Společnost Lázně Teplice prodala Tereziny Lázně v Dubí

27.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teplice 27. února (ČTK) - Akciová společnost Lázně Teplice v Čechách prodala Tereziny lázně v Dubí na Teplicku. Důvodem byl velký sezonní nedostatek klientů, k tomu se přidaly i nepříznivé dopady současné finanční krize. Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel společnosti Karel Weigl.

Kvůli nedostatku klientů firma Tereziny lázně uzavřela už v říjnu loňského roku s tím, že se pokusí získat novou solventní klientelu a lázně se znovu otevřou. Zakonzervování lázní ale stálo zhruba 800.000 korun měsíčně. Kvůli silné koruně ztratily lázně především větší část klientely z arabských zemí, která tvořila v Dubí většinu příjmů.

"Druhým důvodem je, že Tereziny lázně nejsou lázně s přírodním léčivým zdrojem v místě," uvedl ředitel. To znamená, že zdravotní pojišťovny platí lázním o 165 korun méně než za stejnou diagnózu léčenou v teplických lázních. Podle nového takzvaného indikačního programu ministerstva zdravotnictví, který má být hotov na jaře, také podle ředitele přijdou Tereziny lázně o statut lázní.

Současná krize dopadla i na společnost Lázně Teplice. "Musíme přiznat, že se počty klientů zmenšují a máme problém naplnit lázně tak, abychom generovali zisk," řekl Weigl. Lázním v loňském roce ubylo kromě klientů z arabských zemí také téměř sedm procent hostů z eurozóny, tedy především z Německa a Ruska. Stejně tak poklesl i počet domácích hostů.

Lázně Teplice v Čechách počítají s tím, že se jich krize ještě dotkne a přijdou o určitou část klientely. "Jsme ale připraveni, abychom vše zvládli," uvedl Weigl. Už v loňském roce společnost po personálním auditu zeštíhlela o 99 lidí, nyní v ní pracuje 423 zaměstnanců. Podle ředitele nechtějí jít lázně cestou snižování cen, ale spíše zvyšování kvality a lepší nabídky služeb.

Novinkou jsou například procedury v novém Orient SPA Center v domě Beethoven, kde jsou klientům nabízeny ajurvédské, thajské masáže i masáže horkými kameny. V centru pracuje zkušený masér ze Srí Lanky. Od konce března budou nabízet lázně také programy pro očistu těla i ducha, takzvaný detoxikační týden. Lázně chtějí navázat i na slavné doby své historie, kdy v nich pobýval například Ludwig van Beethoven. Lázně v Teplicích mají nejdelší tradici ze všech lázní ve střední Evropě a podle ředitele je jedním z úkolů ji zachovat i nadále.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK