Letošní dovolená bude dražší

11.03.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kam se chystáte letos v létě na dovolenou? Už máte vybráno nebo teprve budete plánovat? Najdou se i tací, kteří tento „luxus“ budou muset letos odepřít.

Téma týdne: Letní dovolená 2009

Světová krize způsobí letos nižší poptávku i po zájezdech. Tento fakt se asi nedá zpochybnit. Zájem o zahraniční dovolenou je letos nižší než v loni a lidé pokud si zájezd zakoupí, tak zpravidla v levnější kategorii než v minulých letech. Oslabování kurzu české měny je také významným faktorem, který ovlivní cenu letošní dovolené.


Kurz koruny bude utvářet ceny


Cestovní kanceláře nasmlouvávají ceny a kapacity na novou sezónu již v létě předešlého roku, aby mohly na podzim tisknout katalogy a v zimě zahájit first minute. Počítaly tedy s kurzem koruny z loňského léta, kdy naše měna zdolávala historická maxima, jak vůči americkému dolaru, tak i vůči euru.

Přestože cestovní kanceláře disponují mechanismy, které tlumí dopad výkyvů jednotlivých měn na ceny jejich zájezdů, a jsou schopny z vlastních zdrojů absorbovat určité zvýšení kurzu české koruny oproti stavu ze dne kalkulace ceny, tak současné oslabování koruny vůči euru (z 22,8 za euro na 28 za euro) je již samozřejmě na hranici možností. Ceny zájezdů se totiž logicky nasmlouvávají v rámci Evropy v eurech, nikoliv v korunách. Cestovní kanceláře proto nyní uvažují, že přistoupí k navýšení cen zájezdů pro letošní rok. Některé již tento záměr potvrdily.


Máte zaplaceno? I tak vám může CK zdražit zájezd!


Co je možná pro někoho překvapením je fakt, že cestovní kancelář vám může zdražit již zaplacený zájezd. A právě za stávajících podmínek je pravděpodobné, že se něco takového stane. V některých médiích proběhly poněkud nepřesné informace týkající se této problematiky. Pojďme si tedy ujasnit za jakých podmínek vám může cestovní kancelář navýšit cenu vaší, byť zaplacené dovolené.

Zákon umožňuje cestovní kanceláři jednostranně zvýšit cenu zájezdu, kterou si dohodla s klientem v cestovní smlouvě. Základní podmínkou pro možnost cestovní kanceláře zvýšit cenu zájezdu je skutečnost, že v cestovní smlouvě bude tato možnost mezi smluvními stranami výslovně dohodnuta s tím, že v cestovní smlouvě musí být zároveň přesně stanoven způsob výpočtu zvýšení ceny. Zároveň však cena zájezdu uvedená v cestovní smlouvě nesmí být jednostranně zvýšena během 20 dnů před zahájením zájezdu.


Za jakých okolností Vám může CK zdražit zájezd?


Cenu zájezdu lze zvýšit jen za zákonem jasně definovaných okolností. Cestovní kanceláře tedy mohou dodatečně přistoupit ke zdražení, jestliže dojde ke zvýšení:

  • ceny za dopravu včetně cen pohonných hmot nebo
  • plateb spojených s dopravou, např. letištních a přístavních poplatků, které jsou zahrnuty v ceně zájezdu nebo
  • směnného kurzu české koruny použitého pro stanovení ceny zájezdu v průměru o více než 10 %,

pokud k této změně dojde do jednadvacátého dne před zahájením zájezdu. Písemné oznámení o zvýšení ceny musí být zákazníkovi odesláno nejpozději 21 dní před zahájením zájezdu, jinak cestovní kanceláři nevznikne právo na zaplacení rozdílu v ceně zájezdu.


Změnu smlouvy musí odsouhlasit klient


Občanský zákoník obecně u cestovní smlouvy stanoví, že zvýšení ceny zájezdu je možné dohodnout v samotné cestovní smlouvě. Cestovní kancelář může také jednostranně zvýšit cenu zájezdu z objektivních důvodů a to i pokud tato změna není dohodnuta ve smlouvě.

Je-li tedy cestovní kancelář nucena z objektivních důvodů před zahájením zájezdu změnit podmínky cestovní smlouvy (včetně ceny zájezdu), může navrhnout zákazníkovi změnu cestovní smlouvy. Pokud navrhovaná změna cestovní smlouvy vede i ke změně ceny zájezdu, musí být v návrhu nová cena uvedena. Jestliže ale s touto změnou smlouvy nesouhlasíte, můžete od cestovní smlouvy odstoupit.

Důležité je ustanovení, že pokud klient cestovní kanceláře ve lhůtě určené cestovní kanceláří, od smlouvy neodstoupí, má se za to, že s její změnou souhlasí. Tato lhůta nesmí být kratší než 5 dnů od doručení návrhu na změnu cestovní smlouvy klientovi cestovní kanceláře.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU