Kraj: ArcelorMittal Ostrava musí snížit emise z energetiky

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 11. března (ČTK) - Společnost ArcelorMittal Ostrava musí výrazně snížit emise znečišťujících látek ze závodu energetika. Rozhodl o tom moravskoslezský krajský úřad, který největší ocelářské firmě v Česku stanovil tři termíny pro postupné snížení emisních stropů z jejích energetických zdrojů. První snížení musí huť plnit již od října 2010 a poslední nejpozději k začátku dubna 2014, informovala dnes ČTK mluvčí hejtmanství Jolana Filipová. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

"Výsledkem opatření bude u závodu energetiky od roku 2014 razantní snížení celkových emisí, a to u oxidu siřičitého z původních 4709 tun na 2000 tun, oxidů dusíku z původních 3500 tun na 2000 tun a tuhých znečišťujících látek z původních 150 tun na 135 tun," upřesnil náměstek hejtmana Miroslav Novák. Rozhodnutí úřadu podle Filipové nabylo právní moci minulý týden.

Podle vedoucího krajského oddělení ochrany ovzduší a integrované prevence Marka Bruštíka bude muset hutní firma buď všechny své kotle plynofikovat nebo instalovat technologii odsíření, aby vyhověla nařízení úřadu a nemusela přitom snižovat výrobu energie.

Krajský úřad chce také přimět ocelářské giganty ArcelorMittal Ostrava a Třinecké železárny, aby do svého okolí vypouštěly méně prachu, než jim dovoluje zákon. S oběma hutními giganty vede od února správní řízení. Hutě se brání, že emise prachu z dopravy nebo lokálního topení jsou stejně závažným problémem. Rozhodnutí musí úřad vydat nejpozději do 10. dubna, řekl dnes ČTK Bruštík.

ArcelorMittal Ostrava podle svého dřívějšího vyjádření zahájila ekologické investice za 1,6 miliardy korun do odprášení aglomerací, což přinese snížení emisí prachu o 70 procent, a odsíření energetiky, díky němuž prachu ubude o polovinu. Investice se mají naplno projevit nejpozději v roce 2012.

ArcelorMittal Ostrava a Třinecké železárny jsou dva největší výrobci oceli v Česku a největší průmysloví znečišťovatelé ovzduší v regionu. AMO zaplatil v letech 2007 a 2008 za projekty vedoucí ke zlepšení životního prostředí přes jednu miliardu korun.Třinecké železárny uvádějí, že za posledních deset vynaložily na ekologické projekty 4,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK