Zhodnocení v kráse. Co víc si přát od investice?

31.12.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Ať už nosíte diamant jako ozdobu, nebo ho máte schovaný v trezoru nebo ho nosíte jen tak po kapsách pro štěstí, máte ho jako investici do budoucna.

Téma: Netradiční alternativní investice


Jeho největší výhoda, velká hodnota ukrytá v malém kamínku, láká i zloděje a pašeráky, o kterých se točí slavné americké bijáky a za jejichž peníze si africké země vyzbrojují armády. Váha broušeného investičního diamantu v hodnotě 1 mil. Kč je 0,5 g až 0,6 g - tedy asi 5000krát menší než váha zlata, které by ve stejné hodnotě vážilo zhruba 2,5 kg. Není divu, že diamanty zlákaly i scénáristy bondovek a staly se centrem pozornosti britského agenta s povolením zabíjet v několika filmech.


Moderní svět konzervativních diamantů


Přestože je diamant vysoce konzervativní investicí, diamanty samy o sobě jsou světem, ve kterém se stále něco děje. Na konci roku byl prodán tzv. wittelsbašský diamant vážící 35.56 karátů za neuvěřitelných 16,4 miliónu liber. To by postavilo lecjakou automobilku zdevastovanou finanční krizí na nohy. Wittelsbašský diamant je unikátní nejen svojí historií, ale také svojí barvou. Barva je u diamantů prostě jednoznačným důvodem k diskriminaci. "Modré diamanty jsou vzácné a nabízet modrý diamant této velikosti, kvality a historie je opravdu výjimečné," uvedla mluvčí aukční síně Christie´s. V září pak horníci v africkém Lesotho vykopali jeden z největších diamantů světa. Váží 478 karátů a má velmi málo vměstků. Mluvčí britské těžařské firmy Gem Diamonds uvedl, že drahokam o podobné hmotnosti s méně kvalitním zabarvením a leskem se nedávno prodal za 12 miliónů dolarů.


Pro koho je diamant určený?


Investovat do diamantů je vhodné zejména pro toho, kdo chce dlouhodobě uložit část svých prostředků do stabilního aktiva. Diamanty nejsou vhodné pro krátkodobé spekulativní investice. "Při investici do diamantů je třeba brát zřetel na to, že s diamanty se obchoduje v dolarech. Diamant je jedna z mála komodit, která dokázala v posledních letech jeho pokles kompenzovat nárůstem své nominální hodnoty, takže jeho reálná hodnota zůstala téměř neměnná nebo i mírně rostla," říká zakladatel České gemologické laboratoře Ing. Jaroslav Jiránek. Podíl investic individuálního investora se obecně doporučuje 5 až 10 % majetku. Takže už víte, kolik těch kamínků máte koupit!


Záruka budoucích výnosů


Kromě krásy zaujme i cena diamantů. Ta trvale roste, v některých posledních letech o desítky procent ročně. Další výhodou je likvidita. Stačí, aby do médii unikly informace o špatných výsledcích firmy, a během chvilky je cena akcií zlomkem původní hodnoty. A nikdo nemá o takové akcie zájem. U diamantů se říká, že každý diamant má svého kupce. Umělecká díla vám může poškrábat kočka, drahá vína se vám mohou rozbít, ale diamanty vydrží. Podle Mohsovy stupnice, která měří tvrdost drahých kamenů, je diamant nejodolnější kámen.

 

Vývoj ceny diamantů


Podle čeho si vybírat?


Každý kámen je hodnocen podle čtyř kritérií, kterými jsou Cut (brus), Carat (váha), Color (barva) a Clarity (čistota). Jako diamanty vhodné k investici se používají pouze kameny s klasickým kulatým briliantovým brusem o váze 0,3 - 1,5 karátu, které by měly být bílé v horní škále barevné stupnice diamantu a absolutně čisté nebo jen s opravdu velmi malým podílem nečistot. Pokud nejste odborníkem na diamanty, může se vám klidně stát, že koupíte syntetický diamant nemající žádnou hodnotu. To by vás přítelkyně nepochválila. Jak se tomu vyhnout? Kupovat pouze diamanty s certifikátem vyhotoveným akreditovaným nezávislým znalcem z oboru gemologie a oceňování drahých kamenů. V České republice je tímto orgánem Česká gemologická laboratoř, která je členem Britské gemologické asociace v Londýně.

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE