Česká spořitelna vyplatí Erste rekordní dividendu 15,5 mld. Kč

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Česká spořitelna, největší bankovní skupina v tuzemsku, plánuje využít loňský rekordní čistý zisk 15,8 miliardy korun i na zatím nejvyšší dividendu. Zisk by měl být ve formě dividend vyplacen celý, což na jednu akcii představuje zhruba 104 korun. Dividenda by tak měla být více než třikrát vyšší než loni. Drtivou většinu získá hlavní akcionář Erste Bank, který si tak přijde na zhruba 15,5 miliardy korun, zjistila dnes ČTK u České spořitelny.

V předchozích letech spořitelna pravidelně každý rok rozdělovala akcionářům 4,56 miliardy korun respektive 30 korun na akcii. Podle analytika firmy Cyrrus Marka Hatlapatky bude letošní dividenda Česká spořitelny kvůli zhoršujícím se ekonomickým podmínkám zřejmě výjimečná na dlouhou dobu.

Rozhodnutí o vyplacení celého čistého zisku České spořitelny na dividendách podle analytika úzce souvisí se zprávou o přijetí podřízeného dluhu od mateřské Erste. Díky tomu nedojde k žádným změnám ukazatelů kapitálové přiměřenosti České spořitelny.

Erste má podle Hatlapatky kvůli odpisům nehmotných aktiv a dalším faktorům v současné době poměrně nízkou úroveň kapitálu (Tier1), což je jeden z důvodů, proč její akcie v poslední době tak silně klesají. Česká spořitelna je na tom v tomto ohledu naopak dobře.

"Vzhledem k tomu, že podřízený dluh se počítá pouze do dodatkového kapitálu (Tier2), může stát za těmito kroky snaha o posílení kapitálu Tier1 u Erste a zároveň restrukturalizace kapitálu u České spořitelny," mínil analytik. "Jde o běžný postup s cílem optimalizovat likviditu v rámci skupiny," uvedla mluvčí spořitelny Kristýna Havligerová.

Letos by na výsledky spořitelny měla negativně působit hospodářská recese. "Hlavním faktorem, který ovlivní hospodaření banky, bude vývoj zdraví úvěrového portfolia a s ním spojená tvorba opravných položek k úvěrům a dalším rizikům," upozornil Hatlapatka. Loňský zisk spořitelny navíc vylepšil prodej pojišťovacích aktivit. "I proto očekávám letos snížení čistého zisku České spořitelny. Stejně tak nelze očekávat, že by Česká spořitelny veškerý čistý zisk vyplatila na dividendách," dodal.

Erste kontroluje 97,99 procenta akcií České spořitelny. Dalších 1,57 procenta představují prioritní akcie držené převážně městy a 0,44 procenta vlastní jiní drobní podílníci. Akcie České spořitelny se obchodují na burze RM-Systém, kde se jejich cena pohybuje kolem 680 korun. Skupina České spořitelny je největší v tuzemsku například objemem aktiv a počtem klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK