ČSOB Leasing posílil své vedoucí postavení v hlavních segmentech leasingového trhu

26.01.2009 | , ČSOB Leasing
Tiskové zprávy


ČSOB Leasing, který se již 8 let drží na první příčce mezi leasingovými společnostmi, potvrdil i v roce 2008 své vedoucí postavení v jednotlivých segmentech leasingového trhu a růsty v jeho nejrychleji se rozvíjejících částech.

Společnost vloni financovala předměty v celkové pořizovací ceně 22 miliardy korun bez DPH, což znamená bezkonkurenční vedení na tomto trhu finančních služeb s více než 15procentní podílem. ČSOB Leasing uzavřel v roce 2008 v oblasti operativního leasingu o 56 procent více obchodů než v  roce předchozím. Potvrdil tak trend rychlého rozvoje tohoto produktu, projevující se již od počátku roku 2007.

Celková velikost trhu, kterou odhadujeme za rok 2008 na 140 miliard korun, potvrzuje velký význam tohoto typu financování jako jednoho ze základních tahounů rozvoje ekonomiky. Nepotvrdily se, jak jsme správně předpokládali, obavy, že daňová reforma leasing zahubí.

„Neznáme ještě celkový objem leasingového trhu za loňský rok, ale lze předpokládat jeho pokles zhruba o 20 procent zejména v důsledku změny chování zákazníků těsně před zavedením a po zavedení daňové reformy a celkového zhoršení ekonomické situace v ČR. Letos lze očekávat větší zdrženlivost občanů a podniků při nových investicích, a tedy i pokles poptávky jejich financování. Na druhé straně věřím, že význam finančního leasingu letos v souvislosti s menší ochotou bankovních ústavů k půjčování peněz lidem i firmám poroste. Leasingové financování má totiž oproti tomu bankovnímu výhodu zajištění půjčky předmětem financování, je přístupné v místě prodeje předmětů a navíc nabízí řadu dalších služeb. Leasing je již nyní často jediným prostředkem naplnění investičních záměrů zejména malých a středních firem či začínajících podnikatelů, kteří jsou i našimi hlavními zákazníky,“ řekl Karel Bouček, generální ředitel ČSOB Leasing. „V letošním roce je primárním cílem naší společnosti posílení vedoucí pozice při financování strojů, zařízení, nákladních automobilů  a nových osobních a užitkových vozů a to zejména pro malé a střední firmy a podnikatele stejně tak jako pro velké korporátní zákazníky,“ doplňuje Bouček.

Trh financování strojů a zařízení
ČSOB Leasing si trvale udržuje vedoucí postavení v oblasti financování strojů a zařízení s podílem na trhu zhruba 17 procent. Podle kvalifikovaného odhadu činil objem financování strojů, zařízení a technologií v ČR, jenž je jedním z pilířů činnosti ČSOB Leasing, zhruba 38 miliard korun bez DPH, což je o 11 procent méně než v roce 2007.

Financování nákladních automobilů
Společnost ČSOB Leasing je jedničkou i v druhé své klíčové oblasti podnikání, a to v oblasti financování nákladních automobilů, s více než 20procentním podílem na trhu. V loňském roce zde společnost významně posílila své postavení a její tržní podíl vzrostl téměř o 2 procentní body. V ČR byly leasingovými společnostmi financovány nákladní automobily v celkové pořizovací ceně zhruba 28 miliard korun, což je podle odhadu ČSOB Leasing téměř o 20 procent méně než v roce předchozím.

Financování osobních a užitkových automobilů
Podle kvalifikovaného odhadu společnosti ČSOB Leasing byly v ČR v minulém roce financovány leasingovými subjekty osobní a užitkové automobily v pořizovací ceně zhruba 76 miliard korun, což znamená předpokládaný meziroční pokles o více než 8 procent. Společnost ČSOB Leasing udržela svou pozici v oblasti financování těchto automobilů, a tak s 13,5procentním podílem zaujímá druhou příčku na trhu.

Operativní leasing
Operativní leasing je produkt s nejvyšší dynamikou růstu, který vloni vzrostl 56 procent. Tento nárůst obchodů ČSOB Leasing znamenal uzavření 2000 nových zákaznických smluv na full service leasing, fleet management, leaseback nebo operativní leasing bez služeb. Všechny tyto produkty nabízí společnost pod obchodní značkou ČSOB Autolease. V oblasti operativního leasingu se společnost ČSOB Leasing vloni posunula ze čtvrtého na třetí místo na trhu. Rozvoj tohoto moderního způsobu financování bude společnost i nadále výrazně podporovat.

Vliv daňové reformy
Loňský objem obchodů v oblasti leasingového financování byl ovlivněn zavedením daňové reformy na počátku roku 2008. Významná část zákazníků, kteří plánovali investici  v dlouhodobějším horizontu, vyřešila své aktuální potřeby formou leasingového financování ještě na konci roku 2007, kdy platil původní daňový režim. Nasvědčuje tomu i enormně vysoký objem realizovaných obchodů v prosinci 2007. V období prvních tří čtvrtletí roku 2008 dosahovala společnost ČSOB Leasing přibližně stejného objemu obchodů jako v předchozím roce.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy