu (východní Evropa).


Více sazeb nebo pouze jedna sazba daně?


V přiložené tabulce je uvedena standardní centrální sazba daně z příjmu právnických osob ve vybraných zemích světa. Ve většině zemí je celková daňová povinnost shodná s touto sazbou, v některých nikoliv. Např. ve Švýcarsku, Kanadě, USA či Japonsku musí jednotlivé společnosti ještě hradit místní daň, která se liší region od regionu. Její výše je však nesrovnatelně nižší s centrální sazbou daně. Ve většině zemí je zavedena jedna sazba daně z příjmu právnických osob pro jakýkoliv základ daně.

V některých zemích však roste sazba daně s vyšším daňovým základem. Např. v USA je do základu daně 50 000 dolarů sazba daně 15 % a u základu daně nad 18,3 mil dolarů je sazba daně 35 %. V Evropské unii je progresivní zdanění v Nizozemí, kde u základu daně do 40 tisíc euro je sazba daně 20 % a u příjmu nad 200 tisíc euro je sazba daně 25,5 %.


EU – Malta 35 %, Kypr a Bulharsko pouze 10 %!


V členských zemích Evropské unie se sazba daně pohybuje od 35 % na Maltě až po pouhých 10 % na Kypru. Velmi nízká sazba daně je ještě v Irsku (12,5 %). Na Kypru jsou navíc od daně osvobozeny dividendy, zisk z prodeje cenných papírů, za určitých podmínek zisky z poboček v zahraničí. Je zde navíc celá řada odpočitatelných položek, které snižují daňový základ a efektivní daňová zátěž společností je tak ještě podstatně nižší. (mezi odčitatelné položky patří charitativní příspěvky či výdaje na reprezentaci). Ve východní Evropě jsou sazby daně nízké, domácí vlády se snažily přilákat do země zahraniční investice.


Nejnižší sazba daně? Černá Hora!


Vůbec nejnižší sazba daně z příjmu právnických osob je v Černé Hoře (9 %). Černá hora vznikla jako samostatný stát 5. června 2006, kdy se rozpadlo Srbsko a Černá Hora. Důvodem bylo referendum v Černé Hoře (21. května 2006), kde se Černohorci těsnou většinou rozhodli vystoupit ze společného státu. Černá Hora má oproti Srbsku podstatně nižší státní dluh, nižší daně a vyšší mezinárodní rating. Příznivé hospodářské výsledky Černé Hory jsou dobrým signálem pro zahraniční investory a dá se očekávat, že díky svému potenciálu a výhodné geografické poloze bude v budoucnu ještě zajímavější než doposud. Celková daňová zátěž v zemi je velmi nízká, problémem je však nízká platební morálka daňových poplatníků a kvetoucí „šedá ekonomika“. Nejdůležitější daně jsou:

  • daň ze zisku právnických osob 9 %
  • zdanění dividend 15 %
  • daň z příjmu fyzických osob od 0 % do 23 % (pro příjem nad 4 577 euro)
  • DPH má dvě sazby: základní 17 % a sníženou 7% (potraviny, léky, knihy…)
  • daň z převodu nemovitostí činí 2 % z tržní ceny převáděné nemovitosti


Jižní Amerika = vysoké sazby daně


V mimoevropských zemích je výtěžek na dani z příjmů právnických osob hlavním zdrojem státního rozpočtu (sociální pojištění ve většině zemí není zavedeno, daň z přidané hodnoty a daň z příjmů fyzických osob je nízká stejně jako platební morálka drobných živnostníků). Velmi vysoké sazby daně z příjmu právnických osob jsou v Jižní Americe. V největší zemi Jižní Ameriky – Brazílii je sazba daně z příjmů právnických osob ve výši 34 %. V ekonomickém rivalovi – Argentině je sazba daně 35 %. V Uruguay je sazba daně 30 % a v Peru 27 %. Země Jižní Ameriky jsou zadlužené a v minulosti prošly měnovou krizí. Státní správa je ve všech zemích málo organizovaná, pružná.

Tabulka: Sazba daně z příjmu právnických osob ve světě v roce 2008

Země Sazba daně v % Země Sazba daně v %
Argentina 35 Austrálie 30
Belgie 30,99 Brazílie 34
Bulharsko 10 Černá Hora 9
Česko 21 Čína 25
Dánsko 24 Egypt 20
Estonsko 22 Filipíny 35
Finsko 26 Francie 33,33
Gruzie 20 Guatemala 21
Hong-Kong 17,5 Indie 30 a 40
Indonésie 10 a 30 Irán 25
Irsko 12,5 Itálie 31,4
Izrael 27 Japonsko 30
JAR 29 Kanada 19,5
Kypr 10 Litva 15
Lotyšsko 15

Pramen: The World Wide Tax and Tax Source Network 2008

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ