Akciový pozdrav fondy ignorují

02.12.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Přestože akcie týden protančily v zeleném, fondy se nevymanily z krvavé řeže. Žilou si stále pouštějí všechny, ani zajištěné se nezmohly na odpor. Investoři si dali pauzu v nepravý čas a další miliardu si naopak odnesli.

Pokračuje vleklá choroba fondů peněžního trhu. Sice se odliv zmenšuje (tentokrát jen 600 milionů), ale červené světlo opět zablikalo na -0,36 % u ISČS Sporotrendu. To není u těchto fondů zkrátka dobře (za dva měsíce z nich odešlo již neuvěřitelných 17 miliard korun). Navíc IKS nestihla report u svých fix income, takže i tentokrát mohl být odliv ještě větší.

I z dluhopisových fondů mohlo tedy odejít trochu víc, než dalších standardních 100 milionů korun. Ovšem jejich výkonová situace je o trochu lepší a za poslední měsíc si již 2 až 3 % připsaly, protože se částečně uzdravily české státní dluhopisy. Přesto říjnový propad fondů ještě zdaleka odpracován není a rizikovější dluhopisy jsou stále v propadlišti nezájmu. Jde mimochodem i o dluhopisy pojišťoven, které zdaleka ještě nezískaly zpět pošramocenou důvěru. Ceny těchto dluhopisů ztrácejí i kolem 30 %. Že jejich akcie ztratily přes 50 %, by tolik nevadilo, ale dluhopis bez důvěry je vhodný i k tapetování. Americkou ikonu AIG musela již podruhé zachraňovat americká vláda a akcie ING jen v jediném dni padaly až o 25 % – stačilo trochu spekulací.


Odliv ze smíšených fondů 150 milionů


Chápete, že se z klientů pojišťoven stávají jejich věřitelé? Že pojištěný nese kreditní riziko pojišťovny? Dokonce v případě IŽP v tom „lítá“ i ta investiční složka v interních fondech pojišťovny?

To je ten rozdíl od OPF, které nemohou zkrachovat, protože to nejsou právnické osoby. Zbylé špatné zprávy z fondů jsou: odliv ze smíšených fondů 150 milionů, ze zajištěných 80 milionů a z akciových 30 milionů (za to ovšem může jediný ČPI energetického a ropného průmyslu). Aby ne, když zář černého zlata vybledla pod 50 dolarů.

48.tyden.jpg


Krize z Wall Street se rozlévá do všech ulic


Ovšem akciové trhy předvedly zase jeden ze svých oblíbených triků, který může připomínat schizofrenii: série negativních makrodat (růst nezaměstnanosti, pokles tržeb, propad inflace) místo poklesu trhy katapultuje vzhůru. Týden byl totiž na akciových trzích opravdu jeden z nejúrodnějších. Americké indexy oslavovaly nejen krocanem, ale (přestože kratším) týdnem se ziskem 10 až 12 %. Evropa byla opatrnější, ale Praha vylétl jako čertík z Mikulášovy krabičky: 16 % je pěkný dárek, ne? ČEZ, NWR a KB přidaly 20 % a Erste i Orco dokonce přes 25 %.

Akciové fondy si připsaly týdenní výkon kolem 10 %, některé fondy dokonce ještě víc, třeba ISČS Sporotrend +17 % a lze najít i 20 %.
Kdo zaváhal, tento týden si může sice vyčítat, ale není všem kotrmelcům konec. Navíc se krize rozlévá z Wall Street do všech ulic všech měst všech zemí.

Investory tak nutně tíží otázka: bude ještě hůř?

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE