Kam ukládat peníze aneb Je risk stále zisk? I.

20.12.2013 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Úroky nabízené na spořicích účtech dnes většinu střadatelů nepotěší. Peníze uložené na spořicích účtech si v lepším případě alespoň uchovají svoji hodnotu. Kdo by chtěl na dočasném vzdání se vlastních úspor vydělat, musí se poohlédnout po rizikovějších produktech.

Úspory můžeme utratit nebo „rozmnožit“. Kdo se rozhodne pro druhou možnost, bude hledat mezi produkty, které přinášejí určité zhodnocení. Podle osobního přístupu k riziku lze vybírat od bezpečných spořicích účtů až po nejrizikovější investiční nástroje. Zatímco spořicí účty a termínované vklady garantují, že o svůj vklad až do výše 100 tisíc eur nepřijdete, u investic se vždy vystavujete možné ztrátě.

Aktuální sazby spořicích účtů

Kdo uvažuje o bezpečném zhodnocení volných finančních prostředků, pravděpodobně využije některý ze spořicích účtů či termínovaných vkladů. Vzhledem k aktuální situaci na trhu jsou nabízené úrokové sazby těchto produktů velmi nízké.

V současné době nabízí vyšší úročení například Sberbank. Její Spořicí účet nabízí u korunových vkladů do 150 tisíc korun sazbu 1,63 % p.a. Od částky 150 tisíc korun výše však sazba padá na 0,63 % p.a. Výhodou je, že máte peníze kdykoliv k dispozici, není stanoven žádný minimální vklad či zůstatek, založení a vedení účtu je zdarma a poskytnutí úrokové sazby není vázáno na splnění dalších podmínek.

U vkladů do 750 tisíc nabízí sazbu 1,5 % p.a. ZUNO (pozn. produkt Spoření Plus). Bez limitu maximální částky nabízí ZUNO 1 % p.a. Pásma vkladů využívá například i Equa bank či Air Bank. Vklady do 1,25 milionu korun jsou u Equa bank úročeny sazbou 1,4 % p.a., nad tuto částku je počítáno se sazbou 0,01 % p.a. Vklady do jednoho milionu korun jsou u Air Bank úročeny sazbou 1,3 %, nad milion získáte 0,7 %.

Vyplatí se sledovat i další podmínky bank

Spořicí účty by měly patřit mezi produkty s jednoduchou konstrukcí. Některé finanční společnosti si však kladou podmínky pro získání určité sazby. Většina reklamních sdělení uvádí u sazeb slůvko „až“. Poskytnutí nejvyšší sazby může být podmíněno například výší vkladu, založením běžného účtu, aktivitou na běžném účtu, útratou na platební kartě apod.

Příkladem spořicího účtu s podmínkami je například eMAX Plus od mBank. Zde můžete získat zvýhodněnou úrokovou sazbu 2 % p.a. v případě vykonání karetních transakcí u obchodníků nebo na internetu v objemu minimálně 4 000 korun; přičemž platby kartou k osobnímu účtu mKONTO, spořicímu účtu eMAX a mKREDITCE se sčítají. S 2% sazbou ale můžete počítat pouze do částky 100 tisíc korun. S podmínkami se setkáte i u dalších společností – například Citibank a GE Money.

TIP: Aktuální úrokové sazby spořicích účtů naleznete ZDE

Kde hledat vyšší výnosy?

Výkonnost spořicích produktů mohou překonat investiční produkty. Každá investice však nese riziko možné ztráty. Podle osobního přístupu k riziku lze vybírat od bezpečných státních dluhopisů až po rizikovější akcie, komoditní kontrakty, certifikáty apod. Většina českých drobných investorů využívá ke zhodnocování úspor podílové fondy.

Obecně jsou za nejméně rizikové považovány fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy. Současná uvolněná politika centrálních bank působí negativně na výnosy fondů peněžního trhu. Ty po započítání všech poplatků nepřinesou investorům ani kladný nominální výnos.

Vyšší výnos nabízejí rizikovější fondy, především ty s vyšším zastoupením akcií (pozn. smíšené a akciové fondy). Letošní rok byl pro akciové podílové fondy velmi úspěšný. Podle statistiky Analizy Online dosáhla za 11 měsíců letošního roku průměrná výkonnost akciových fondů rozvinutých globálních trhů 23,9 %. Celý přehled výkonností jednotlivých fondů nabízených v České republice naleznete v článku Listopadový vývoj podílových fondů.

Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ