Ekonomické výhledy: Délka ekonomické recese

19.02.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jak dlouho bude trvat recese v české ekonomice? O kolik poklesne HDP v roce 2009? Dočkáme se v 2010 obratu k lepšímu? Přinášíme vám predikce odborníků na slovo vzatých.

Téma týdne: Ekonomické výhledy

Po mnoha létech ekonomického růstu přišlo vystřízlivění. Česká ekonomika zpomalila a přesto, že údaje za poslední kvartál 2008 chlácholí ještě 1% pohybem vpřed, někteří ekonomové hovoří o pravděpodobné revizi těchto dat. Nicméně, i kdybychom ještě na konci roku narostli, v roce 2009 tomu tak rozhodně nebude.

Ekonomika je charakterizována velikostí HDP, které ukazuje o kolik se máme lépe než loni. Tento, pro mnohé nic neříkající ukazatel, souvisí v běžném životě například s platy v zaměstnání, s existencí zaměstnání samotného. Zkrátka, když HDP roste, máme větší pravděpodobnost na zvyšování platů či nalezení práce. A v podstatě naopak.

Třeba proto dnes každého zajímá, jak dlouho a kam až může česká ekonomika klesat. Přinášíme vám názory odborníků na slovo vzatých.

1) Jaký je váš základní scénář pro délku ekonomické recese v ČR?

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR:
Propad hospodářství České republiky bude podle našich odhadů trvat celý letošní rok, první mírné náznaky oživení ekonomiky očekáváme na přelomu letošního a příštího roku.

Aleš Michl, portfolio manažer Raiffeisenbank:
Pracuji se třemi scénáři ekonomického vývoje. Jsou to: plus 2, 0 a minus 2 co se týče roční procentní změny HDP ve 2009 a to samé pro 2010.  Každému firemnímu klientovi doporučuji  - mějte připravené vějířovité grafy budoucích výsledků firemního hospodaření v závislosti na tom, k jakému scénáři se budeme blížit. U každé varianty by pak měla být pravděpodobnost, s jakou nastane, a interval spolehlivosti prognózy. To je mé doporučení v časech flirtování s recesí...

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny:
Očekávám, že dna hospodářského cyklu bychom mohli dosáhnout ve třetím kvartále 2009. Přelom roku 2009 a 2010 se ponese ve znamení opatrného oživení.

2) Jaké pro to máte argumenty?

Aleš Michl, portfolio manažer Raiffeisenbank:
O bodu obratu rozhodne podle mě výboj v USA. Od roku 1854 do současnosti prošly USA třiatřiceti hospodářskými cykly. Expanze, aneb cesta ze dna na vrchol, trvala v průměru 38 měsíců. Kontrakce, aneb cesta z vrcholu a dno, pak v průměru 17 měsíců. Během hospodářské krize (1929-1933) to ale bylo 43 měsíců kontrakce. Poslední vrchol ekonomiky USA byl prosinec 2007. Počítám-li správně, jsme teď ve 14. měsíci kontrakce. Zatím neexistuje předstihový indikátor, na který bych se podíval a řekl: Hurá! Závěry: Je velice pravděpodobné, že současná cesta z vrcholu na dno bude nadprůměrně dlouhá, přes 17 měsíců. Model ekonomického cyklu mi dodává: Příštích šest, deset, dvanáct měsíců může být stále ještě krutých, pak se uvidí…

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR:
Očekáváme, že na přelomu letošního a příštího roku se začnou pozitivně projevovat první účinky záchranných opatření, ke kterým jednotlivé státy přistoupily. Pro vývoj české ekonomiky, která je otevřená a silně proexportně zaměřená, jsou důležitá především opatření učiněná v Německu a dalších západoevropských zemích, kam směřuje většina našeho exportu. Opatření plánovaná českou vládou takového účinku nemohou dosáhnout, ta mohou posloužit alespoň k zastavení pádu hospodářství a alespoň stabilizaci jeho současné situace.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny:
Měly by začít fungovat rozsáhlé fiskální balíky u našich hlavních obchodních partnerů, především v Německu. Ke konci roku 2009 bude také hospodářství narážet na relativně nízkou srovnávací základnu.

3) Co by mohlo vychýlit vývoj oproti základnímu scénáři jedním či druhým směrem?

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny:
Rizika jsou jednoznačně na straně hlubší a delší recese. Efekt německých balíků může být pouze dočasný a na České ekonomice se může výrazněji podepsat i nárůst domácí nezaměstnanosti. V pesimistickém scénáři počítám s oživením až v druhém kvartále 2010.

Aleš Michl, portfolio manažer Raiffeisenbank:
Celosvětové brzdy - enormní nárůst zadlužení, protekcionalismus. Signál bodu obratu? doporučuji sledovat ceny nemovitostí v USA - dokud se nezastaví jejich pád, jsme stále v rizikových scénářích.

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR:
Zde je na místě položit si otázku, zda stávající ekonomický propad už dosáhl svého dna nebo bude ještě pokračovat. Druhou věcí je dostatečnost a účinnost zvolených záchranných a stimulačních opatření, ke kterým jednotlivé státy včetně České republiky přistoupily nebo se chystají přistoupit. Pokud finanční injekce do jednotlivých národních ekonomik poslouží k obnovení poptávky a obchodu, není vyloučeno, že se první pozitivní výsledky dostaví již na konci letošního roku. Pokud ani tento stimul nezabere, je možné, že se krize ještě prohloubí, což by se v druhé polovině roku mohlo projevit například další vlnou masivního propouštění.

4) Jaký růst HDP odhadujete pro rok 2009 a 2010?

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR:
V současné chvíli je velmi složité odhadnout jak moc tato krize ještě zasáhne a dolehne na české hospodářství. Dle aktuálních makroekonomických výsledků z ekonomiky je náš současný odhad následující: v letošním roce česká ekonomika dle našich prognóz poklesnout až o 0,5 – 1 procento, v roce 2010 věříme v návrat k hospodářskému růstu a očekáváme , že by ekonomika mohla růst tempem1,5 až 2 procenta.

Aleš Michl, portfolio manažer Raiffeisenbank:
Mé tři scénáře jsou plus 2, 0 a minus 2 co se týče roční procentní změny HDP ve 2009 a to samé pro 2010. Upínat se na nějaké jedno číslo jako predikci je nesmysl. Doporučuji po čtvrtletí, nebo v polovině roku vyhodnotit situaci a říci si, k jakému ze scénářů jsme blíže, jaký je pravděpodobnější.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny:
2009: - 1,5 %; 2010 + 2,8 %.

Další články18. 2. Ekonomické výhledy: Kurz koruny k dolaru a euru 

Zítra: Ekonomické výhledy: Výše úrokových sazeb

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU