Veletrh pracovních příležitostí čeká o čtvrtinu více návštěvníků

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Na holešovickém Výstavišti dnes začal za velkého zájmu uchazečů o práci veletrh pracovních příležitostí Jobdays 2008, který je zřejmě největší burzou práce v Česku. Od ranních hodin byl zájem návštěvníků o zprostředkování práce vysoký, celkem se očekává účast až 20.000 lidí, řekli ČTK organizátoři akce. Loni přitom Jobdays navštívilo v Letňanech asi 15.000 zájemců o práci.

Na veletrh, kde 120 českých i zahraničních společností nabízí pracovní pozice z nejrůznějších oborů, mají návštěvníci vstup zdarma. Podle organizátorů a vystavovatelů se proti loňskému ročníku zvýšila kvalita uchazečů. Je to prý jak díky současné ekonomické situaci, tak i již zavedené dobré pověsti veletrhu. "Jsou tu jak manažeři, tak nezaměstnaní, kteří mají zájem hlavně o práci v armádě. Firmy hledají hlavně obchodní zástupce, tuto pozici ve firmě chce i mnoho návštěvníků získat," řekl ČTK mluvčí veletrhu Vladimír Bukač.

Potenciální zaměstnance se snaží oslovit například O2, Danone, Baumax, Philip Morris, Lidl, OVB, Manpower nebo Adecco, z českých pak třeba Česká pojišťovna, Komerční banka, Kofola nebo ČEZ. Své stánky tu mají i Městská policie, Armáda ČR nebo úřady práce. Jedním z největších vystavovatelů je Eures, celoevropská síť služeb zaměstnanosti, která informuje o volných pozicích v zemích EU.

Návštěvníci by si sebou měli vzít životopis. Veletrh je koncipován jako jeden velký pracovní pohovor umožňující kandidátům a zaměstnavatelům osobní setkání. Veletrh, který pořádá společnost Jobsinprague.cz ve spolupráci s Eures, trvá do pátku. Průmyslový palác na Výstavišti je otevřen dnes do 17:00, ve čtvrtek od 10:00 do 19:30 a v pátek od 10:00 do 17:00.

Z ankety ČTK mezi internetovými portály, které zprostředkovávají pracovní nabídky, vyplývá, že lidé hledají v poslední době nejčasněji práci řidiče. Největší zájem o tuto pozici zaznamenal v březnu server Agentka.cz. Stabilní místo v čele poptávky po práci má místo řidiče i na serveru Spráce.cz, v březnu zde ale prvenství mělo místo obchodního zástupce. Dále podle obou portálů sháněli v březnu uchazeči ve velké míře místa v administrativě a místa prodavačů.

Společnost LMC, která spravuje portály Jobs.cz a Práce.cz, upozornila na to, že v březnu byl největší zájem o pozice v pojišťovnictví, administrativě a službách. Podle marketingového manažera portálu Spráce.cz Jana Matějky je novým trendem vzrůstající poptávka po práci kuchařů, číšníků, barmanů, pokojských či recepčních.

Jana Skálová z LMC míní, že i nadále bude přetrvávat vysoká poptávky firem po vysoce kvalifikovaných zaměstnancích. "S jistotou můžeme konstatovat, že bude prosperovat fluktuační byznys a s ním se ruku v ruce letos objeví na pracovních portálech již stabilní počet volných pracovních míst," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK