Fischer se chce zasadit o nová pravidla nájemného po deregulaci

11.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Premiér Jan Fischer je odhodlán udělat vše pro to, aby od 1. července příštího roku platila nová úprava nájemného v nájemních bytech. K 31. prosinci 2010 totiž skončí dosavadní úprava deregulace obsažená v zákoně o jednostranném zvyšování nájemného. Řešením měla být vládní novela občanského zákoníku, tu však sněmovna z programu své současné schůze vyřadila.

Fischer při dnešních interpelacích v Poslanecké sněmovně řekl, že pokračování prací na tomto odloženém návrh nejspíš případně až do dalšího funkčního období sněmovny. Zdůraznil zároveň, že novou úpravu musí parlament přijmout, a to nejpozději do 30. června příštího roku. "Jestli si další vláda návrh osvojí, bude již na ní, ale já bych odcházel v tomto rád s čistým stolem," zdůraznil Fischer. Přispět v této věci ke vzniku právního vakua by podle jeho slov bylo krajně nezodpovědné.

Návrh, který předložila ještě vláda Mirka Topolánka, zavádí například pojem "místně obvyklé nájemné" a stanoví, že takové nájemné může určit soud. Upravuje také podmínky výměny bytů. Poslanec ČSSD Stanislav Křeček k tomuto návrhu již dříve řekl, že je otázkou, aby takto důležitou úpravu schvalovala vláda v demisi. Proto také v úterý úspěšně navrhl tento bod z programu současné schůze vyřadit a spolu s ním vyřadit i návrh zcela nového občanského zákoníku.

Poslankyně ODS Zdeňka Horníková, která dnes premiéra v této věci interpelovala, připomněla, že právě ve středu rozhodl Ústavní soud ve věci týkající se regulace nájemného. Dal za pravdu majitelům domů, kteří se domáhali po státu náhrady škody vzniklé regulací nájemného. Horníková varovala, že pokud stát nic nepodnikne, vystavuje se stejné situaci. Až totiž ke konci příštího roku skončí platnost zákona o jednostranném zvyšování nájemného, nebude podle ní žádná úprava, která by nájemné řešila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK