Hodí se pro vás víc byt, nebo dům?

22.01.2009 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Pokud jste tuhle otázku ještě nevyřešili, počítejte s tím, že na ni dřív nebo později dojde. Co všechno byste měli zvážit a podle čeho se nakonec rozhodnout?

Obě varianty mají své plusy i mínusy. To nejdůležitější, co vás při tomto rozhodování čeká, je uvědomit si, co opravdu chcete a jaké jsou vaše priority. To, co jeden považuje za výhodu, může druhý považovat za velký nedostatek. Například bydlení uprostřed přírody versus divadlo a kino spolu s dobrou restaurací asi 20 kroků od vašeho bytu na rušné ulici může být s ohledem na vaše priority posuzováno naprosto rozdílně.


Peníze, peníze, peníze


Peníze neleží jen tak na ulici, pravděpodobně tedy budete muset dobře kalkulovat a zvažovat. Co všechno si se svými příjmy a úsporami můžete dovolit? Kdysi platilo, že byt je podstatně levnější investicí než dům. A je pravda, že především na vesnicích a malých městech to může platit dodnes. Dokonce existuje spousta míst, kde bez problémů seženete byt pro čtyřčlennou rodinu za cenu nižší než milion korun. Bohužel v těchto obcích často neexistuje dostatek atraktivních pracovních příležitostí, takže si k levnější pořizovací ceně ještě připočtěte čas a náklady na dopravu do zaměstnání. Ale o tom až později.

V Praze, Brně a dalších větších městech vás v mnoha případech vyjde dům levněji než byt. Samozřejmě je řeč o domě nikoliv v centru města, ale na periferii, případně pár desítek kilometrů za městem. V Praze například zaplatíte za 4+kk v novostavbě přibližně od 5,5 milionů Kč výš (a to zdaleka nečekejte adresu v centru města, ale na některém z okrajových sídlišť), zatímco menší čtyřpokojový dům stojící na rozumně velkém (respektive spíše malém) pozemku  třicet kilometrů od hlavního města vás v úhrnu může vyjít už na nějakých 4,5 až 5 milionů korun i s výše zmíněným pozemkem. Je tedy třeba zvážit ceny nemovitostí a pozemků právě ve vašem regionu, stejně tak jako zvážit své možnosti a podle toho se rozhodovat.


Město nebo venkov


Druhá nejdůležitější věc při volbě mezi domem a bytem. Málokdo má asi to štěstí a objeví volný pozemek uprostřed většího města (a pokud ho objeví, jeho cena dosáhne astronomických výšin), a tak se v případě rodinného domu zřejmě vydáte směrem na venkov. Jenže – jak už bylo výše naznačeno, vaše kancelář zůstane ve městě a vy budete muset dojíždět. Položte si tedy tyto otázky: jezdí do obce příměstská doprava, vlak nebo alespoň autobus? Pokud budu jezdit do práce vlastním autem, kolik času mi cesta denně zabere (počítáte i s  kolonami)? Jsem ochoten/ochotna trávit denně tolik času na cestě? A jděte ještě dál: nebude vám vadit v těsné blízkosti vašeho bydliště omezené množství služeb? Či-li žádná kina, divadla, koncerty, jen štěkot psů a zpěv ptáků?

Počítáte s tím, že za každým větším nákupem budete muset vyrazit zpátky do města, protože v místní večerce nemají kromě několika konzerv, mléka a gumových rohlíků vůbec nic? A pokud plánujete rodinu, budete chtít trávit v podstatě celou mateřskou a rodičovskou dovolenou odříznuta od společenského života? A je vůbec v obci lékař, školka a kvalitní škola? A když budete chtít dát děti do kroužků, nebudete je muset vozit každý druhý den do města? Na druhou stranu dům na venkově přináší i spoustu obrovských výhod: především soukromí a klid, kterého v paneláku rozhodně nedosáhnete, vlastní zahradu, na které si mohou hrát děti po celý rok a vy si tu můžete o víkendu protáhnout tělo třeba u sekačky nebo sazeniček, vaše děti i vy budete dýchat čerstvý vzduch, a pokud můžete pracovat z domova, nic vám nebrání v tom, abyste si od dubna do září udělali pracovnu na verandě. Navíc nemusíte mít o děti až takový strach, protože drogy i šikana či jiné nástrahy velkoměsta se na malé vsi odhalují mnohem snáz než ve velkoměstě.Jestli chováte nebo si chcete pořídit psa, tak vám bude za volný výběh a denní procházky do blízkého lesa neskonale vděčný.


Kreativita a nároky


Někdo dává přednost hotovému – prostě si zaplatí za to, že za něj jiná osoba postaví bytový dům, nainstaluje přípojky na elektřinu, plyn a vodu, navrhne kuchyň a vymaluje. Je to bez práce, více či méně bez starostí, nemusíte příliš nad ničím přemýšlet a o nic se starat. V novostavbě si alespoň můžete určit obklady do koupelny a typ, nebo alespoň barvu kuchyňské linky, ale pokud kupujete již hotový byt, moc prostoru pro vlastní kreativitu nezbývá. Tohle řešení se hodí pro ty, kteří mají málo času a nechtějí věnovat pořizování nového bydlení víc hodin, než je nezbytně nutné. Nebo pro ty, co příliš nedůvěřují svému vkusu a raději se svěří do rukou odborníků. Při stavbě domu naopak dostanou prostor kreativnější povahy, tedy pokud si nenechají postavit útočiště na klíč podle katalogového projektu. Ovšem i v případě, že si vypracujete projekt sami s pomocí architekta, jsou vaše nápady omezeny regulačními plány obcí, které vám mohou nadiktovat, kolik podlaží nebo jaký tvar střechy si můžete dovolit. A samozřejmě vám také vypočítají zastavitelnost pozemku, takže i když jste měli původně v plánu rozlehlý bungalov, budete moci zastavit třeba pouze patnáct procent pozemku. Když však odhlédneme od těchto regulací, volba mezi bytem a domem záleží v tomto případě především na vašich časových možnostech, znalostech, zkušenostech a nápadech.


Provozní náklady a další věci


V bytě své provozní náklady bohužel až tak neovlivníte. Výši příspěvku do fondu oprav za vás stanoví někdo jiný, ústřední topení sice v zimě můžete vypnout, ale hrozí, že umrznete, a voda také poteče z kohoutku za předem určenou cenu. Naopak v domě si sami vyberete, jakým způsobem budete topit a ohřívat vodu (pokud si zvolíte v současnosti velmi moderní nízkoenergetický nebo pasivní dům, snížíte tyto náklady na minimum), a drahou obecní vodu můžete vyměnit za vlastní studnu. Ve vlastním domě také nemusíte poslouchat dupot sousedů nad hlavou, jejich pravidelné vrtání do zdi a nemusíte se účastnit nudných schůzí, na kterých se sousedé hádají, jestli se letos dům, ve kterém bydlíte spolu s dalšími lidmi,  konečně zateplí nebo ne. Na druhou stranu v bytě zase nemusíte příliš řešit, jestli vám náhodou nezatéká do střechy, že máte zanesený okap a že ta přerostlá tráva na zahradě už zase potřebuje posekat.


Doporučení na závěr


Jak sami vidíte, na otázku, jestli je lepší byt nebo dům, opravdu neexistuje jednoznačná odpověď. Závisí na všech výše jmenovaných faktorech a na všech pro a proti. Až proto budete mít čas a náladu, uvařte si dobré kafe a na papír vedle sebe sepište výhody i nevýhody obou typů bydlení s ohledem na své vlastní priority. Na čem trváte a čeho jste ochotni se vzdát? Než však vyberete tu variantu, u které jste napočítali nejvíc plusů, představte si sami sebe, jak trávíte v bytě i v domě svůj běžný den. Hlavní slovo při rozhodování by měla totiž mít vaše povaha a zvyklosti. Jestliže jste městský člověk zvyklý trávit veškerý volný čas v galeriích, kavárnách a rušných barech, pak vám i ten nejstylovější dům uprostřed bohem zapomenuté vsi přivodí spíš deprese než kýženou radost. A pokud vám naopak vadí vysoká koncentrace lidí na jednom místě, nesnášíte hluk, bojíte se v noci vyjít sami z bytu a z obav o vlastní plíce raději neotvíráte okna, ani v tom nejluxusnějším bytě v centru velkoměsta prostě šťastni nebudete!

Autorka je ředitelkou vývoje produktů Hypoteční banky.

Autor článku

Radomíra Papoušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ