Německý miliardář Merckle spáchal sebevraždu

06.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. ledna (ČTK) - Německý miliardář Adolf Merckle (74) se stal zatím poslední obětí finanční krize, když neunesl problémy svého podnikatelského impéria a spáchal sebevraždu. Podnikatele zlomily vysoké ztráty u akcií automobilky Volkswagen, které za pouhé dva dny zaznamenaly výrazný a nečekaný vzestup ceny.

Merckleova rodina ovládá například výrobce cementu HeidelbergCement, farmaceutickou společnost Ratiopharm a prodejce léků Phoenix Pharmahandel. V žebříčku nejbohatších lidí světa, který sestavuje časopis Forbes, Merckle loni obsadil 94. místo.

Podnikatelova rodina uvedla, že Merckle neunesl finanční problémy, které jej potkaly, a nedokázal se smířit s tím, že se mu patrně nepodaří jeho impérium zachránit. Merckle svůj konglomerát budoval prakticky celý život a nyní v něm zaměstnává přes 100.000 lidí.

"Zoufalá situace jeho firem v důsledku finanční krize, nejistota posledních týdnů a bezmoc něco udělat zlomily vášnivého podnikatele naší rodiny, který si vzal život," uvedla rodina v tiskové zprávě. Podrobnosti nesdělila, prokuratura v německém Ulmu, v jehož blízkosti má Merckle dům, nicméně uvedla, že podnikatele zachytil vlak.

Merckleova rodina byla pod silným tlakem, aby prodala část majetku nebo se snažila vyjednat si u bank překlenovací úvěry. Lidé z finančního světa tvrdí, že Merckle byl skromný a budil dojem konzervativního investora. Přesto se stal obětí takzvaného "short squeeze", což je situace, kdy velmi rychle roste cena akcie, takže prudce narůstají ztráty těm, kteří sázeli na opačný vývoj a očekávali pokles kurzu.

Epizoda kolem akcií Volkswagenu se odehrála koncem loňského října. Akcie automobilky se prodávaly kolem 210 eur za kus a většina investorů čekala, že budou kvůli problémům v automobilovém sektoru klesat. Jiná německá automobilka Porsche ale pak nečekaně oznámila, že má nad Volkswagenem přes akciové opce už prakticky kontrolu, a na trhu vznikla panika, že není dost volných akcií na vystoupení ze spekulativních sázek na prodej.

Pokud spekulant sází na pokles ceny určitých akcií a jejich kurz naopak začne růst, mohou být ztráty z takové transakce teoreticky nekonečné. V případě Volkswagenu se kurz akcií vyšplhal během dvou dnů ze zhruba 210 na více než 1000 eur za kus.

"Měl pověst mimořádně rozumného a opatrného člověka - typického podnikatele, který vždy zůstával nohama na zemi," řekl jeden z analytiků, který si nepřál být jmenován. "Je to velké překvapení," dodal. Lidé z finančních kruhů agentuře Reuters řekli, že Merckle na spekulaci s akciemi Volkswagenu ztratil asi 400 milionů eur (zhruba 10,5 miliardy Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK