Které personální portály jsou u nás nejznámější?

01.07.2009 | , Finance.cz
Práce - seriál


Průzkumy obecně zlepšují naši informovanost. Dnes se zaměříme na průzkum, podle kterého zjistíme, které personální portály jsou u nás nejvíce známy a které se těší největší oblibě.

Poslední edice pravidelného průzkumu společnosti LMC, zadaného agentuře Factum Invenio, zjišťovala znalost deseti pracovních portálů mezi uživateli českého internetu. Vyplynulo z něho, že portály Jobs.cz a Prace.cz jsou v porovnání s ostatními ve znalosti i službách daleko vepředu a také to, že uživatelé začínají odhalovat čím dál více půvab doplňkových služeb.

Alespoň nějaký pracovní portál zná 95 % všech aktivních uživatelů internetu. Téměř stropu dosáhla navozená znalost Jobs.cz a Prace.cz. Portál Prace.cz, zaměřený na „mainstream“, zná 96 % uživatelů s maximálně středoškolským vzděláním. 95 % uživatelů s minimálně bakalářským titulem zná Jobs.cz.


Spontánní znalost portálů


Jobs.cz a Prace.cz podle průzkumu Factum Invenio daleko vpředu před ostatními portály. 70 % u Jobs.cz a 66 % u Prace.cz nechává daleko za sebou i další nejbližší pracovní portál na českém internetu s 28 %, ostatní pracovní portály nasbíraly velmi nízké skóre pod 5%. Prace.cz je hodnocena jako portál, kde je největší množství nabídek, Jobs.cz jako portál s nabídkami od nejlepších zaměstnavatelů.


Regionální pohled


Jobs.cz je uživateli nejčastěji prvním jmenovaným portálem v Praze a v Jihomoravském kraji (a to zejména díky Brnu), zatímco Prace.cz je nejznámější v Plzeňském regionu, na Vysočině, v Pardubickém regionu, v Moravskoslezském a Zlínském regionu, což ukazuje na regionální zásah uživatelů tímto portálem.


Vítězí aktuálnost a počet nabídek


Nejdůležitějšími hledisky pro výběr pracovního portálu jsou aktuálnost a počet pracovních nabídek, na třetím místě je kvalita a možnosti vyhledávání.


Doplňkové služby


Roste znalost a využívání služeb jako elektronický životopis a automatické vyhledávání pracovních nabídek (například služba Agent na Jobs.cz a Prace.cz). Své CV si na nějakém pracovním portálu založilo 39 % uživatelů internetu a o této možnosti ví o 11 % uživatelů internetu víc než v červenci 2008 a o 16 % víc než v únoru 2007. U automatického vyhledávání je to o 13 % uživatelů víc než v červenci 2008 a o 17 % víc než v únoru 2007. Službu porovnání platů již zná 43 % lidí, z nichž 15 % ji použilo.

Pozn.:Dotazován byl vzorek populace aktivních uživatelů internetu ve věkové kategorii 15 a více let; aktivními uživateli internetu používající internet alespoň 1x týdně. Počet respondentů byl 2000.

Zdroj: Factum Invenio, Image pracovních portálů, duben 2009.

Autorka článku pracuje pro společnost LMC, která mimo jiné spravuje službu www.jobs.cz a provozuje pracovní portál www.prace.cz.

 

 Pracovní příložitosti ve finančnictví

Nejzajímavější nabídky z finančího sektoru najdete jen na jobs.finance.cz!

Autor článku

Jana Skalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Práce - seriál