RM-Systém - investorem snadno a rychle

12.02.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Burza RM-Systém se orientuje především na malé a střední investory. Jednoduše se tak může téměř každý pustit do obchodování s akciemi třeba z pohodlí svého domova.

V předchozích článcích tohoto týdne jsme vám představili RM-Systém v historických souvislostech a jeho transformaci na burzu v článku „RM-Systém - nová burza“. S čím vším se dá na burze RM-Systém obchodovat jste si mohli přečíst v článku „RM-Systém - rozsáhlé možnosti obchodování“. Třetí a poslední ze série čláků se zaměří na to, jak se stát investorem, a co s sebou investování na burze RM-Systém přináší.


Investorem na RM-S snadno a rychle


Existuje několik cest, jak obchodovat prostřednictvím burzy RM-Systém. Jednou možností je využít k obchodování telefon nebo pobočku zvoleného licencovaného obchodníka s cennými papíry s přístupem na burzu RM-Systém. V současné době je jich sedm (pořadí dle objemů obchodů na RM-S):

  • Fio, burzovní společnost, a.s.
  • BH Securities, a.s.
  • J&T Banka, a.s.
  • Global Brokers a.s.
  • Atlantik FT, a.s.
  • Cyrrus a.s.
  • Capital Partners, a.s.

Další možností je, že jste přímý účastník burzy RM-Systém nebo rovnou licencovaný obchodník s cennými papíry. Přímý přístup je od 1. 12. 2008 vyhrazen investorům, kteří splňují dané podmínky pro „statut profesionálního investora“, jež byly zmíněny v předchozích článcích o burze RM-S.

Poslední možností je on-line přístup prostřednictvím Fio, burzovní společnosti.


Burza RM-S jako plně elektronický trh


Snad nejpohodlnější způsob jak zadávat příkazy a vůbec obchodovat na burze RM-S je pro drobné a střední investory on-line přístup pomocí internetu. Obchodování přes internet se realizuje pomocí aplikace EasyWobchod. Je to internetová on-line aplikace sloužící k snadnému a rychlému obchodování českých i zahraničních cenných papírů. Drobným investorům je umožněno obchodovat pomocí této aplikace prostřednictvím obchodníka s cennými papíry Fio, burzovní společnost, a.s.

Obchoduje se zde pomocí tzv. EasyClick – je to jednoduchý pokyn k nákupu nebo prodeji vybraných akcií. Nákupy a prodeje akcií se jednoduše zadávají v násobcích počtu akcií v rámci tzv. EasyClick lotů, jejichž velikost je nastavena tak, aby byla dostupná také pro menší a střední investice individuálních investorů. Pokynem EasyClick se dá snadno nakupovat nebo prodávat akcie různými způsoby, a to zejména prostřednictvím internetové aplikace EasyWobchod (e-Broker), osobně na pobočkách obchodníků s cennými papíry nebo telefonicky.


Obchodovat na burze zvládne každý


Pokyn EasyClick je snadný způsob nákupu nebo prodeje vybrané skupiny elitních akcií nebo certifikátů na české burze RM-S. Nákupy a prodeje akcií se zadávají ve standardizovaných násobcích počtu akcií v rámci tzv. EasyClick lotů. Velikost lotů je nastavena tak, aby byla dostupná pro menší a střední investice individuálních investorů.

Jistě vás napadla otázka co když budete chtít koupit jiný počet akcií, než Vám nabízí pokyn EasyClick. Například EasyClick lot akcií společnosti Čez představuje 50 kusů akcií. Při současném kurzu přibližně okolo 700 Kč za akcii by tak celková cena při nákupu jednoho lotu byla asi 35 000 Kč. Co když ale investor chce uskutečnit nákup pouze za 30 000? Tuto alternativu řeší tzv. „standardní pokyn“. Minimální investice je od jedné akcie a maximální není nijak omezena. Lze nakoupit libovolný počet kusů akcií Rozdíl je však v tom, že pokyn EasyClick je co se týče poplatků výhodnější.

Počet akcií v EasyClick lotu se zvyšuje s klesající tržní hodnotou dané akcie. Ve výsledku pak každý lot stojí investora sumu většinou řádově v desetitisících, resp. dražší tituly maji loty o menším počtu akcií. Na rozdíl od lotů na pražské burze jsou EasyClick loty cenově dostupné drobným a středním investorům. Přehled počtů kusů akcií v lotech jednotlivých akciových titulů přináší následující tabulka, která demonstruje fakt, že čím je nižší cena akcie, tím víc kusů obsahuje jeden EasyClick lot.

Tabulka: Vybrané akciové tituly na burze RM-S

Název titulu Kurz akcie k 11.2.2009 (15:00) [Kč] EasyClick lot [ks] Cena za EasyClick lot [Kč]
ARCELORMITTAL 2 032,90 5 10 164,5
PHILIP MORRIS ČR 6 080,00 10 60 800
ORCO 198,00 25 4 950
ČEZ 693,10 50 34 655
ZENTIVA 1 127,40 50 56 370
INTEL CORP. 309,30 100 30 930
TATRA 89,70 250 22 425
AAA AUTO GROUP N.V. 7,70 1000 7 700
JČ PAPÍRNY VĚTŘNÍ 6,50 2000 13 000




Zdroj: www.rmsystem.cz

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE