Synek: Diamant přežil už větší krize

10.04.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Diamant – zatraceně cenný kámen, se kterým se pojí Antverpy, petrodolary, De Beers, Leva Levieva, 4C, brilianty, Rapaport Diamond Index, občanské války v afrických zemích… A proč je diamant důležitý pro investory?

Krach finančních trhů, který vyústil v celosvětové ekonomické problémy, přinesl minimálně jednu dobrou věc. Jsme nuceni znovu se zamyslet nad všemi finančními nástroji. Kam ukládat peníze, kam investovat? Zatímco ještě před dvěma roky se tiše předpokládalo, že každá investice vynese více nebo méně, v těchto dnech už nikdo neopomíjí i možnost podstatné ztráty.


Přemysl SynekDiamant - pradávný uchovatel hodnoty však bezesporu přežil už větší krize. O investování do diamantů či údajném poklesu jejich ceny jsme si povídali s Přemyslem Synkem, členem představenstva společnosti Diamonds International Corporation - D.I.C.

Když se podíváme na vývoj ceny diamantů, mnohaletý růst byl na konci roku 2008 najednou přerušen. Co tento pokles způsobilo?
Cena diamantů je závislá na ekonomické situaci celého světa, na ceně suroviny a na síle amerického dolaru. V půlce roku 2007 začala neskutečně narůstat. Šlo o předzvěst krizí. Lidé, co tušili, že se něco děje, začali skupovat kvalitní diamanty. A opravdu, následně na to začala hypoteční krize.

Poklesu ceny tedy předcházel vysoký růst poptávky?
Ano, do poloviny roku 2008 jsme byli svědky obrovského růstu poptávky po diamantech. Vzhledem k omezené nabídce, se ceny vyhnaly vysoko nahoru. Některé kameny nastoupaly i o 70 %. Kdyby takový trend pokračoval dalších 5 let, kameny by byly pomalu neprodejné…

Ing. Přemysl Synek (40) promoval v roce 1992 na fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. Po studiích soukromě podnikal v zahraničním obchodě. Od roku 1998 pak vystřídal řadu zaměstnání. Pracoval na projektu diamantové burzy, působil jako správce konkurzní podstaty či odborný poradce. Od roku 2006 je členem představenstva společnosti Diamonds International Corporation - D.I.C.. Je ženatý a má dvě děti.

Již jste zmínil, že cena diamantu je pevně spjatá s kurzem amerického dolaru. Jaká byla jeho role?
Komodity se obchodují v dolarech vzhledem k jejich světové rozšířenosti. Výhodnější měna se zatím nenašla. Od roku 2008 začal dolar prudce klesat, padala jeho koupěschopnost. Cena kamenů však stále rostla.

Tedy, na jednu stranu snižoval hodnotu diamantu kurz dolaru, vysoká poptávka však udržovala reálnou hodnota diamantu zhruba nad inflací. Pak se ale stalo to, že se dolar vrátil na silnější hodnoty. A to už diamanty nestačily zkopírovat.

Posílení dolaru způsobilo nárůst hodnoty diamantu, zatímco poptávka v tu chvíli již stagnovala. Poprvé za dvacet let klesla indexová cena asi o 10 %. Je potřeba si však uvědomit, že pokles byl oproti roku, kdy byl trh absolutně vyhnaný. A vyjádření je v dolarech. Reálná hodnota diamantu, např. vyjádřená v jiných měnách, ve skutečnosti stále rostla.

Dalo by se tedy říci, že pokles hodnoty diamantů byl více méně statistickou záležitostí, danou pohyby kurzů a bublinou… Bylo v tom ještě něco, proč stagnovala poptávka? 
Důvodem byla určitě hospodářská krize. Polovina diamantového trhu se nachází ve Spojených státech. Tam se začalo nakupovat všeho méně, tedy i diamantů. Ovšem trochu to zase dorovnával trh v Číně a Arabských zemích. Tam narůstaly obraty. Poptávka se zkrátka přesouvá na východ, táhnou ji petrodolary.

Jak se vlastně měří cena diamantů?
Vývoj cen broušených diamantů monitoruje tz. Rapaport Diamond Index. Každý kámen se dá velmi přesně ocenit souhrnem několika parametrů. Cena se kótuje, stejně jako se na burzách kótují akcie. Index neskáče, plynule se mění, což dělá z diamantu bezpečný přístav.

Za posledních 20 let hodnota diamantu rostla průběžně o 3 až 7 procent ročně. V posledních letech se navíc růst cen v některých kategoriích významně zrychlil. Cena kvalitních diamantů stoupala až v desítkách procent a není důvod, proč by tomu tak nemělo být i v budoucnu.

Tím se dostáváme k parametrům diamantů. Jaké z nich jsou opravdu vhodné pro investování?
Každý kámen je hodnocen podle čtyř kritérií, takzvaných 4C, což je označení vycházející z anglických názvů těchto kritérií: Cut, čili brus, Carat – váha, Color – barva a Clarity – čistota.

Ideální je brus briliantový. Briliant tedy není nějaký záhadný kámen, jde o diamant, který maximálně využívá světlo. Září, hraje barvami.

Váha je určována v karátech. Jeden karát se rovná 0,2 desetinám gramu. To vzniklo historicky, dříve se vážilo pomocí semínek svatojánského chleba nazývaných karob. Z toho vznikl karát.  Jako investiční diamanty se používají pouze kameny, které mají klasický kulatý briliantový brus o váze 0,3 a výš. Jak narůstají karáty, cena se prudce zvyšuje. Karátový kámen se dá pořídit od 200 tisíc korun. Tří karátové diamanty se obchodují nad milion korun a představují už velmi zajímavé zhodnocení.

Diamant se vyskytuje ve všech barevných modifikacích. Nejvíce ale v bílé a žluté. Diamant je téměř čistý uhlík s krychlovou mřížkou. Malinkaté procento dusíku způsobuje žluté zabarvení. Od sytě žluté nastává cenový zlom. Jiné zabarvení je ještě dražší.

V krystalu jsou vždy chybičky, tzv. inkluze. Lupou je lze vidět. Čím čistější je diamant, tím větší má hodnotu. Vzhledem k výše uvedenému, je každý diamant jedinečným uměleckým dílem. A jeho zpracování připomíná šachovou partii.

Komu byste investování do diamantů doporučil?
Diamant vychází jako druhá nejlepší investice na 10 let. Po zlatu. Diamanty se nakupují z několika důvodů. Za prvé, je to velmi krásný šperk. Vzhledem k tomu, že jde o nejtvrdší kámen na světě, šperk má výhodu nezničitelnosti. Diamant zaujímá rovněž proto, že je na světě déle člověk a má co do činění s vývojem země, tedy jde o historický prvek. Konečně, jako investice se diamant vyplatí v středně až dlouhodobém horizontu. U diamantů jsou nemalé prodejní náklady (čas, hledání kupce), proto je ho potřeba držet nějakou dobu, aby výnos pokryl i inflaci a zároveň tyto náklady. Diamant nemůže být spekulace. Pod tři roky je nesmysl diamant kupovat.

Je možné, že by se v budoucnu našlo nějaké další naleziště, rozrostla by se tak nabídka a cena diamantů by mohla vážně klesnout?
Pro investici do diamantů hovoří malý a stálý počet hráčů na trhu. 5-6 firem na světě zasahuje do obchodu, nejznámější jsou společnosti De Beers a Leva Levieva. Mají zabrané všechny oblasti, kde se těžit dá. Není možné, aby někdo náhodně našel nové naleziště. Anebo určitě ne světově významné. Diamant vzniká nějakou cestou. Diamant se hledá podle určité horniny, která ho transportovala nahoru z vulkánu. Pátrání po ložisku funguje tak, že se díváte po transportní hornině. Těžba je velmi nákladná. Konkurenční boj prakticky neexistuje. Kostky jsou vrženy.

O diamantech se často hovoří jako o konfliktních. Narážíme na jejich temnou roli v občanských válkách afrických zemí, jako je Sierra Leone, Kongo nebo Angola. Jak je tomu dnes?
Stát kontroluje těžbu. Prohlíží surovinu, prohlíží finanční toky, nabroušené kameny. Diamant je tedy pro konečného spotřebitele několikrát prověřeným zbožím. Jako nejlepší platidlo však má i stinnou minulost…

Jak si vlastně vedou diamanty v České republice?
ČR má nenasycený trh. Obrat se téměř ztrojnásobuje každý rok. Finanční krize spíše pomohla, protože zbytky financí z akcií mnoho investorů přesunulo do diamantů. V ČR však nefunguje průmysl 100 let jako jinde ve světě. Před 10 lety byl zájem o kameny nevalný. Boom nastal až před 4-5 roky.

Děkuji za rozhovor,
Tomáš Skolek, Finance.cz

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE